Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

My mieszkamy na górce, więc zalanie nam nie grozi. Wały wiślane wysokie. Nie wiem, jak tam dzisiaj z poziomem wody. Nie mam obsesji po opolskiej powodzi z 1997 roku, ale i tak się cieszę, że nie mieszkamy w tej niższej części Niepołomic tuż przy wałach.

Kałuże stoją wszędzie - na łąkach wokół, na naszym trawniku, kwietniku i warzywniaku, na drodze nawet nie jest najgorzej, ale ulica, która chodzimy do szkoły, miejscami zalana. Moja koleżanka ma pięknie umyty płot, bo przy jej domu stoi nawet po małym deszczu ogromna kałuża, którą rozchlapują samochody.

Leje równiutko! Lekko zacina z zachodu. Jutro ma padać mniej (przynajmniej tak zapowiadają tu http://new.meteo.pl/ ), a w Zakopcu nawet chwilami ma nie padać!

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mieszkam teraz na jeszcze większej górce, niż poprzednio, no i lać przestało. Tylko ogródek od wschodu jest zagrożony, bo tam nisko (pracuje nad tematem). A u mojej siostry na Podkarpaciu zagrożenie powodziowe, a w ogródku jeziorko. Na szczęście opadowe, bo do rzeki mają kawałek... :rolleyes:

Dobrego dnia życzę i poprawy pogody!

Kurczę, kurczę, dziewczynki, oby tylko Was nie pozalewało.

Jamlesik - zauważam Cię i bardzo się martwię i przejmuję, żebyś cały był i zdrowy i Twoje chudoby!!! :lol:

U nas dzisiaj nawet przez jakieś krótkie momenty słońce wychodzi, deszczu nie ma, tylko wieje zimny, bardzo nieprzyjemny wiatr.

W porównaniu z Wami - lajcik...

Ja Wam mówie, Wy sie w nasze strony przeprowadźcie, powódź nie grozi. :rolleyes:

jeszcze nie pływam, ale oczyszczalnię mi zalało,

... no to teraz musisz Karlusie się częście dezynfekować ... coby Cię jaka zaraza nie naszła :)

Cóż, jedni mają za dużo wody, inni za mało :( ... dziś nareszcie popadało, spadło z nieba ponad 10cm przez pół dnia :)

Jutro również ma trochę nakapać :)

Edytowane przez Chef Paul

... no to teraz musisz Karlusie się częście dezynfekować ... coby Cię jaka zaraza nie naszła :)

Cóż, jedni mają za dużo wody, inni za mało :( ... dziś nareszcie popadało, spadło z nieba ponad 10cm przez pół dnia :)

Jutro również ma trochę nakapać :)

Kurczę, Jamlesik, trzymajcie się i nie dajcie tej wodzie, naszykuj może jakie worki z piaskiem czy coś...?

Pawełku - dobrze, że trochę limitu opadu światowego poszło i do Was, może jakoś lepiej się teraz suma opadów rozłoży geograficznie! ;)

U nas nie pada, choć nadal zimno jak cholera.

Sołtys mi nie pali, lata cały dzień po budowie i po dworze i mówi, że jemu ciepło! :mad:

Chyba zaraz pójdę do stodoły, napalę pod kuchnią, to przynajmniej znowu trochę odgruzuję kuchnię i jadalnię stodolną, a i ciepło mi będzie w tej kuchni!

Wczoraj zmarzłam jak pies, bo w domu z Alkiem siedziałam i cały dzień przygotowywaliśmy jego dzisiajesze wystąpienie na prezentacji maturalnej z polskiego. Ładnie wszystko przygotował, napisał, ale ćwiczyliśmy czas wystąpienia i pozbywaliśmy się paraliżującej tremy przed wystąpieniami publicznymi.

Od małego tak ma, jak ma coś powiedzieć "publicznie", to się straszliwie stresuje i to takim stresem paraliżującym, zamiast mobilizującym.

Musiałam kazać mu to kilkakrotnie głośno powiedzieć od początku do końca, żeby usłyszał swój głos, poczuł, że mu to wychodzi, że potrafi to - jeszcze tylko raz dzisiaj przed południem i wystarczy - po południu zda swój ostatni (chyba??? ;) ) egzamin maturalny.

Uff!!!

dzień dobry

DPS-ia kciukasy zaciśnięte ale nie ma siły musi zdać :) u nas na szczęście wspólnota nie padła całkiem na mózg i ciepełko z grzejników dają bo leje na okrągło wczoraj wodę z piwnicy pompowali dzisiaj pewnie znowu pełno:(

Kurczę, Jamlesik, trzymajcie się i nie dajcie tej wodzie, naszykuj może jakie worki z piaskiem czy coś...?

worki mi nie potrzebne, mieszkam na górce,

tylko, że dreny z oczyszczalni zalane,

dzisiaj prąd wyłączyli i pompa się sp........ła :mad:

lecę do kolegi serwisować, tylko on musi dach w gospodarczym uszczelnić,

raport będzie przed północą z roboty :cool:

chyba jedyna w pełni przejezdna droga to ta do roboty ;)

Dziecko zdaaaało!!!

Na polskim dzisiaj miał 20/20!!! :cool: :lol:

Bardzo, bardzo się cieszę i jestem z niego dumna!

Żeby jeszcze tylko te pisemne jakoś wypadły przyzwoicie - to już mozna będzie poświętować! Lody i tak dzisiaj były. :D

Z powodzią - strach nawet patrzeć, okropności w TV pokazują... :(

Coraz częściej cieszę się, że my na takich suchych piachach mieszkamy, czasem walczymy z suszą, ale takich rzeczy jak powódź to my nie znamy...

Sołtys dzisiaj za moja namową napalił w co - w chałupie od razu inaczej się zrobiło, aż przyjemnie.

Jamles, nie dajcie się, ja Cię proszę, bo ja się i tak tutaj już o Dochtora martwię, ponoć Bieruń zalany. :(

Dobrze, że u Brazy rzeczki w pobliżu nie ma żadnej.

Ech, na weekend deszcz odpuści, a potem znowu...

Naprawdę fatalnie, tragedia dla tylu ludzi.

Pomodlić się trzeba, może Pan Bóg jakoś się zlituje... :rolleyes:

Gratulacje dla dziecka!

No to teraz już możesz napisać, co dalej.

Właśnie wyczytałam, że marzec tego roku był najcieplejszym marcem od 1880 roku:jawdrop: Na świecie. Średnio. To ja już nie wiem, jak ciepło musialo być gdzie indziej, skoro tu było tak zimno! Podobno Alaska podniosła średnią.

A z tym deszczem to przegięcie jest! Zacina wciąż od zachodu. Bardzo wytrwale. Ściana nam przemokła koło okien :jawdrop: