markoto 22.09.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Agdus to podrzuc przepis chetnie zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 22.09.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 DPS-ia czekam niecierpliwie na coś z gruszek;) Agduś przepisa daj chociaż ani pół dyni nie mam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.09.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Nie jadłam zupy z dyni ... nie wiem, czy bym się odważyła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.09.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Też się bałam, że będzie mdła, słodkawa... Nic z tych rzeczy! Była pyszna i całkiem charakterna.Zaraz zlezę na dół, to przy okazji odpiszę z książki kucharskiej ten przepis. Wrzucę jutro, kiedy znajdę chwilkę na neta, czyli pewnie wieczorkiem dopiero, bo za dobrze się już czuję na popołudniowe lenistwo z mamitopkiem na kolanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 22.09.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 pewnie wieczorkiem dopiero, bo za dobrze się już czuję na popołudniowe lenistwo z mamitopkiem na kolanach. Ładne mi popołudnie po 22;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.09.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Nie jadłam zupy z dyni ... nie wiem, czy bym się odważyła ... sie odważ ......... przeżyjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.09.2011 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Ja... wciąz szukam książeczki... Po salonowym remoncie i wynoszeniu wszystkich książek nie mogę zlokalizować nowego miejsca jej pobytu. Ale walka trwa, nie odpuszczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 23.09.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Właśnie uświadomiłem sobie z przerażeniem, że przez taki remont, to można z głodu umrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.09.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Ładne mi popołudnie po 22;) No taż napisałam, że za dobrze się czuję, na spędzanie popołudnia z mamitopkiem. Spędziłam je kisząc ogórki. Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj skończyłam. No ale co? W wakacje mnie nie było w domu, początek września to kompletny bałagan i kociokwik i dopiero teraz się zabrałam. Ciekawe, jakie będą te późne ogórki. Drogie nie były - na szczęście. U nas na targu już po 4 zł, a Andrzej znalazł gdzieś po 2 zł! Przy 30 kg to jest różnica... Dobra, mam ten przepis: 300 g dyni, 1 cebula, 150 g ziemniaków, 1,2 l wody, 150 g pomidorów, 100 g ugotowanego groszku zielonego, 60 g masła, 1 łyżka pokrojonego szczypiorku, sól (ja dodałam groszek ptysiowy zamiast zielonego, żeby dziecka nie marudziły - następnym razem zrobię z zielonym) Na 2 łyżkach masła udusić pokrojoną dynię i cebulę. Pokroić pomidory i ziemniaki. Dodać do dyni, zalać wrzącą wodą, posolić, gotować pod przykryciem 30 minut. Przetrzeć przez sito (zmiksować znaczy) Włożyć groszek, resztę masła i szczypiorek. Z tym zielonym groszkiem musi być śliczne, bo zupa miała piękny kolor! Te moje dynie są takie intensywnie pomarańczowe. Magdzie smakowało, to może i z zielonym groszkiem zje, a Małgo nie ruszy nawet, gdybym z cukierkami czekoladowymi podała, bo ta zupa wygląda, jakby w niej witaminy pływały. Ja dodałam jeszcze po odrobinie słodkiej śmietanki. Wlałam na środek talerza i narysowałam wzorki. Na Małgo nie podziałało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.09.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Znalazłam książeczkę! Pierwszy prosty przepis, który rzucił mi sie w oczy: 1/ marmolada dyniowo - bananowa. Pokrojone banany i dynię rozgotować, zmiksować, dosłodzić do smaku, pasteryzować. 2/ dynia marynowana na słodko 2 kg pokostkowanej dynibardzo krótko na sicie zblanszować, odsączyć, wrzucać od razu do słoików. Zalać gorącym syropem z 4 szklanek wody, ćwierć szkl. octu, poł kg cukru i kilkunastu goździków, mozna też dodać trochę cynamonu i skórki cytrynowej. Pasteryzować 15 min. 3/nalewka z dyni Dynię obrać, odrzucić miąższ ze środka i pestki. Zalać w słoju wódką tak, aby przykryła dynię. Zakręcić, dac na 2 tyg. do chłodu, potem przefiltrować i dosłodzić syropem (pół kg cukru + szkl. wody) bez szumowin. Wymieszać, rozlać do butelek. Mozna przechowywać do pół roku. 4/ parfait dyniowe 30 dag dyni obrać, pokostkować. Dodać 1-2 laski wanilii i odrobinę śmietany kremowej ( z przygotowanych 250 g tejże), gotować do miękkości. Wyjąć wanilię, wlać 100 g miodu i dobrze wymieszać, potem zmiksować całość i wystudzić. Resztę śmietany ubić na sztywno, pokruszyć 50 g ciasteczek migdałowych (np. amaretti), wszystko wymieszać z dyniowym musem. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki. Jak ktoś ma maszynkę do lodów, to można tak zrobić lody, tylko wtedy nie ubijac śmietany. 5/ surówka z dyni 30 dag dyni i 25 dag jabłek zetrzeć. Sparzyć i zetrzeć skórkę z 1 cytryny, sokiem skropić dynię z jabłkami (mozna je zastąpić kiszoną kapustą). Dodać łyżkę cukru, 2-3 łyżki oleju, posiekaną zieloną pietruszkę i startą skórkę cytrynową, wymieszać. No. Zmęczyłam się tym pisaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 A próbowałaś coś z tego? Bo tak z samego opisu to mnie nie przekonują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 23.09.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 miało być o gruszkach i brzoskwiniach:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.09.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 miało być o dyni a nie o gruszkach. Nie mam gruszek! No, niech będzie i o tym i o tym. Ale za skomplikowane to dla mnie. Zblanszować.. fe, dziwne slowo. Moż e drzem zrobie? Tylko kto go potem zje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 23.09.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Wymieszać, rozlać do butelek. Mozna przechowywać do pół roku. Nie przesadzaj... tyle to nie postoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 24.09.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Z całego tekstu mnie również to zdanie najbardziej zaintrygowało:rolleyes:...a jeśli teoretycznie udało by się przetrzymać dłużej niż pół roku, to co się stanie? (...podkreślam, że czysto teoretycznie pytam;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 24.09.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 DPS-ia chlebek stoi i póki co udaje że rośnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.09.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Odwalta się, najpierw chceta przepisy,m a potem wydziwiata! Nie robiłam niczego z tego, ja to, co robiłam, na bloga w zeszłym roku wrzuciłam, trzeba tam na blogu w szukaczkę wpisać np. "z dyni" i powinna znaleźć to wypróbowane. Padam ze zmęczenia, bo iałam dzisiaj zmianę turnusu gości, ci nowi są z wyżywieniem, a do tego grupa była. Uff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.09.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Wusia - ja nie wiem, jak długo on stoi, ale u nas też jest tak, że najpierw długo stoi, kilka godzin, a dopiero potem rusza, normalka, więc chyba wszystko z nim w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 24.09.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 no lepiej żeby było bo nie to rano po kupny polecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 24.09.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 ooooooooooooooo chlebuś się namyślił i sporo urósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts