Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam niedzielnie i odpustowo. Tak u nas dzisiaj odpust w parafii. Pełen folklor. Kolore jarmarki, nakręcane zegarki, cukrowa wata......lala :D

PS Dlaczego mnie to smieszy, jakos nie moge znależć w odpuście za grosz powagi religijnej

U nas mawiają, że jadą na "rozpust". I tak mi się to kojarzy. Zero kościoła, pobożności, czy modlitwy, tylko całe mnóstwo rozwrzeszczanych dzieciaków /nie mam nic przeciwko dzieciom/ i ich rodziców, którzy zamiast na mszę to pod budy lezą :evil:

za kromeczke swojskiego chlebka ze swiezo usmazonymi powidelkami yhhhmmm mniam! Nie korca mnie wcale frykasy - rarytasy :lol: ale wlasnie takie proste zarelko...

oj i czemu mnie to nie dziwi :-) Proste jest najpysznijsze :-) Odkad Depsia podzielila sie zakwasem, to kupnego chleba przelknac nie moge :roll: Nie mowiac juz o konfiturze jagodowej czy porzeczkowej kupionej w hurtowej ilosci od bacy ;) w Bieszczadach :-) Boshe, jak to rano smakuje :D 8)

Nic juz nie powiem, bo na sama mysl slinotokuje :lol:

A myszy w wersji konsumpcyjnej, to ja raczej nie bardzo :roll: Znacie to papiezowi co papieskie, a ... kotu co kocie :lol: Choc zadeklarowany ze mnie miesozerca, to jednak stronie od gryzoni ;)

Depsia, jak tam grzyby? Beda? :roll:

Oj, Amberciu, z tymi grzybami... :(

Na obrazku chyba będą. :x

Konfiturki śliwkowe dzisiaj zagotowane zostały, następni goście dzwonili, że już jadą, obiad czeka na kuchni...

A mnie głowa boli... :-?

Oj, Amberciu, z tymi grzybami... :(

Na obrazku chyba będą. :x

Konfiturki śliwkowe dzisiaj zagotowane zostały, następni goście dzwonili, że już jadą, obiad czeka na kuchni...

A mnie głowa boli... :-?

Depesiu nie martw nic, cośik jakby deszczyk padał to i grzyby będą.

U mnie powidła sliwkowe spasteryzowane, a guszki nadal sie czynią.

Kiedy martwię się, bo u nas deszczu nie ma i nie ma... :(

Nie wiem, jakim cudem te śliwki tak obrodziły. :o

Mam taki chytry plan, żeby jutro lub pojutrze zielone pomidorki w winie zrobić. 8)

Własnego pomysłu. 8)

Baaardzo jestem ciekawa efektu. :lol:

A, nie wytrzymaliśmy i spróbowaliśmy kiszonej cukinii.

Nie wiem, u nas jest twarda, taka w sam raz, naprawdę! Tylko, że ja robiłam ją tak, że zalewałam gorącą zalewą i już potem nie apertyzowałam. Smakuje prawie zupełnie tak samo jak ogórek kiszony, do smaluszku domowego pyszna! :D

do smaluszku domowego pyszna! :D

grzeszysz Kochana, oj grzeszysz :evil: Dobrze, ze opatrznosc mnie tu zsyla, bo zupelna dietetyczna sodomia i gomoria by byla ;) :lol:

Taka cukinie to sie sama wcina, o! 8)

brazunia, a co to za lenistwo Cie dopadlo, he? :wink: Wiem, wiem ... czekasz na poniedzialek aby ochoczo rzucic sie na sloiki, koper, czosnek i ogory :D

Iiieeetaaammm Amberciu, jak dotrę do tego zaścianka zwanego szumnie miastem, to może i nabędę drogą kupna jakoweś składniki, a jeśli nie, to nie :D Ogólnie to się leniwa straszliwie zrobiłam :D

ja tak wlasnie myslalam, ze ta sielska anielska wies to Cie calkiem zbalamuci :evil: :wink: :lol:

No i wyszlo szydlo z wora, ze ta przeprowadzka to niczym jak na codzienne letnisko byla :-? :wink: :D

Co prawda nie mogłam posłuchać, bo mój net nie ma szans na youtube, ale skoro wiejskie melodyje, to już mi się podoba! :D

Prawie co tydzień w świetlicy naprzeciwko nas wiejski zespół śpiewaczy próby ma, rozgłośne i długie. :lol:

Aaaa no przeca to masz takich wiejskich potupajek jak to mowia "na codzien" ;) aaa ja sie dopiero hmmm... przyzwyczajam :lol:

Pozdrawiam wieczornie.

... iiieeetam ... "mienso to mienso" ... tylko "tuszki mniejsze" i wiecej przy tym roboty (nieznacznie wiecej niż przy obróbce pensylvanskich wiewiórek) :) ;)

pozdróweczka z buziaczkamy

ps - Mirku mógłbym Tobie w telegraficznym skrócie podać "instrukcję skórowania", ale ... znowu "gospodynia" mnie skrzyczy :( ... jeśli masz życzenie, to na PW zapodam (przydać się również do wiewiórek może) ;)

PAWEŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bo jak Cię dorwę, to doopa będzie sina i długo nie zejdzie ta sinizna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:

No co za facet, jak pragnę zdrowia!!!!!!!!!!!! :evil:

Będziesz musiał to odkupić. :evil:

Najlepiej jak kupisz jedną małą chałupkę. 8)

Jeszcze jedno słowo o kulinarnych horrorach, a na pewno coś wymyślę na Ciebie!!! :wink: :D

Chyba zacznę dzisiaj produkcję zielonych pomidorów w winie. :D

Bardzo jestem ciekawa, co mi wyjdzie, mam nadzieję, że nie będzie to kulinarny horror. :lol: :lol: :lol:

Ogórkowa, powiadacie? :roll:

W sumie - dlaczego nie? :o

Na bank spróbuję zrobić, jak tylko będę miała jeszcze jakiś słoik kiszonej cukinii, bo na próbę był jeden i został już pożarty. :D

Witanko. Żyję, więc to jednak były kanie.

Czy wszyscy muszą kakieś powidła robić? Uwielbiam powidełka śliwkowe, ale jakoś nie mam odwagi sama robić, więc zadowalam się sklepowymi.

Za to inne specjały to chętnie wypróbuję. Depsiu, zapodałaś gdzieś przepisy na śliwki w occie i w winie? Mam ze dwie napoczęte butelki wina, które nam jakoś nie podeszło, może się nada do śliwek?