Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Uff, chwilkę przerwy mam po obiedzie...

No i proszę - okazuje się, że jak poskrobać głębiej, to wcale a wcale nie jestem tą jedyną złażącą z łóżka o rannej bardzo porze. :lol:

Syropek z bzu już zrobiony tegoroczny, szparagów jeszcze nie robię, zostały ubiegłoroczne, chyba na razie dam sobie na luz z nimi...

O matko, idę zobaczyć, jak chlebek rośnie...

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć :D

a co było na obiad ? ;)

u nas cukinia z pomidorami, papryką ,czosnkiem i innym zielskiem.

Leje co 5 minut . Wsuwam gumofilce - wychodzi słońce ,

zsuwam pada.. i tak cały dzień :D

Czy malwy są dwuletnie tylko ?

Witam słonecznie :wink:

Na obiad był karczek duszony i ciemny ryż do tego zielona sałata z dodatkami.

Zochna u mnie malwy chyba ze 4 lata kwitły, ale z wiekiem coraz gorsze były :-?

Mnie jutro 18 młodej czeka... 8)

Witam słonecznie :wink:

Na obiad był karczek duszony i ciemny ryż do tego zielona sałata z dodatkami.

a u nas poledwica w winie i ziemniaki z grilla w sosie czosnkowo-szczypiorkowym dla Marka, a dla mnie grillowany losos na szpinaku w czosnku aromatyzowanym :D Do tego warzywa rozniste na parze al dente 8) Pychota ...

Tak zglodnielismy po basenie i przechadzce po Starowce, ze konia z kopytami moglismy wchlonac ... braza, bez urazy ... tak tylko napisalam 8)

A jaka pogoda piekna byla ... teraz leje, ale 3/4 dnia sloneczne i gorace 8)

Depsia, zyjesz? :roll:

Zochna u mnie malwy chyba ze 4 lata kwitły, ale z wiekiem coraz gorsze były :-?

Mnie jutro 18 młodej czeka... 8)

a to dobrze, bo moje 3 rok zabierają się za kwitnienie i myślałam , że może coś z nimi nie tak :)

Miłej zabawy jutro Edziu i najlepsze życzenia dla Córki :)

Amber - u nas wino, ale bez polędwicy ;)

U nas bardzo tradycyjnie i prosto, jak zawsze dla gości. :D

Zupa ogórkowa i ziemniaczki z koperkiem, schabowy + szparagi z bułeczką tartą. Do popicia napój ziołowy - mój własny patent sprzed kilku lat, rewelacja na ciepłe dni. :D

No i po pomarańczy na deser. :wink:

Zamówiłam truskawki na zaprzyjaźnionej plantacji na jutro, 25 kg będzie. :D

Na pewno zrobimy na obiad ryż z truskawkami jutro, zupka chyba grzybowa z tartymi kluseczkami. :D

10 kg twardych, do zamrożenia, a 15 kg miękkich, na przetwory. 8)

Dżemik - mniammmmm!!! :D

Syropek - mniammmmm!!! :lol:

Ale co roboty jutro będzie, to będzie... :roll:

Zosiu, mówią, że malwa to niby dwuletnia, ale u mnie to one wcale nie chcą rosnąć, więc się na nich nie znam. :roll:

U Was, dziewczynki, to takie wykwintne jedzenie, że aż wstyd się przyznać, że człowiek takie zwyczajne dania gotuje...

No ale wyszłam z założenia, że na polskiej tradycyjnej wsi nie robiło sie spaghetti i pizzy albo i takiego łososia... :p :lol:

Mój chlebek robi furorę, zawsze. 8)

Nie ma gościa, żeby nie zabrał do domu kilku bochenków. :o :lol: 8)

Bardzo jestem dumna z siebie. :oops: :D

U Was, dziewczynki, to takie wykwintne jedzenie, że aż wstyd się przyznać, że człowiek takie zwyczajne dania gotuje...

Depsia , nie kokietuj ;) :D

wiadomo, że miszcz kuchni jesteś :D

szkoda ,że malwy Ci cię nie udają - pięknie kwitną.

Wrzucasz nasiona i tyle. Po jakimś czasie jesteś zaskoczona, że wyrosły :)

Ekhmmm ... raczej szybkie ... mnie to zawsze wstyd, ze jak mnie ktos przejrzy to od razu wyjdzie, ze na obiad poswiecamy gora 20 - 30 minut, gary do zmywary i koniec jedzenia :lol:

Losos nabywany bez skory, posypany wlasna mieszanka przypraw, wrzucony na ruszt, opiekany ok. 15 minut, a do tego w miedzy czasie zrobiony sos na bazie lekkiego jogurtu greckiego, siekanego szczypiorku i pzecisnietego przez praske czosnku :-) Najbardziej pracochlonne to to przeciskanie jest, bo czosnku zdecydowanie naduzywam i na 2-3 zabkach sprawa sie nie konczy :lol:

Poledwica tez szybciorem robiona, ale o tym zanudzac juz nie bede 8)

A co do truskawek, to mam patencik na pyszne biszkoptowe nalesniki, z serkiem ucieranym z wanilia, przekladane truskaweczkami, zawiniete a na koniec polane musem truskawkowym, ozdobione listkiem miety, a dla lakomczuchow kleksem bitej smietany :-) Polecam :D

Ambercia, nie bądź taka, sprzedaj patent na te nalesniki, gości bym zaskoczyła. :D

Gołąbki i takie inne to też nie ja robię, tylko Babcia. :oops:

Ze mnie taki własnie miszcz... :oops:

Obiadu dobrego to sama chyba bym nie zrobiła ani jednego. :roll:

No dobra, może ze dwa najprostsze na świecie zestawy...

