Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wprawdzie wpadłam w innym celu, ale przyłączę się do gratulacji najpierw, a dopiero potem zapytam...

No to gratulki serdeczne dla Młodego i dla Starych!

A teraz pytanko:

Jakoś nie znalazłam nigdzie informacji o nowym pokoju. Sołtys zdążył??? Z jednej strony zdjęć i donośnych okrzyków radości oraz dumy nie zauważyłam, ale mogłam coś przegapić w uroczyskowej głuszy siedząc, z drugiej strony wnioskuję, że Depsia nie siedzi w areszcie śledczym (tam chyba dostępu do neta nie dają), więc Sołtysa nie zamordowała. No chyba, że zamordowała, ale się jeszcze nie wykryło...

No to jak z tym pokojem? Jestem żywo zainteresowana, czy poświęcenie mojego małża miało sens.

(...)I przestańcie z tymi głupimi i brzydkimi, bo wpierdol będzie! :mad:

Słyszysz Braza? Masz wpierdol!:p - wszyscy wiemy, którą ty szalkę przeważasz (reszta niech sobie "wnętrza" zobaczy)

...a z Ziemi na Słońce, to w kategoriach kosmicznych, jak od krzesła do stołu:p:cool:

Yetuś dzięki za wsparcie:) w takim towarzystwie to aż miło być głupim, brzydkim i tak dalej:rotfl:

No proszę, głupia, brzydka i tak dalej ...ale jaka uprzejma i dobrze wychowana!

Polecam się na przyszłość:D

Jezdem! :D

Sołtys zdązył, choć w przeddzień zaliczaliśmy noc bez snu. :mad:

Niemniej goście są, zadowoleni, wszystko jest i działa wszystko - tylko czasu nie ma pokazać pokoju, nawet nie miałam czasu zdjęć zrobić przed przyjazdem gości.

Na pewno na blogu pokażę, tylko muszę mieć jeszcze chwilkę czasu.

Teraz nadrabiamy inne zaległości: pole, ogród, drewno na zimę i takie tam różne.

Strasznie tego dużo!

Na razie odchwaściłam grządki ziołowe w sadzie i zaczęłam koszenie tegoż, Sołtys orze i szykuje pole na siew motylkowych i jakichś tam traw jako płodozmian.

I w końcu przeniósł mi zmywarkę do stodoły. :D

Chyba pojadę do Żar na Zamkową i kupię jeszcze jedną, taka małą, żeby stała w domu na nasze potrzeby, a nie żeby co pół roku się wozić z dużą do stodoły i z powrotem. :rolleyes:

Za gratulacje oczywiście dziękuję w imieniu Młodego, a Starzy - chyba Dziadków miałas na myśli? :evil:

DPSia, to i ja się pochwalę u ciebie (bo u mnie nikt nie czyta ;) ). Zuza zdała ten FC. Na A. Że zdała, to nic wielkiego, ale że jak 14 latka to.... nasza wspólna zasługa. Ja wysłałam ją do szkoły u angoli, a ona do niej poszła, choć żal mi wtedy tej biedy było serdecznie. Dostała szkołę w tej szkole, ale teraz ma procent :)

Ewa - SUPER!!! :lol:

Przekaż Zuzi wieeeelkie gratulacje i słowa uznania!!!

Jeszcze tylko 6 lat i wkleisz podobne zdjęcie z uniwersytetu w UK chyba! ;)

Serdecznie polecam - inny świat, inne studia, żadnego zamulania głowy tonami niepotrzebnych przedmiotów typu filozofia.

No i CRITICAL THINKING, rzecz, za którą wielce ich cenię.

Jeśli student nauczy się na pamięć książki wykładowcy, to w PL zda celująco (z naśladownictwa i braku myślenia).

W UK wyleci z egzaminu - za naśladownictwo i brak samodzielnego myślenia.

I to jest fundamentalna różnica w podejściu do studiowania tutaj i tam.

... - inny świat, inne studia, żadnego zamulania głowy tonami niepotrzebnych przedmiotów typu filozofia.

No i CRITICAL THINKING, rzecz, za którą wielce ich cenię.

...

Pragnę nieśmmiało zauważyć, iż do "wielkiego wora" pt Filozofia, wrzucono również, takiego cudacznego stwora jak Logika :yes:

... oj grabisz se Waćpanna ... powyższe to moje ulubione przedmioty :mad:

Pragnę nieśmmiało zauważyć, iż do "wielkiego wora" pt Filozofia, wrzucono również, takiego cudacznego stwora jak Logika :yes:

... oj grabisz se Waćpanna ... powyższe to moje ulubione przedmioty :mad:

:p

Logika to mnie się akurat podobała, ale nadal uważam, że niepotrzebnie zaśmieca się głowy studentom tonami książkowej wiedzy zamiast siedzieć z nimi w laboratoriach, badać, dociekać i pokazywać, jak mają dojść do samodzielnych wniosków konkretnych.

Na cholerę logika matematyczna filologowi???

Lepiej by emisję głosu włączyli w studia nauczycielskie.

DPSiu, logika jest potrzebna każdemu. Kiedyś, dawno temu, musiałam tłumaczyć rodzinie, dlaczego zamierzam iść do klasy mat-fiz w liceum, skoro od zarania dziejów "szłam" na medycynę. Rodzina twierdziła, że na medycynę potrzebna mi biologia i chemia, ja twierdziłam, że biologii i chemii nauczę się sama a 6 godzin matematyki tygodniowo nauczy mnie myśleć. Czy wiesz, czym się różniłam od reszty mojej grupy na studiach? Nigdy nie nauczyłam się na pamięć żadnej książki a jednak zdałam wszystkie egzaminy ;)

Ewa - bo Ty jesteś egzemplarz wyjątkowy, z natury bardzo logiczny. ;)

Jak ktoś nie ma do mat - fiz zacięcia, idzie na jakąś filologię, to taka logika naprawdę nie nauczy go niczego.

Podobnie jak zajmowanie się historią filozofii i samą filozofią.

Mnie jeszcze uczono ekonomii politycznej! :evil:

A jak poszłam do pierwszej pracy, to pojęcia nie miałam, co mam robić, jak prowadzić dokumentację, arkusze ocen, dzienniki, na czym polegają tak naprawdę obowiązki wychowawcy klasy itd.

A moje dziecko, kończąc studia, jest gotowym do pracy specjalistą, potrafiącym poprowadzić projekt, zrobić dokumentację i prowadzić badania i dokumentacje w terenie. Zna się też na tym, jak regulować rzeki, żeby nie naruszać środowiska, jakie i ile drzew mozna i należy wyciąć, które gatunki są rodzime w danym terenie, a które obce i szkodliwe i setki innych rzeczy.

Jest gotowy do pracy - w przeciwieństwie do absolwenta polskiej uczelni.

Kiedyś rozmawiałam o tym z pewnym doktorem z UW.

Popatrzył na mnie i powiedział oburzony:

- Proszę pani, uczelnie nie sa po to, aby produkować pracowników!

No cycki mi normalnie opadły...

Hej:D

Gratuluję edukacyjnych sukcesów.

Pojawiam się po dłuuuuugim niebycie i na wytłumaczenie powiem ze miałam bardzo pracowity i naukowy rok, a w maju obronilam 3 dyplom:lol2: no i komunię starszego syna miałam (oczywiscie w domu robiona tak po dawnemu).

Teraz wrócilismy z wakacji i mam chwilkę na ogarniecie domowego ogniska a potem znowu nowe wyzwania:yes:

Pozdrawiam wakacyjnie, juz pourlopowo.