Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Starcza pamięć Amber - no nie mogę!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Naprawdę się postaram, słowo! :wink:

Zeljko - :lol:

Mogę pomarudzić, bo od kilku dni próbuję załatwić parę spraw urzędowych i prawie za każdym razem, jak się do tych różnych urzędów wybieram, to z kwitkiem odchodzę, a właściwie to po jakiś kolejny wymagany kwitek. :evil: :evil: :evil:

Jadę prawie 40 km po to, żeby pinda w okienku powiedziała mi :evil: , że teraz to ja mam polecieć do pięciu innych urzędw i przynieść jej 5 innych kwitków, q...a. :evil: :evil: :evil:

Znacie z autopsji, prawda? :lol:

Za trzecim wyjazdem chyba je pogryzę. :x

Pamiętam i zagladam tu Anetko. Jestem w przepięknym Moab ( 250 mil od mojego domu). Świat jest taki piekny, że nic mi do głowy nie przychodzi, nie potrafię słowa napisać. Może póżniej, jak troche ochłonę. Natura - to najwspanialszy i niedościgniony w swojej sztuce malarz.

Tymczasem pozdrawiam.

Depsiu, nie musisz baby zagryzać - wystarczy za każdym razem grzecznie poprosić: "Proszę podać mi podstawę prawną tego żądania." Apopleksja prawie pewna, no bo kto to widział, żeby petent czegoś żądał!!!??? I wo dodatku miał prawo tego żądać!!!

I pamiętaj - wszystko na piśmie! Składasz papierek, pańcia mówi, że czegoś brakuje, a Ty sądzisz, że to tylko efekt jej znp? Ona MUSI przyjąć Twój papierek. Potem MUSI pisemnie wezwać Cię do uzupełnienia braków podając podstawę prawną żądań i dając czas na zdobycie świstków. Często "podstawa prawna" jest z sufitu wzięta, nie podają jej, powołują się na całe ustawy zamiast na konkretne przepisy (ma być numerek i robaczek, a nie ogólne wskazanie ustawy, bo to urzędnik ma znać przepisy i umieć wskazać konkretny), albo odpowiadają "a bo my tak zawsze robimy".

A jeżeli nie chcesz składać papierka i czekać na wezwanie do uzupełnienia braków, to poproś pańcię, żeby Ci NAPISAŁA, czego żąda i na jakiej PODSTAWIE i PODPISAŁA się pod tym.

Oooo, widać obycie prawne! :D :D :D

Dziękuję Ci, Agduś, takoż sobie zaraz skopiuję i ku pamięci zachowam! :D :D :D

Zdzisiu, mam nadzieję, że będzie z tego piękny wpis na blogu Twoim, bo inaczej - moi ludzie Cię znajdą... :wink: :lol:

Pawełku - na blogu się wypowiedziałam, ale powtórzę krótko - bardzo fajna knajpka!!! :D :D :D

Na szczęście u nas śnieg nie pada, ale deszcz i owszem. :-?

Aby do wtorku, ponoć ma być wtedy trochę cieplej... :roll:

Ambercia - zaczęłam wczoraj, dzisiaj pewnie skończę, to puszczę na maila. :D

Ja sie nie czepiam urzędników! Ja się czepiam biurw!

A to jest różnica zasadnicza!

Nieraz pisałam przecież, że w naszym urzędzie coś załatwiać to sama przyjemność jest. Bo tu urzędnicy pracują, a nie biurwy

I w naszym US w Wieliczce też! A w US w Krakowie - dramat! Same biurwy! I to najgorszego gatunku! Że nie wspomnę wydziale budownictwa w Wieliczce - biurwy-wampirzyce!

O dziwo, coraz częściej daje się zauważyć - jednak!!! - zmiana na lepsze, czyli coraz więcej jest urzędników, a coraz mniej biurw. :D

Może dlatego coraz bardziej człowieka taka biurwa wkurza, kiedyś to była norma i wkurzanie się nie miało sensu, teraz jakoś... :x

Ale jestem bojowo nastawiona, jak następnym razem jeszcze czegoś zechce to każę wypisać czego, na jakiej podstawie prawnej i podpisać, o!!! :lol:

Ambercia - zrobiłam!!! :oops: :D

tutaj jest zaktualizowany wpis, można korzystać. :wink: