Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Średnie, ku mojemu zaskoczeniu zjadło, oblizało się i rzekło, że pyyyycha. Małe walczy. Stare się skrzywiło, ale zjadło. Z Małym jest w ogóle katastrofa z jedzeniem - lista potraw lubianych zmieściłaby się na bilecie autobusowym (normalną czcionką).

Braza, nie przyjmuję do wiadomości! Najwyżej przyjedziesz z suką i kocicą.

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe, czy wysyp grzybów nastąpi w tym roku w samej końcówce września, tak około 27.

Tak mnie się wydaje, ale sama jestem bardzo ciekawa, czy rację mam.

Jeśli tak jest, to zostałam prawdziwą czarownicą!

jeśli tak to masz bardzo konkretne lanie bo ja się pytałam jak kogo dobrego kiedy może być wysyp:mad:

Wusia, nie płacz, jak coś, to Ci suszone dam, jeszcze są! :lol2:

Z pustymi rękoma nie wyjedziesz, słowo gospodyni!

Fasolka po bretońsku całkiem niezła jest, mogę jeść.

A Twoje dzieci jak muszą, to jedzą całkiem nieźle, Ty sama tworzysz im warunki do marudzenia, więc teraz nie narzekaj. ;)

Obym była złym prorokiem, ale ja czułam, że z Brazą to tak będzie, przecież ona tylko do swojego K-gu jeździ, i to jak Szanowny sie pojawi.

Biedny nasz Gość - wciąż jest w szpitalu, podleczyli go z jakiegoś ostrego stanu zapalnego, ale nadal nie wiedzą właściwie, co mu jest.

I w sumie to w dniu przyjazdu do nas trafił do szpitala, a w poniedziałek ma wyjść.

We wtorek wyjeżdżać mają, tak rezerwowali...

Się wywczasował...

Wuśka, jeszcze nie dojechałaś, a już marudzisz! :mad:

Bo w doopę natrzaskam! ;)

Będzie dobrze, no. :yes:

Ciepło dzisiaj, fajnie.

Sufit w salonie pomalowany, teraz zaraz się bierzemy za malowanie ścian i układanie paneli.

Brrr, jak ja nie lubię remontów i budów! :sick:

Depsia wygląda dobrze, ale to Jej spojrzenie ... ło matko! Wuśka, Ty lepiej siedź cicho, a skoro Tobie o sport chodzi ... no spoko leszcza, miejsca do uprawiania sportu to tam to jest skolko ugodno!!!! Gdy się złazisz jak Korzeniowski to sił nawet do wzdychania nie będziesz miała :yes:

Słuchajcie - mamy w ogrodzie 6 smarkatych jeży. :lol:

Niestety - ich mama nie pokazała się już od około tygodnia, obawiamy się, że coś jej się stało. :(

Buszują więc małe beszczele w przedwieczornej porze po całym ogrodzie, szukając czegoś na przekąskę.

Dostają od nas gotowane skórki wieprzowe drobno krojone, żeby sobie zapas tłuszczyku na zimę zdążyły zrobić.

Dostają też mleko, żeby były silne.

Dzisiaj Paweł zaniósł im na spodeczku mleko.

Jeden się napił do woli, a mleka jeszcze sporo zostało.

Rozejrzał się, zastanowił, zmarszczył nosek i... za miskę i w nogi! :rotfl:

No zobaczcie sami:

http://dompodsosnami.files.wordpress.com/2011/09/100_1712.jpg

Słodziaki są niebywałe, noski mają takie miękkie, ciekawie obwąchują rękę i śmiesznie mlaskają, jak jedzą te skórki.

Niektóre wcale się już nas nie boją i wcale już nie zwijają się w kulkę na nasz widok, tylko lecą po żarełko na tych krótkich nóżkach. :lol2:

http://www.naszejeze.org/pomoc2.html

Wejdź na tę stronę, napisz do nich, to podpowiedzą, czy te jeże same przeżyją zimę, czy będą potrzebowały pomocy (nie wiem, jakiej, może np usypania kopca liści do przezimowania?).

Znalazłam odpowiedź na pytanie o chyba podobną sytuację:

Jeśli znajdziemy jeża na jesieni albo wczesną zimą, dobrze jest sprawdzić jego wagę. Jeśli waży mniej niż 700 G, to ma małe szanse na przetrwanie zimy. Jeśli nie jest Pan w stanie zapewnić mu opieki przez całą zimę, to proszę o kontakt z nami. Znajdziemy dla jeża odpowiednie miejsce, gdzie będzie mógł przezimować pod opieką człowieka, a na wiosnę zostanie wypuszczony w odpowiednim miejscu.

Jeśli okaże się, że jeż waży nie mniej niż 700 G i dysponuje Pan ogródkiem, należy przygotować mu na zimę jeżowisko, gdzie będzie mógł przezimować. Proszę otworzyć temat Schronienie dla jeży na zimę w naszym poradniku.

Proszę zważyć jeża i w zależności od jego wagi podjąć odpowiednie kroki.

Edytowane przez Agduś