Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Uff, mam nadzieję, bo grzybków powoli mniej się robi - i dobrze, niech grzybnia odpocznie trochę, żeby we wrześniu wysyp był.

Uff, pomidory prawie wysuszyłam (15 kg!!!), zrobiłam też dzisiaj domową wątrobiankę.

No i była przepyszna pomidorówka ze świeżych pomidorów - niebo w gębie!!!

To się nazywa udany dzień! :lol:

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Małpy - też bardzo ładne zwierzątka, a jakie inteligentne!

Same nawet wiedzą, gdzie drzwi...

Ponieważ dawno u nas nie padało, to dzisiaj też pada.

Ogórki muszę zrobić.

I chyba ziemniaki obrać.

Wczoraj zrobiłam w słoiki suszone pomidory w oleju z czosnkiem i ziołami, trochę cukinii w curry też.

Grzyby już poschły, trzeba iść pościnać miętę i posuszyć, dopóki jest miejsce nad kuchnią.

Hyzop znowu urósł, też suszyć go trzeba, trzeci raz w tym roku! :eek:

Jakimś cudem nie wszystkie owoce pomidorów są zarażone, teraz jadamy i się cieszymy codziennie. :D

Przynajmniej na nasiona będą.

I żniwa wczoraj zrobilim!

Wszystek orkisz zebrany już z pola, dosycha w stodole.

Fajny jest, bo nie sczerniał, to zboże jare, więc później się kłosi i dojrzewa, deszcze go nie zniszczyły - hura!

Oczywiście, że narzekałąm - u nas zresztą nadal wcale nie jest aż tak bardzo wilgotno.

Na polu spoko - nawet bardzo ciężki przecież kombajn wjechał bez problemu i wykosił.

Tylko nie lubię, jak się ciągle na łeb leje. :lol2:

Dochtór - mam zatrudnić? :eek:

Ja przecie hetero, a Sołtys może jeszcze niemało... :lol2:

DPS-ia a z orkiszu co robicie

Jak to co? Zdrową żywność dla Sołtysa i... są efekty: "Sołtys może jeszcze niemało... :lol2:"

Cześć małpy, gadziny i doktory!:bye::D

(spoko, spoko... też trafię - wiem - drzwi w prawym górnym narożniku z wymalowanym iksem na czerwonym polu)

:)

No i masz, menażeria się zrobiła całkiem przyzwoita, całkiem, naprawdę! :lol2:

Z orkiszu to mąka, śruta i otręby. Potem część idzie do chleba, część dla kur, a reszta na sprzedaż.

No i oczywiście zostaje na ziarno siewne na przyszły rok.

Sołtysa namawiam, żeby w końcu w sypialni kozę nam zainstalował - połowę mniej opału byłoby potrzebne, nie trzeba byłoby w salonie tak grzać na potęgę w kominku.

Na razie przesunął meble, żeby miejsce na nią zrobić. :lol2:

DPS-ia a z orkiszu co robicie

Jak to co? Zdrową żywność dla Sołtysa i... są efekty: "Sołtys może jeszcze niemało... :lol2:"

...

... za orkiszem zaczynam się rozglądać (muszę jednak zapytać Pawła czy to po tym)

... może nawet jakiś import na większą skalę (zastosowanie zamiast viagry) ... jeżeli tak to pomaga ;)

ps ... nawet wiem gdzie są "wrota":p

Łał!! Depesia! Ty to cudne przetwory robisz, zawsze jak czytam to mi ślinka leci :D

My już z mamą zaprawiłyśmy ogórki, są pyszne dżemy z wiśni i brzoskwini z morelami, a jutro robimy sosy pomidorowe :D Resztę dobra wszelakiego mrożę :D

Pozdrowionka!