Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas nie da się niczego uwarzyć na ognisku. Upiec też. Od zeszłego roku nie paliliśmy ognicha przy domu!

A coś na wzór kociołka to myśmy z Brazą wyzdajały w wakacje. Były ziemniaki i boczek, ale,nie pamiętam, czy coś jeszcze. A, cebula była na pewno. W jednym garnku był drugi z... folii aluminiowej ulepiony, a w nim moje danie bez boczku. I tak się na ogniskowej kratce przemyślnie przez Szanownego Pana podwieszonej to wszystko warzyło. I nam smakowało.

PS Muszę w weekend zostawić talerze po wątróbce (Andrzej czasem robi na śniadanie) i sprawdzić, czy się zregeneruje z tych resztek, które czasem dzieci zostawią.

Aguś a co zakaz macie palenia ognia??

Tiaaaa.... komary go wydały! Latają póki ciepło cholery zmierzłe takimi stadami, że liofilizują człowieka w pół godziny!!! W środku dnia gryzą!!! Teraz trochę odpuściły, ale i tak w trawę ani krzaki nie można wejść. Ostatnio polazłam po dynie do ogródka i mnie pocięły!

A właśnie! Zupę dyniową upichciłam i pyszna była (nieskromnie się pochwalę)! Nawet Magda zjadła ze smakiem. Małgo nie - cudu nie było.

No fakt, komary to problem jest, zwłaszcza jak się ma pod oknami wielką podmokłą łąkę, na której mnożą się bez opamiętania i ograniczeń. :(

I ani spirale, ani spraye, ani żadne inne metody...?

Ja tam niecierpliwie czekam na swój kociołek, mam nadzieję, że nie spalimy wszystkiego w cholerę za pierwszym razem... :lol2:

Agduś, u nas komary były a teraz prawie nie ma. Ale kosimy nisko trawę i nie ma dzikich krzaków. Musicie niestety obrabiać łąkę, nawet cudzą, to komarów nie będzie.

ognisk nie robimy, jakoś w tym roku nie byo weny i pogody, no i jest zakaz palenia, choć mam nadzieję, ze nie obejmuje on ognisk spożywczych?

Super, bardzo się cieszę, że chlebek wyszedł i smakuje! :D

Goście grzybki zbierają, młode maslaczki teraz na tapecie, oczywiście kozaki takoż.

Podgrzybków na razie niewiele, mam nadzieję, że za tydzień się pokażą.

Łeb mnie boli, będzie niż jutro.

a nie można z nimi pogadać, żeby zabronowali? Bo inaczej nie dacie rady.. Komary dlako nie lecą, wystarczy pas wokół waszej działki bez chaszczy

Działki budowlane powoli się zabudowują, gorzej z polami. Jeszcze niedawno były uprawiane, ale już się nikomu nie chce/nie opłaca. Raz, czy dwa razy w roku je koszą, bo to chyba warunek dotacji. Dwa lata temu nie było takiego problemu z komarami. W zeszłym woda stała na łąkach całe lato, raz zrobili oprysk - bez sensu zupełnie, bo nie powtórzyli. No i od tego czasu komary żyć nie dają.

Maślaczków baaardzo nie lubię oprawiać, bo strasznie brudzą. No, poza maślakiem siatkowym, który suchutki jest. Zresztą w ogóle nie lubię tego obierania, krojenia. W sumie to powinnam zbierać i sprzedawać.