Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Tobie żal, Karlusie? :lol2:

Ha! Kociołek dzisiaj przyjechał, dziesięciolitrowy. :cool:

Mało starannie odlany, jakis taki... niedbały, ale pal go sześć, wybaczę mu, jesli tylko będzie dobre jedzenie w nim się warzyło!

Trag chce mnie szlafić na kosiarki.

Kupilismy elektryczną - zepsuła się po 5 minutach.

Pojechaliśmy, oddaliśmy, wzięliśmy spalinówkę.

Zepsuła się po 10 minutach!!! :mad:

No chyba coś mnie strzeli!!!

Zgasła sama w czasie koszenia i nie idzie jej odpalić, bo ta linka do odpalania nie rozwija się, tak jakby nagle na czymś się zaplątała. :evil:

Aaaaaa!!! http://www.bandyci.org/img/rokita.gif

Kociołek pewnie taki ma być coby naturalnie wyglądał. Jeszcze musisz szybko go okopcić.

My przeprosiliśmy się z badziewną elektryczną kosiarką kupioną do koszenia przy wynajętej ruderze. Jest beznadziejna, kiedy trawa urośnie wysoka, bo się dławi i nie można kosić z pojemnikiem. Za to po niskiej idzie jak burza. No ale zachciało mi się spalinowej i kupiliśmy używaną. Kosi lepiej. Radzi sobie z wyższą trawą, ale z taką całkiem zapuszczoną to już nie. No i pojemnik ma większy. Za to ja nie jestem w stanie jej odpalić. Prędzej mi ramię wyskoczy ze stawu, niż szarpiąc się z tym cholernym sznurkiem uruchomię smoka.

Kociołek został wypalony w trybie natychmiastowym - zostały w nim uparowane ziemniaki dla kur, bardzo ładnie się uparowały. :cool:

Kosiarki uzywki, ale Sołtys rozeźlił się, wziął sie za tę spalinówkę i w ciągu 15 minut zmusił ją do pracy! :lol:

Kosi jak smok, chociaż sporo cięższa od malutkiej elektrycznej, której używaliśmy przez lata.

Odpala się leciutko, ku mojemu niezadowoleniu, bo Sołtys wie, że dam radę sama bez żadnego wysiłku. :(

Ale za to o ileż szybciej się nią kosi! :yes:

na dynię to i ja czekam.

Kazdy obarczony dynią od nas, w podzięce przynosi na spróbowanie zupe dyniową. Jadłam już na słodko (krem) i na wytrawnie, na rosole i połowicznie. I muszę powiedzieć, że mnie wszystkie wersje berdzo smakowały a mojej rodzinie żadna :(. Zupa z dyni nie ma u nas szans. A ja nadal mam 4 dynie....

No to zaczekajcie, poszukam czegos w moich przepastnych bibliotecznych czeluściach z kulinariami, mam tam gdzieś całą książeczkę przepisów tylko z dyni.

Jeno uczciwie mówię - nie próbowałam, u nas zupa rules! ;)

Wusia, gruszek i brzoskwiń też moge poszukać.

Ja to robię zwykły dżem z brzoskwiń, znaczy zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki (jak pomidory), wyłuskuję pestki i rzucam do gara, dosładzając do smaku.

Najpierw smażę jak powidła, do uzyskania jednolitej masy, potem dopiero słodzę, jeśli w ogóle trzeba.

Gruszki to fajne są jako dodatek do borówek czerwonych, jak sie smaży konfiturkę do mięs.

Postaram się to znaleźć i coś wrzucić dzisiaj, dobra?

A ja zrobiłam zupę dyniową wedle przepisu z książki kucharskiej i pyyyyszna była! Nawet Madzi smakowała, a to już coś znaczy. Koleżance dałam spróbować i wyszła ode mnie z przepisem i dynią. Zamroziłam jedną porcję, ale chyba znów ugotuję i zamrożę kolejną. Będzie na zimę.

Dyń mam jeszcze co najmniej siedem, więc potrzebuję przepisów na przetwory. Najlepiej sprawdzonych, bo niesprawdzone to mogę sama znaleźć.

Pięknie mi obrosły płot i teraz malowniczo zwieszają się z niego pomarańczowe gruszkokształtne dynie. Aż żal je zrywać!