Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo one są pozyteczne, ale w lesie albo na łące, a nie w ogrodzie.

Małe żarłoczne dranie, które w lesie wyczyszczą teren z padliny i temu podobnych, ale w ogrodzie - mogą samych szkód narobić.

Prać, wyrzucać, tępić!!!

Ja zwykle proszę Sołtysa, żeby rozkopał mrowisko, a larwy szeroko rozrzucił na wybiegu kur, już one się nimi zajmą. :cool:

dobry wieczór

na mrówy to ja kupiłam taki proszek sypie się to kole gniazda mrówów nie ma siły tak je ciągnie do tego procha że nie potrafią się oprzeć i lezą do tego i ten proch im się przylepia do pancerzyków i zanoszą to do gniazda i królowa ginie działało to ekspresem

Ja w tym roku narzekam na nadmiar ślimaków. Jakoś do tej pory nie było ich za dużo, niewiele truskawek zjadały. Interesowały się głównie chrzanem, co mnie nie martwiło aż tak. A w tym roku oszalały - mnożą się na wyścigi chyba!

Jakoś wciąż nie mogę się przemóc i mordować ich. Dostają bilet lotniczy w chwasty na sąsiedniej działce i zapewne wracają w trymiga na truskawki.

Na mrówki bez chemii warto pstawić doniczkę z ziemią obok powstającego czy istniejącego mrowiska - jest duża szansa, że spodoba im się i w ciągu 2-3 dni wprowadzą się do doniczki. No to my wtedy za doniczkę i - bilet lotniczy, jak mawia Agduś. ;)

Agduś - a zróbże ślimakom przyjemność i postaw im piwo! Pół plastikowej buteki wkop w ziemię tak, żeby jej brzeg był równo z poziomem ziemi. Nalej ślimaczkom piwa i pozwól im się raczyć, wierz mi, że będą szczęśliwe, a Ty będziesz miała mniej pracy z wystawianiem biletów lotniczych! :D

Komunikat meteo - proszę o deszcz. Bo jest tak sucho, że trawę to już nam całkiem szlag trafił, a reszta żyje tylko dlatego, że podlewamy. :(

Monisia - cieszę się, że mogłam pomóc, a kompoty - może otwórz je, przetrzyj gwint każdego słoiczka do czysta, potem jeszcze raz watką nasączoną wódką albo spirytusem i spróbuj jeszcze raz krótko zagotować. I nie odwracaj po pasteryzacji, daj im normalnie wystygnąć! ;)

. :D

Depesiu tak właśnie zrobiłam i jest ok.:)

Chyba dobre mi to wyszło, bo dżemy idą jak woda!:) muszę trochę dorobić, bo zimy nie doczekają;)

A co do deszczu, to u nas już go przeklinają, nic nie rośnie bo długo stało w wodzie, a młode ziemniaki to nawet gnić zaczęły:( ale to wszystko pokręcone!

Monisia - cieszę się, że zadziałało, bo że smaczne zrobisz, to wiedziaaaałam! ;)

Aka - powinny tak na amen w tym piwie, a czerwone mrówki - tak samo jak czarne, powinno im się też spodobać w doniczce, najlepiej odwróconej do góry dnem (nie wiedzieć czemu :eek: ). :D

A u nas w tym roku mrówki do domu wchodzą.

Na przykład, jak Stefcio ma dzień chodzonego to zaraz są. Stefek naślini na podłogę, one wyczuwają ślinę i już mam. Skąd wchodzą, to ja pojęcia nie mam. Wydaje mi się, że spod parkietu, tam gdzie nie ma listwy (drzwi na taras).

W związku z tym, ostatnio latam na mopie i wcale mnie ta jazda nie cieszy.

Ja muszę powalczyć z tymi mrówkami.

Bezczelne są! Jakiś czas temu popsikałam od serca parapet w pokoju dziecięcym, bo się stamtąd wykulywały tylko puste jajeczka i zmielony steropian. Jakiś czas był spokój, a teraz gadzinom przestało śmierdzieć i znów tam są!!! :jawdrop:

Tylko mam problem jak zlokalizować mrowiska, bo u mnie to szczególnie w warzywniaczku i skalniaku po prostu mnóstwo dziurek w ziemi widać, i one tam kurka włażą :bash:

Wusia - nazwę tego proszku plissssss!!!

Zeljcia, spróbuj posypać solą tam, gdzie one mają swoją ścieżkę, może pomóc. :D

Udało mi się dzisiaj napisać coś w dzienniku budowy i wkleić kilka zdjęć - zapraszam! :D

Sypię proszkiem do pieczenia i działa na jakiś czas.

Widzę, że dużo pracy u Was już zrobiono i dużo jeszcze przed Wami.

Teraz ten dach by się przydał zmieniony tak aby nakrywał tez wejście do tego pokoju. Zrobił by sie tam taki tarasik kryty. :-) Wszystko obsadzić bluszczem aby ładnie zarosło w zieleń.

Mebelki na razie pomaluj na biało tak jak planujesz. Ew. w łazience, jeśli jakiś mebelek będzie, to możesz maznąć szarym w miejscach "przecierek". Zrobić takie niby przecierki. Półsuchym pędzlem, prawie suchym.., wiesz o co mi chodzi. A jeśli są uchwyty to pomalować na szaro....

Tak tylko piszę, bo pomysłów możesz mieć dużo a i tak potem w tym zrobisz "cenzurę".

U nas przez noc napadało nie źle. Czy u Was też?