Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zosiu, musieliście bardzo się nudzić. :lol:

Kalosze w kwiatki bankowo do wulkanizacji, dostaną gustowną łatkę, od razu będą bardziej dizajnerskie. :D

Ja to żadnych kaloszy nie mam... :o :oops:

Latam jakoś tak w czym popadnie. :roll:

 

Tak latam, że chyba mi popadnie... :-?

Lecę jeszcze dalej.

3 chleby dla gości na jutro rosną, 2 wielkie dla nas. 8)

Będzie pieczone rano na 2 piekarniki. :D

No i po Synka rano jedziemy na lotnisko! :D :D :D :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Oj, Pawełku, no ja bym pojadła u Ciebie, nie powiem... :oops:

...

...

... masz "robale" :) ... może polubisz ? :) :wink:

http://www.chefpaul.net/food/shrimpTs.jpg

 

...

dzisiaj na obiad cukinia faszerowana , ale czegoś twarda była :D

...

... :o ... za trzy godziny "idą" na grilla :)

http://www.chefpaul.net/food/cukiniaGs.jpg

 

pozdróweczka

 

lezę się wysztafirować :wink: ... od 5:00 rano w kuchni :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Oj, Pawełku, no ja bym pojadła u Ciebie, nie powiem... :oops:

...

...

... masz "robale" :) ... może polubisz ? :) :wink:

http://www.chefpaul.net/food/shrimpTs.jpg

 

...

dzisiaj na obiad cukinia faszerowana , ale czegoś twarda była :D

...

... :o ... za trzy godziny "idą" na grilla :)

http://www.chefpaul.net/food/cukiniaGs.jpg

 

 

pozdróweczka

 

lezę się wysztafirować :wink: ... od 5:00 rano w kuchni :evil:

 

Mniamusne to wszystko szczególnie robali :roll:

Na cukinie to moze bys Szefciu podał przepisik. Bo niebawem pojawią sie w ogrodzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow, to ja całkiem jak Chef! 8)

Dzisiaj od 7 rano w kuchni (pół godziny przerwy około 11 tylko), ledwiem się zdążyła przed chwilą wysztafirować, żeby w tym Berlinie ludzie nie uciekali z krzykiem, na lotnisku panika by powstała... :lol:

 

Chefie, koniecznie dej przepisa albo linka do tej cukinii - też bym przyrządziła może, tak smakowicie wygląda... :D

Z Twojej ręki to może nawet i te robale bym spróbowała, kto wie... :wink:

We Francyi ślimaki w panierce smażone dawali nam na bankiecie - pyszności, jakie rzadko się jada!!! 8)

No i żabie udka w sezamie smażone. Mniammmmmmm.... :D

 

A u nas w ogrodzie wszystko stanęło, chyba zimno tym warzywkom, czy jak, wylazły z ziemi i stoją... :-?

 

Brazunia - cmokniem, a jakże!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i znowu ostatnia wychodzę, pierwsza przychodzę... :o

Obijacie się, kochani moi, nie odzywacie zbyt wiele, jak słowo daję... :lol:

 

Dzień dobry!

Jadę po synusia dzisiaj, aha!!! :D :D :D :D :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróciliśmy. :D :D :D :D :D

Dziecko wycmokane i wyprzytulane, teraz Babcia go futruje kurczaczkiem i innymi pysznościami. :D

Pogoda nam się piekna zrobiła, cieplutko, słonecznie, błękitnie, bezwietrznie. 8)

 

Ambercia - chyba skutecznie życzyłaś, kochana! :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróciliśmy. :D :D :D :D :D

Dziecko wycmokane i wyprzytulane, teraz Babcia go futruje kurczaczkiem i innymi pysznościami. :D

Pogoda nam się piekna zrobiła, cieplutko, słonecznie, błękitnie, bezwietrznie. 8)

 

Ambercia - chyba skutecznie życzyłaś, kochana! :wink:

 

a widzisz ... ja wiedzialam, ze w tak cudny dzien musi Wam przyroda sprzyjac :D Ciesze sie bardzo! Dziecko wycmokaj tez od ciotki Amber :D

 

Troche po prosbie przyszlam ...

