Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Smarkacze jedne, w ogóle nie słuchacie starszych ludzi! ;)

Ja słucham. Ale muszą być naprawdę starsi... ;)

Też sobie pomarzę o automatycznym nawadnianiu ...

Trzeba w końcu jakiś klub marzycieli założyć i wiece robić! :D

... ciągam, "psia krwia" :( ... przez ostatni miesiąc kapało tylko dwa razy :evil:

aktualnie http://www.beachlive.com/beach-weather-cams/beach/flagler-avenue_24470

Ee... ale u Chefa to chociaż taka beach'owa pogoda, pewnie można się w wodzie popluskać, a tu woda zimna!...

No i ja ciagam.

Wczoraj znowu ze szlauchem upojny wieczór spędziłam.

Szlauch choć rodzaju męskiego, jeśli to pociesza, a ja dzień z motyczką i łopatą. Chmurzyło się, chmurzyło, ale nic nie spadło...

oki, kończę "śniadanie" , bo jeszcze nie wiem, gdzie tu mają urny... :rolleyes:

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty dmuchnij jakoś dobrze w naszą stronę, może nam napędzisz trochę tego deszczu...

Spotkanie założycielskie - bardzo dobra myśl, jeno, że musowo u mnie, bo nie mam szans się z domu gdziekolwiek wyrwać. :p

O motyce, czyli dziabce, to ja już nawet nie piszę, bo Dochtór zdiagnozował, że przyrosłam do niej. :lol2:

... ciągam, "psia krwia" :( ... przez ostatni miesiąc kapało tylko dwa razy :evil:

aktualnie http://www.beachlive.com/beach-weather-cams/beach/flagler-avenue_24470

Ta villa Mediterranee ... ładna psia krwia ...

Depsia, a z tym szlauchem to naprawdę tak upojnie jest? ... bo ja nie wiem, nie mam go do czego podłączyć (ale to już mówiłam)

Nooo,bardzo. Człowiek się upaja przez pierwsze parę minut. Po pół godzinie już gorzej, a po godzinie latania już całkiem nie upojnie.

Kurna, sucho, że szok.

DEEEEESZCZUUUUUU!!!!!!!! PLIIIISSSSS!!!!

Jutro raniutko po starsze dziecko na lotnisko jedziemy, tralala! :lol: :wave:

Ja bardzo chętnie deszczu trochę oddam. Ma lać cały tydzień :( We wtorek jedziemy na pielgrzymkę do Zakopca... A miała być pogoda!

Nie mówiąc już o trawniczku z perzu tam, gdzie powinien być warzywniak... No za cholerę nie miałam kiedy wypielić!!! Teraz to nawet komarom pozwolę się zjeść, byle nie padało na grzbiet!!!

Niestety, nadal u nas sucho jak cholera.

Was chce zalać, a nas wysuszyć. :(

Dobrze, że chociaż dziecko wróciło i w dobrej formie i zadowolony jak 150. :lol:

Byliśmy na polu, rozsadzaliśmy flance kapusty w tym suchym wietrze i słońcu.

Dłużej nie można czekać, cukinie już powinny owocować, a z powodu braku deszczu takie małe, że jeszcze co najmniej z miesiąc do owoców.

No i w ogóle, wszystko takie małe, stoi i deszczu czeka. Dzisiaj zawieźliśmy wody na pole beczką, ale żadne podlewanie nie zastąpi deszczu, tyle, że to nie pousycha.

Komary u nas nie przeżywają, za sucho.

Już bym je zniosła, tylko żeby deszczu dali...

A ja dzisiaj znowu sięgałam bruku ... nawet fajnie było! Dziecko w końcu ruszyło cztery litery i wzięło się za podlewanie ... zapału wystarczyło Jej tylko na truskawki, reszta dalej dyszy o wodę ... Mogłoby w nocy popadać ...

O proszę! A ja się martwiłam, że nasionka jakieś trefne kupiłam, bo wszystko takie maluśkie w tym warzywniaczku, a tu o deszcz chodzi! Człowiek się uczy przez całe życie ;) Dzięki DPSia za cenną wiedzę :)

A tak jeszcze zapytam - mam podejrzenia, że mrówki wcinają mi truskawki - owoce o zgrozo! i pędy fasolki szparagowej i ogórków. CZY TO MOŻLIWE???? :eek:

Owoce truskawek to raczej ślimaki (chyba że uschły). Pędy fasolki też mi w poprzednich latach coś wcinało. W tym roku minęłam się z tym czymś - posiałam później i już go nie było. W poprzednich latach dosiewałam w miejsce tych zjedzonych i późniejszych fasolek już nie jadło.

Ja dmucham chyba mocniej, bo u nas dzisiaj tylko kropiło i to z przerwami. Ciekawe, dokąd poniosło to, co zdmuchnęłam znad naszej działki... Na łąkach dalej woda stoi.

Dzięki Agduś!

No właśnie nie ślimaki i dlatego się dziwię. A mrówki mam wszędzie! Masakra jakaś :bash:

Fasolkę muszę dosiać. Koniecznie.

Dziwię się, bo do tej pory, nigdy nic mi warzyw nie zżerało... Tato widocznie miał jakieś swoje sposoby. Muszę wypracować własne ;)

Zjadaczy fasolek nigdy nie przyłapałam na gorącym uczynku. Po prostu fasolki pięknie kiełkowały, a potem... znikały. Zostawały mi tylko łodyżki bez liścieni i liści. A tych dosiewanych nie ruszało, z czego wywnioskowałam, że zjadacze fasolek mają jakiś swój kalendarz i wystarczy się z nimi minąć.

Mrówek też trochę mam, kiedy kopię zauważam mrowiska, ale szkód chyba nie robią (albo nie zauważam).

Mrówki ŻRĄ truskawki i wszystko inne!!! :mad:

Mam w ogrodzie miliardy mrówek, nie cierpię tych małych wrednych szkodników, które hodują mszyce na naszych drzewkach, zżerają nasze owoce i pędy roślin i drążą korytarze w ziemi, przesuszając ją do końca w tym braku deszczu. Mrówki w ogrodzie to szkodniki co się zowie i tępić je trzeba wszelkimi możliwymi sposobami, zwłaszcza na glebach piaszczystych.

Precz z mrówkami w ogrodzie!!! http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/a037.gif

Edytowane przez DPS