Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łooo, ja bym się też chętnie trochę rozpuściła! :lol2:

 

Dzisiaj niewiele się udało zrobić, bo zimno jak... no, zimno jest.

Nikt chyba poza Dochtorem do dziennika nie zajrzał, buuuuu!!!!

Sołtys tak się napracował, a tutaj nikt nie podziwia. Buuuuu!!!!

Idę się poskarżyć Sołtysowi.

W domku jeszcze jutro sprzątać trzeba.

Sajgon taki, że przebrnąć nie idzie.

Walczę jak lew, mam nadzieję, że bitwę o domek jutro uda się wygrać.

Ogrodu za nic jutro nie planuję, bo już dzisiaj wieczorem padał u nas deszcz ze śniegiem, więc jutro pewnie będzie temperatura jak w zimie - brrrrrr!!!!!

Posprzątam, a potem okopię się pod kocem z laptopem. :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Melduję, że tarasik widziałam.

Gieniek wrócił i pomaga mi pisać. Zrzuciłam go z klawiatury, więc w wlazł mi na ramię i liże w ucho. Mruczy jak traktor! Odkryłam nowe kocie prawo - Natężenie dźwięku przy mruczeniu jest odwrotnie proporcjonalne do wielkości kota. Polazł sobie.

Nie załapałam, po co te filary. Nowe drzwi gdzieś zrobiliście do jadalni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, tylko trzeba zrobić drzwi wejściowe do pokoi na górze. A w połowie przyszłych drzwi biegnie poziomo wielka belka konstrukcyjna, na której opiera się cała konstrukcja dachu. No i żeby ją wyciąć na tym kawałku, gdzie będą drzwi na górze, trzeba pozostające końce solidnie podeprzeć, bo dach by walnął na dół. I dlatego te filary - żeby końce belki podparły i trzymały.

Domek nareszcie posprzątałam, tralala! :lol:

 

Teraz, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, okopałam się na stanowisku z kocem i laptopem.

Zimno!!!

Wczoraj paliło sie w kominku całą gębą i zaraz chyba znowu napalę.

 

A mój szpinak w ogródku powschodził, ale jakoś tak powoli rośnie... :-?

Za to groszek już fajny, a sałata już za parę dni będzie na tyle duża, żeby ją pikować. :D

Posiałam w tym roku masłową i jeszcze taką czerwoną, rzymską.

Luuuubię młodą sałatę.

No i szczypiorek! Nasz już wieeeeelki, mnóstwo go, będzie pyszny twarożek! Mniam! :D

I wiecie co? Zrobię sobie twarożek ze szczypiorkiem i lekko doprawię go maggi. Naprawdę lubię ten smak, choć może nie każdemy by odpowiadał. Ale warto spróbować, polecam! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

......

A mój szpinak w ogródku powschodził, ale jakoś tak powoli rośnie... :-?

Za to groszek już fajny, a sałata już za parę dni będzie na tyle duża, żeby ją pikować. :D

Posiałam w tym roku masłową i jeszcze taką czerwoną, rzymską.

Luuuubię młodą sałatę.

No i szczypiorek! Nasz już wieeeeelki, mnóstwo go, będzie pyszny twarożek!

dla mnie to mógłby wymarznąć :jawdrop:

dopiero posiałem :oops: ale sałatę już wysadziłem :cool:

sznitlok to jest nojlepszy w smażonce :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No własnie, taki smazony na masełku, z odrobina czosnku, śmietanką, serkiem... Mniam!

Jamles, spróbuj, takie spaghetti ze szpinakiem nie ma absolutnie nic wspólnego z zieloną ohydną breją, jaką wielu z nas pamięta z przedszkola!

Naprawdę pyszne, możesz mi wierzyć.

Też nie znałam tego, ale wszyscy na forumie gadali, że świetne, a potem Agduś pokazała mi, jak zrobić.

Pycha! :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

... Zrobię sobie twarożek ze szczypiorkiem i lekko doprawię go maggi. Naprawdę lubię ten smak, choć może nie każdemy by odpowiadał. Ale warto spróbować, polecam! ;)

... zasadź lubczyk :)

 

Szpinak "Florentine" robię przynajmniej raz w miesiącu, Tereskowata uwielbia (kanadole również) ... proste danko - szpinak, cebula, czosnek, masełko, kremówka, parmesan, sól i pieprz :)

 

pozdrówka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... tylko bez mistrzów :) ... please

-

Szpinak Florentine

składniki:

1/2 kg szpinaku (jeżeli używamy mrożonego, należy pamiętać aby szpinak po rozmrożeniu, odcisnąć dokładnie z wody)

1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki sklarowanego masła

1 szklanka wysokoprocentowej śmietany

1/4 szklanki startego parmesan'u

sól i pieprz do smaku

przygotowanie:

Szpinak dokładnie oczyszczamy, cemulę krajamy na bardzo cienkie półtalarki, czosnek drobno siekamy.

Rozgrzewamy na dużej patelni masło, wkładamy najpierw cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Gdy cebula zaczyna nabierać koloru jasnozłotego, dodajemy szpinak, cały czas mieszając podsmażamy przez kilka minut, do momentu kiedy szpinak zaczyna się robić miękki (3-4 minuty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę. Podsmażamy na średnim ogniu do zredukowania się śmietany i dodajemy połowę sera. Wykładamy na półmisek posypując resztą sera.

Smacznego

 

http://www.chefpaul.net/food/szFlorentine.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...