Depsia, ale nie nakrzyczysz, ze zasmiecam? :roll:

Bo o przepis na jakas pyszna jagniecine pytam 8) Jagnie jest niskokalorycznym, ale wysokobialkowym miesem. Mamy regularne dostawy jagniecinki, ktora glowni spozywa Plusz-alergik a my od czasu do czasu w postaci pieczonej z warzywami w piekarniku. Chcialabym jednak wyprobowac cos z patelni ... a moze na elektrycznym grillu tez by cos sie dalo? I jeszcze jedno wazne ... aby nie bylo za tluste ;)

Moze ktos podpowie ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wef temacie warzywek :)

 

http://www.chefpaul.net/food/cukiniaG0s.jpg

 

... przepis na faszerowane cukinie lub kabaczki z grilla (piekarnika) jest bardzo nieskomplikowany :)

Podstawą farszu są boczek, cebulka i oczywiście wydrązona część warzywa. Dodatkowe składniki to tarta bułka utarty twardy ser i ... uruchomcie Waszą wyobraźnię :) ... czasami daję grzyby, białą część pora, kalarepkę (można nawet drobno posiekane kwaśne jabłko).

Boczek należy drobno pokrajać cebulkę posiekać (można dodać czosnku, jak ktoś lubi) i podsmażyć na patelni - w przypadku kedy składnikiem farszu są grzyby, słodka papryka lub biały por, należy również lekko poddusić. Wydrążoną część cukinii lub kabaczka drobno siekamy i mieszamy z boczkiem z cebulką i naszym dodatkiem (np grzybami), nastepnie dodajemy tartą bułkę i utarty ser. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nasze warzywko - można dodatkowo posypać utratym serem i dołożyć kawałki pomidora lub drobno posiekany szczypiorek. Grillujemy na srednim ogniu około 10 minut (w zależności od wielkości warzywka) lub pieczemy w piekarniku (temp. 175-180*C) przez 20 minut.

 

Smacznego

 

...

...

Chcialabym jednak wyprobowac cos z patelni ... a moze na elektrycznym grillu tez by cos sie dalo? I jeszcze jedno wazne ... aby nie bylo za tluste ;)

Moze ktos podpowie ...

Baraninka z grilla jest wyśmienita pod każdą postacią :) ... udziec, szaszłyki, karczek, schab z kosteczką itd.

Mięsko 12 godzin przed pieczeniem należy zamarynować, podstawę marynaty tworzy czerwone wino, oliwa, ocet winny (lub sok z cytryny) pieprz, sól, z ziół w marynacie do baraniny bardzo dobry jest świeży rozmaryn, polecam marynatę na dziko http://www.chefpaul.net/wild/marynata_S.html ... zamiast kolendry i liścia laurowego możemy dodać właśnie rozmaryn.

 

pozdróweczka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wyjątkiem boczku brzmi interesująco - wykombinuję dla siebie inną wersję nadzienia i będę cukinią, którą bardzo lubię, w tym roku katowała dzieci i w tej postaci.
... jeżeli "nie trawisz" boczku :) dodaj trochę rozpuszczonego masła lub oliwy (farsz musi posiadać jakiś tłuszcz) :)

 

pozdróweńka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ambercia, muszę poszukać, gdzieś Zeljka podawała przepis na dobrą jagnięcinę. :roll:

A robi genialne kotlety jagnięce. :oops:

 

Pawełku, dziękuję za przepisik, na pewno zostanie wykorzystany, u nas zawsze rośnie sporo cukinii. :D

 

Słuchajcie, jakby tak zebrał te różne genialne przepisy forumowe, to taka by książka kucharska wyszła, że szok! :o

 

Wieczorem mnie nie było, net mi się zbiesił, a i z synkiem gadalim, a potem spać poszłam. O 21 z minutami... :o :oops:

Spałam do samej 5 rano, jak zwykle. :o

Front wczoraj nad nami przechodził, że tak mnie zmogło... :lol:

 

Agduś, a co y znowu kombinowaliście, że Ty ciągle ostatnio odcięta? :roll:

 

No to ja lecę coś robić... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...