Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No proszę, cała lista chętnych na kiszoną kapuchę domową! :lol:

Kochani, poczęstuję każdego, kto do mnie dojedzie na tę kapustę. 8) :D

Agduś, Ty wiesz, że do Krakowa to ja się zawsze wybieram, ino nie wiem, czy kapucha tego doczeka, wiosną to może i nie być jej już... :oops:

Jak doczeka, to w drodze wyjątku - dla Was - zabiorę tę wodę i tę kapuchę... :o :lol:

Gwoździku - zapraszam do nas, zajedźcie, zabierzecie kapustki świeżej, jak sami ukisicie, to nie ma lepszej kapuchy! 8)

Wusia - kawior, no, no, no... :o

Ja tam próbowałam i paskudny jakiś był. Chyba też przodkowie się przewracają. :oops:

Mirek - u nas nie ma i już nie będzie grzybków - całe szczęście, że przezornie zostawiłam jeden taki duży słój suszonych zeszłorocznych... :-?

Znowu wyjazd mi się szykuje, nie będzie mnie od czwartku do niedzieli... :-?

Sama nie wiem, czy to fajne będzie, bo nie na wakacje tym razem.

Poradzić mi proszę, tylko jak dla małpy instrukcja: jak się montuje płyty KG? :oops:

No niby wiadomo, że jakos do ściany, potem zaszpachlować łączenia i wyszlifować. Naczytałam się już. Ale - lepiej na profile czy na placki z kleju? Jak robiliście? Czym wypełnialiście i potem czym maskowaliście spoiny, żeby nie pękały? Działa u Was? No i jak połączyć skos ze ścianką kolankową?

Help!!! :(

Jestem na bieżąco z kg to i powiem. Na profile, chyba że masz idealnie równe ściany, wtedy możesz ewentualnie przykleić. Aluminiowy profil do góry i na dół i co 60cm pionowe profile. Do tego później przykręcane są płyty. Przykręca, nie przybija!! Szpachluje się normalną zaprawą, na to później idzie gładź i szlifowanko. W kolejności grunt i farba. Tyle pamiętam z tego, co robił mój złota rączka Pan.

Brazuś mnie o pogodę chodziło bo tak poza tym to fatalny :lol: mało mi się mózg nie zgrzał jak musiałam w składzie budowlanym posługując się jedynie obrazem przed oczami wyliczyć i zakupić części na podłączenie do rynien odprowadzenia deszczówki :lol: :lol: :lol: że nie wspomnę o jej zaplanowaniu :roll:

Braza, rozwiń temat, może cos poradzimy.

Wusia, jak to przeczytałam, to sobie pomyślałam "jak dobrze, że to mam za sobą"!

A ja mam nowe okulary! Na razie takie zwykłe - nie fotochromy, bo te były zbyt czułe i mnie wkurzały. Znaczy fotochromy to ja muszę mieć, bo się przyzwyczaiłam do tego luksusu latem i w słoneczne zimowe dni, ale teraz reagowały na najsłabsze słońce i chodziłam jak głupia w pochmurne dni w ciemnych okularach. A fotochromy nowe też mi potrzebne, bo stare za słabe (niestety) i porysowane. Problem w tym, że porządne fotochromy kosztują ponad 7 stówek (same szkła). To jeszcze poczekam.

Agduś a zrób sobie takie jak ja mam jak nie musisz cały czas w ciemniejszych chodzić :lol: mam normalne białe szkła i taką nakładeczkę przeciwsłoneczną łapie się na małe magnesiki jak jej nie kładziesz to nie widać że można coś na oprawkę kłaść a jak założysz to też nie widać że to dodatek tylko wyglądają jak przeciwsłoneczne :D a cena opraweczki taka sama jak zwykłej :wink:

Agdusiu a we Sosnowcu jak byłam z Piotrusiem u pediatry to tam przyjmuje też okulista i facet ma stoisko optyczne więc razu jednego jak się dowiedziałam że pewnikiem cylindry mi dowalą to postanowiłam podpytać go ile takie szkła i nie dość że mnie szczęka opadła jak cenę usłyszałam bo za mocne minusy z cylindrem, antyrefleksem i czymś takim co powiększa pole widzenia a nie zmienia wyglądu oczy ( przy mocnych plusach oczy wydają się wielkie przy minusach małe ) a szkła plajstikowe i pocieniane całe 160 zeta za komplet szkieł a u siebie ciut wcześniej za zwylkaste plajstiki z antyrefleksem dałam tyle samo to mnie krew zalała ale pyałam własnie o fotochromy to mi odradził i pokazał taką opraweczke zawyłam radośnie że ja tak tak chce taką i już ale przytomnie zapytałam podejrzliwie o cenę a pan mi mówi 170 zł nooooooooooo uśmiech to mi się o uszy oparł :lol: :lol: :lol: więc mam niejako dwie pary okularów w cenie jednej i nakładeczka to najlepszy bajer pod słońcem wchodzisz ze słońca np dl sklepu to myk zdejmujesz nakładeczkę i wszystko widzisz potem pyk i już masz przeciwsłoneczne bez zmiany okularów albo czekania aż fotochromy załapią zmianę :D

Wusia, a możesz fotkę tego cudeńka nakładanego pokazać? Ja mam też nakładkę, ale zapinaną na oprawkach i w sumie widać, że to nakładka... :roll:

Braza, nie narzekaj, jak mówi Dochtór, będzie dobrze. Szanowny juz za momencik przyjedzie, ogrzeje Cię i w ogóle, życie stanie się prostsze.

Wiosna przecież już niedługo. :wink:

Wusia, a możesz fotkę tego cudeńka nakładanego pokazać? Ja mam też nakładkę, ale zapinaną na oprawkach i w sumie widać, że to nakładka... :roll:

Braza, nie narzekaj, jak mówi Dochtór, będzie dobrze. Szanowny juz za momencik przyjedzie, ogrzeje Cię i w ogóle, życie stanie się prostsze.

Wiosna przecież już niedługo. :wink:

Z jednej strony nie mogę się doczekać, bo cebulki wiosennych kwiatow dziś posadziłam i tak pięknie będzie a z drugiej jak pomyslę, że mogę nie zdążyć się nimi nacieszyć :( .

Mam nadzieję, że planowany na maj Kraków znowu się przesunie.

DPS-ia jutro pstryknę fotki i pokażę :lol:

Dziękuję Ci, kochana, dźwięczna bardzo będę! :D

Edziu, no właśnie, z jednej strony fajnie, z drugiej - szkoda, że tak krótko kwitną... :roll:

A planowany wyjazd pewnie Ci się rzeczywiście przesunie, to takie rzadkie jest, żeby wszystko wyszło planowo! :wink:

Słoneczko do nas dzisiaj przyszło. :D

Gościom w domku przynajmniej będzie trochę sympatyczniej. 8)