Ja to lebiega kuchenna jestem, słowo Wam uczciwe daję. :oops:

Ciasto biszkoptowe na nalesniki:

Ubijamy na sztywno ;) dwa bialka

W drugim naczyniu roztrzepujemy (ja to robie blenderem - generalnie wszystko robie blenderem i jego przystawkami :) ) dwa zoltka, odrobine cukru waniliowego (czasami zamiast cukru dodaje odrobine soku z malin albo wisni, ktory zabarwia ciasto na fajny kolorek i dodaje oryginalnego smaczku), make, mleko (moze tez byc jogurt), szczypte proszku do pieczenia, sol.

Proporcji nie podaje, ciasto ma byc jak jogurt, a z tych dwoch jajek wystarczy go dla 2 - 3 osob.

Nastepnie delikatnie lacze ubite bialka z ciastem, mieszam drewniana lyzka, pryskam teflonowa patelnie olejem w sprayu, albo "miziam" pedzlem 8)

Smaze na zloty kolor, przy odwracaniu podrzucam, bo sa bardzo delikatne i przy patelniowych manewrach wymagaja odrobiny wprawy ... Ale ja tam podrzucac lubie, na WF-ie w kosza szlo mi niezle, nie mowiac juz o siatkowce ktora uwielbiam do dzisiaj :lol:

Gdy sie tak smaza i mam przerwe w podrzucaniu przygotowuje farsz. Do przystawki blendera wrzucam chudy ser w kostce, jogurt balkanski, tarta prawdziwa wanilie, odrobine cukru pudru. Wszystko miksuje na gladka, puszysta mase. Ser nie moze byc kluchowaty, wiec dodaje tyle balkana aby byl aksamitny i wyraznie waniliowy.

Smaruje zlote nalesniki serem, tne truskawki na male cwiartki lub osemki jak truskaw wyrosnieta i wciskam w ser. Zawijam w rulonik. Tworzy sie jakby roladka z kolorowym farszem.

Miksuje kilka truskawek ze slodzikiem w proszku (inni niech wrzucaja cukier ;)), polewam zygzakiem nalesniki na wierzchu, obrywam miete z paparetu i przelamuje zloto-czerwony kolor talerza wiosenna, swieza zielenia :-)

Smacznego!

No i masz, nie wierzą mi... :lol:

Ambercia - jesteś kochana, bardzo, bardzo Ci dziękuję za przepis!

Matko, jak czytałam, to klawiaturę zakapałam, a co dopiero po zrobieniu... :o

Jutro to nie dam rady, ale pojutrze - może zawalczę z tymi nalesniczkami... :D

Dziękuję!!!! :D :D :D

Pawełku - i Ty, Brutusie? :o :p :wink:

Polędwicę i łososia to widze tylko jak do restauracji pójdę zjeść ... czyli niezmiernie rzadko !!! W życiu bym chyba sama tego nie zrobiła :oops: Ale sos czosnkowy robię podobno super - na bazie jogurtu bałkańskiego :D

I wiecie co mi wychodzi dobrze ... sos do placków po węgiersku (na Wegrzech pewnie byliby zdziwieni, co to za potrawa :wink: ), placki niestety robi albo Szanowny, albo kupuję gotowe :oops:

I pragnę nadmienić, że się też zaśliniłam ... przy czytaniu o tych polędwicach, ogórkowych, szparagach itepe :-?

Nocne witanko i zaraz spadam spać :D

Dzień dobry! :D

Ciekawe, co nam dzisiaj pogoda uszykuje, jakoś podejrzanie to wygląda na dworze... :-?

Mam nadzieję, że truskawki zostaną zebrane z pola na czas i przygotowane dla nas. :D

Grzybki juz namoczone, ryż gotowy do gotowania.

Muszę jeszcze się po domu pokręcić, bo Sołtys zalał wczoraj obrus gości herbatą :x i trzeba wyprasować inny, przygotować im parówki w cieście francuskim, no i zająć się truskawkami. :D

A jutro przygotować świeżutką pościel i podskakiwać z niecierpliwości - bo w niedzielę z samego rana Synek do domku przyleci na wakacje!!! :D :D :D

U mnie jest tak wrednie za oknem, że już nic mnie nie zdziwi!!! Niech mi ktoś powie, kiedy było lato, jak ja to przegapiłam :o

Zapytam tylko jeszcze nieśmiało, dlaczego nie dostałam parówki w cieście francuskim na śniadanie :oops: :roll:

Miłego :D

bo w niedzielę z samego rana Synek do domku przyleci na wakacje!!! :D :D :D

ooooo ... to bedzie wielgachna radosc!!! Pewnie zmeznial i wydoroslal :D A przyjedzie sam ... czy z kims? :oops: :wink: 8)

Daj mi po lapach za wscibstwo :oops:

braza, Ty lepiej zaklinaj to slonce!!! :evil:

Od srody mamy rezerwacje w Mielnie i nawet nie chce myslec, ze bedzie wialo i padalo :evil: 8) Postaraj sie wiec Mila moja, bo lubie niespodzianki ale nie rozczarowania ;) 8)