Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

No własnie, Pawełku, teraz to my mieliśmy Florydę u nas, i też nam się gotowało... :lol2:

A tak z czystej ciekawości - po ilu latach w miarę przywykłeś do tamtejszego klimatu? :rolleyes:

...

Na Florydę z Pennsylvania, przeprowadziłem się lat temu ponad dziesięć, było to w Październiku, więc miałem sporo czasu na przywyknięcie do panującego tutaj letniego klimatu ... jednak pierwsze lato dało mnie się nieźle we znaki, w następnym roku było już znacznie lepiej, a później to już sielanka, (pamiętać jednak należy, że tutaj wszędzie zainstalowana jest klimatyzacja, w nagrzanej za dnia chałupie, nie dało by się zasnąć - w samochodzie jednak, podróżując lokalnie, mam jednak często tylko otwarte okna i przyjemną oceaniczną bryzę) :)

Surcia - to z Ciebie szczęściara, nie mieć nic do roboty, kurczę... :D

Chefciu - no widzisz, a u nas niet klimatyzacji, chałupa po 2 dniach nagrzewałą się do niemożliwości, spać się nie dało.

Ale już jest dobrze, nie narzekam, tak by mogło zostać, może jeszcze zdążyłyby do września jakieś grzyby wyrosnąć... :rolleyes:

Nagadałam się dzisiaj na szkoleniu aż gardło mnie boli! :eek: :lol2:

:eek:

Brazunia, a czemu Ty pod nickiem Szanownego występujesz? :eek:

Jamlesik - gadania było tyle, że nie było czasu przepłukać... :lol2:

Oooo, Wusia, jak miło Cie widzieć znów! ;) :D

U nas dalej pięknie, pochmurno, spokojnie, wilgotno - no pięknie po prostu! :cool:

Nie chciało mi się Szanownego wylogowywać, mój komputer smędzi jak naćpany żółw. Teraz czwarty raz otwieram Twoje komenty, bo non stop otwierały mi się tylko do połowy strony.

A w ogóle to cześć i powiedz mi, jak ja mogę rozmnożyć tę moją czmielinę( czy jak tam się ją pisze)?

No czeeeeść, kochana, dobrze, że się pojawiasz! ;)

Trzmielinkę to najlepiej wysadzonkować.

Lecisz do ogrodniczego i kupujesz ukorzeniacz do sadzonek zielnych i półzdrewniałych.

Potem lecisz do trzmieliny i urywasz jej sadzonkę, długości ok. 10-12 cm.

Obrywasz mniej więcej co drugi liść, żeby nie miała jak za bardzo odparowywać wilgoci z liżci.

W doniczce z ziemią robisz paluchem dołek i wsadzasz do niego sadzonkę, umoczoną najpierw w wodzie, a potem utytłaną w ukorzeniaczu.

Musi być dołek paluchem, bo jak wsuniesz po prostu w ziemię, to ukorzeniacz zostanie na powierzchni i nic się ukorzeni.

Wokół sadzonki wtykasz ze 3-4 patyczki - potrzebne jako stelaż na mini namiot.

Łapiesz za jakąś duuużą reklamówkę (przezroczystą!) i robisz roślince z niej namiot foliowy.

Ważne, żeby namiocik szczelnie zamknął roślinkę, wtedy będzie miała wilgotną atmosferę.

Niech nie dotyka roślinki, bo będzie gniła w miejscach, które dotykają folii.

Po 6-8 tygodniach sprawdzasz - jeśli zaczęła rosnąć, to... zostałaś mamą!!! :lol:

Ło matko, skomplikowane, to już łatwiej zostać mamą dzieciątka;). Spróbuję...

Mam ochotę wysadzić sobie tę trzmielinkę pod płotem, wzdłuż na całości. Widziałam gdzieś w ogrodzie, że dość spora może urosnąć.

...

U nas dalej pięknie, pochmurno, spokojnie, wilgotno - no pięknie po prostu! :cool:

... a Gościom Frittata już podałaś :) ;)

Ło matko, skomplikowane, to już łatwiej zostać mamą dzieciątka;). Spróbuję...

...

... no ... no ... co za śmiałe wyznanie :D ;)

Edytowane przez Chef Paul

Gościom to ja ostatnio podaję jak leci, co Babcia przygotuje, bo my spędzamy całe dnie kończąc pokój w stodole.

Niby nie ma tam aż tak wiele roboty, ale co chwilę trzeba się oderwać (niezbędne wyjazdy na zakupy, Dziadka zawozić do Zielonej Góry do doktora, i temu podobne), ja dodtakowo staram się uszyć jakieś sensowne zasłonki do tego pokoju (i tak nie jestem z nich zadowolona, na pewno kiedyś uszyję inne), Pawłowi pot po doopie cieknie, bo stara się w 2 dni zrobić poręcz tarasową...

No, takie tam.

No i dlatego kuchnię w całości właściwie przejęła Babcia, ja tylko sprzątam i podaję... :oops:

:lol2:

Staram się, kochana, jak mogę, ale do Duracell to jeszcze trochę brakuje...

Teraz prąd pod skrzynkę w stodole podpinają, wyłączyli w całym domu, więc korzystam i z laptopem siedzę. :lol2:

Potem to góra prasowania, te nowe zasłonki, nowe pościele, obrusik na stół, ostateczne sprzątanie i w ogóle.

No nic, jakoś to będzie, bo musi. :D

Lecę sprawdzić, czy pranie wyschło... ;)

Jamlesik, a maczetę choć wziąłeś?

Bo to wiesz, w dżungli różnie bywa...

Słuchajcie, jutro postaram się napisać na blogu i wrzucić fotki - skończyliśmy wreszcie robić ten nowy pokój, już goście w nim mieszkają!!! :D :cool:

Nie wiem, czy prawdę mówią, ale zachwyceni, kobitki aż wzdychały i zarzekały się, że nie wyjdą z tego pokoju. http://www.przypiecek.bunet.pl/images/smilies/taniec.gifhttp://www.przypiecek.bunet.pl/images/smilies/taniec.gifhttp://www.przypiecek.bunet.pl/images/smilies/taniec.gif

Boszsz, wolny wieczór mam, nie muszę siedzieć na budowie do 22.00, Sołtys na łąkę się wybrał, nie musi siedzieć na budowie do 22.00...

I lody czekają w zamrażarce!!!

Życie czasem jednak bywa piękne, naprawdę! :lol2: