braza 11.04.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 I trafił nam się ... Gwoździk Wszechmocny i Wodoodporny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.04.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 ale rdzewieje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.04.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 No dooobra, widac ze w przydomowym i domowym (ja JEZDEM w tej grupie ogrodnictwie grupa mocno podciagnieta Nooo moze nie liczac wu wu liczymy, ze dorownasz do sredniej uprawowej na doniczke A gdzie Gospodyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.04.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ambercia no w doniczce mam pietruszkę i szczypiorek nie licząc kwiatków póki co sztuk 5:lol2: to tego 2 borówki amerykańskie, dwie żółte porzeczki, jedna czerwona i jeden agrest ale to już na dworku no i jeszcze żonkile i szafirki póki co więcej się nie da zrobić ziemia skopana leży ale jak nie piździ że łeb chce urwać z płucami to pada i zimno:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 11.04.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 No! Pogoda daje czadu! Mam nieposiane to i owo i jaśminowiec czeka na posadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.04.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 wusia, no to mnie "przeoralas" Wymiatasz Na swoja obrone dorzuce jeszcze calkiem udana plantacje kielkow w kielkownicy, ale nie wiem czy to sie jakos liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.04.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 No! Pogoda daje czadu! Mam nieposiane to i owo i jaśminowiec czeka na posadzenie. a czy cos wiadomo w sprawie wiosny na Swieta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Amberciu oczywiście że się liczy zwłaszcza smakowo;) kiełki mniam:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.04.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 pogodynka mówiła, że teraz ma być zimno, ale coś jakby bąkała, że potem cieplej. Inne źródła sugerują upały w przyszłym tygodniu mam nadzieję, choć z drugiej strony jak zimno i na dwór się nie chce, to człowiekowi praca umysłowa lepiej idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 11.04.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 U mnie było dzisiaj fajnie - wiatr jakby na tyłku przysiadł i nawet słońce usilnie próbowało wyleźć... Mam nadzieję, że tak już zostanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.04.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Amberciu oczywiście że się liczy zwłaszcza smakowo;) kiełki mniam:lol2: widze, nie ja jedna czuje "miete" do kielkownicy EZS, sugestie upalow jakos bylyby mi blizsze Nawet kosztem rezygnacji z pracy umyslowej na co najmniejmniej 2 - 3 dni Wiecie co, szukam takiego bardzo, bardzo sprawdzonego przepisu na rozpustne tiramisu ... Jejku, jakos tak w okolicy karnawalu zjadlam kawalek zrobiony przez tesciowke znajomej i smaku zapomniec nie moge ... Dodatkowo byl lekko alkoholizowany co eliminowalo pozniejsze czterokolowe prowadzenie sie do domu Niestety owa tesciowka jakos nie spieszy sie aby przepis synowej odstapic, wiec pozostaja nam tylko wspomnienia ... pechoza Depsia, cos czuje ze za gadulstwo zaraz sie objawisz i mnie stad przegonisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.04.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 ja póki co platonicznie bo się jeszcze nie dorobiłam kiełkownicy:( a co do tiramisu to doskonały przepis jest w środku opakowania serka mascarpone nawet tym biedronkowym;) a alkoholizowane musi być koniecznie bo inaczej traci na uroku;) tak mnie poinformowano jak pożarłam przepyszne tiramisu u Irmy i domagałam się przepisu na nie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.04.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 wu, czyzby moja zagadka miala tak proste rozwiazanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.04.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 serek mascarpone z biedronki jest bardzo dobry. Piątnicy znaczy się. Nawet ja to umiem zrobić, choć rzadko robię, bo tuczy Weż kilo i ćwierć serka mascarpone Piątnicy (ilość zależy od wielkości formy i liczby ludzi, a jak chcesz wydać kasę, to kup włoski) zrób kogel-mogel z dużej liczby jaj (im więcej, tym lepiej, 8-10) i dokładaj serek miksując. Krem gotowy jak się ukręci. Ze 2 razy w życiu mi się zwarzył.... Potem forma, ja robię w przezroczystej albo oddzielnie w miseczkach. No i kładziesz biszkopty maczane w kawie (mogą być ze spirytusem), posypujesz kakaem i na to krem. Potem druga warstwa a na wierzch biszkopty. Ja jak mam wenę to nawet czekoladą trochę górę oblewam, albo obsypuję gorzką. Nie wiem, czy ta moja wersja jest poprawna, ale jest pyszna. Tylko łyżką się to z formy wyjmuje. Może ktoś zna inną wersję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.04.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W ogóle wyroby Piątnicy są ekstra - śmietana na ten przykład jeszcze nigdy mi się nie zwarzyła, a wierzcie mi, u mnie to wyczyn nie lada!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 12.04.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja mam troszkę inny przepis. Biszkopty maczam w świeżo zaparzonej kawie ale koniecznie z dodatkiem brandy i likieru kawowego. Jajka wg przepisu powinno się ucierać z cukrem i wanilią na parze (ja sobie to darowuję, bo mi jakoś kiepsko idzie). No i koniecznie nie można zapomnieć o wiórkach kokosowych - trzeba je uprużyć ale tak żeby nie zmieniły koloru i posypać nimi nałożoną warstwę "kremu serkowego". Takie wiórki mają zabójczy zapach. Potem na to kładzie się kolejną warstwę z biszkoptów moczonych (wcześniej posypane wiórki wchłaniają nadmiar wilgoci z biszkoptów i robią się też smaczniejsze) i krem i na koniec posypuje się wiórkami i kako, ale kakao dopiero przed podaniem, bo wcześniej posypane się rozmoczy i brzydko wygląda. Ja ostatnio zamiast serka mascarpone zastosowałam serek hmogenizowany (taki chudszy) i dodałam do niego ciutkę żelatynki sypkiej. Wspaniale trzymało formę na talerzyku. Kształt bez zarzutu a smaku żelatynki nie było wcale czuć. Och ale sobie smaczek zrobiłam. A ja na dietce jestem, już 2 kg zrzuciłam Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez sipatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.04.2011 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Czeeeeść! Maluję i sieję jak głupia, na dodatek wczoraj Orange się zbiesiło i nie było neta, wcale. Ambercia, jakie gadulstwo? Kiełki też lubię, ale teraz to juz za moment rzeżucha w ogrodzie będzie konsumpcyjna. Wschodzi mi kapusta i kalarepa. Muszę jeszcze posiać kminek, kolendrę, pietruszkę naciową... No kuffa, nie wyrabiam się. Fizycznie czasu mi brak. Jak zawsze w sezonie. W każdym razie ściany w domku ( w jednym pokoju znaczy się) w końcu udało się pomalować (trzykrotne malowanie ). Teraz ze śpiewem na ustach maluję meble z tegoż pokoju. Paweł rozebrał taras przed tym pokojem i robi nowy zupełnie, bo w tamtym były użyte ponad siedemdziesięcioletnie deski, które więcej lat już nie chciały mieć, głupie. No to lecę. Malować, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 12.04.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 następna leć na oddział, następna nogę złamała, szwestera tyżby sie przidała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.04.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Ze śpiewem na ustach:jawdrop:Matko, przyjedź do mnie, ściane mi przy sypialni pomalujesz - nawet Twoje śpiewanie zniosę, tylko zrób to za mnie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 12.04.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Depsia, ano widzisz ... za taka wieloscia upraw to ja moge tylko pomarzyc Chociaz z drugiej strony wiadomo jak jest ... Mam to swoje poletko trzech doniczek na przyprawy i trzech poziomow na kielki i pracy wokol "gospodarstwa" na ten czas starczy Ej Gospodyni, dopiero chyba poczatek sezonu a Ty juz Pracusiu taka urobiona ... Sadze, ze im blizej lata, tym pracy bedzie wiecej ... Aby chociaz z pogoda bylo ok i po rowno slonka i deszczu EZS, dzieki za przepis ... chyba wielkiej komplikacji przy tym nie ma .. Ja mam troszkę inny przepis. Biszkopty maczam w świeżo zaparzonej kawie ale koniecznie z dodatkiem brandy i likieru kawowego. Jajka wg przepisu powinno się ucierać z cukrem i wanilią na parze (ja sobie to darowuję, bo mi jakoś kiepsko idzie). No i koniecznie nie można zapomnieć o wiórkach kokosowych - trzeba je uprużyć ale tak żeby nie zmieniły koloru i posypać nimi nałożoną warstwę "kremu serkowego". Takie wiórki mają zabójczy zapach. hmmm, ale moze zrobie w wersji z kokosem Lubimy kokos, a i likier znajdzie sie do biszkoptow Mam tylko dwa pytania: - jak mocno mokre maja byc biszkopty? - i co z jajami? Ubijam same zoltka, czy z bialkami, a jak z bialkami to od razu razem, czy moze na poczatku bialka a potem zoltka??? Hmmm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.