Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zdzierżyłam 3 dni czekać i dzisiaj ciasto zrobiłam. Zakwas prawie ze słoika wychodził. Na razie (odpukać) ciasto stoi w piekarniku i rośnie.

No i dobrze, ma rosnąć aż urośnie.

Zakwas odłożyłam na zaś i co z nim teraz, jeżeli na ten przykład następny chlebek będzie za 3 dni pieczony? Nic.

W lodówce go trzymać do samego dnia "W"? Tak.

Dokarmiać? Nie.

Codziennie? Wcale. Chyba nie, skoro tydzień podróży pocztą wytrzymał. Wyjąć przed pieczeniem, żeby ruszył, czy dopiero w ostatniej chwili? W ostatniej chwili.

No widzisz, chyba podróże działają na niego stymulująco, chce dalej podróżować i ze słoika wyłazi ten zakwas... :o :lol:

Po pierwszym udanym razie jest cudnie - a potem to człowiek już nie chce tego badziewia ze sklepu czy z piekarni... 8)

Nasz gość dzisiaj na kolację pochłonął 6 kromek! :o :lol:

Braza - ja też myślałam jak Ty: tylko ten bardzo szybki, drożdżowy, bez kłopotu, żadne tam...

A ten drożdżowy to 3 razy musi rosnąć i przekładac trzeba, a zakwasowy walisz do formy, wyrasta i koniec - mozna piec! 8) Więc nie wiadomo w sumie, chyba właśnie ten drożdżowy bardziej pracochłonny.

Trzeba nad nim stać w sumie godzinę albo lepiej, a zakwasowy to 10 minut - pomieszasz, do foremek i gotowe. 8) :wink:

do Depesi na ganek posiedzieć przyszłam, ale tu znowu o kulinariach,

kompleksy w tym temacie mam gigantyczne, poczytam, choć pewnie chleba z tego nie będzie :roll:

Oooo, dziękuję, dziewczynki, że tak mnie mądrą nazywacie! :lol:

Wiedziałąm, że kiedyś karierę zrobię. :lol:

U nas dzisiaj pogoda brzydka, chyba oddam się jakiemuś domowemu zajęciu, bo na dworze to słabo to widzę. :-?

Moja Nefka dzisiaj mi się ciągle plącze pod nogami. :o