DPS 29.11.2011 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Heh, jakbym się obawiała, to bym Nefki nie pokazała. I proszę, miód na moje serce smoka herbacianego, przecie ja herbatę na wiaderka piję: Zdrowotne właściwości herbaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 No i czym Ty się podniecasz?"Pozostałe odmiany herbaty nie mają już tak silnego działania antyoksydacyjnego jak zielona, ale zawierają taniny o właściwościach ściągających i łagodzących podrażnienia błony śluzowej. Z tego powodu picie zwłaszcza czarnej herbaty zaleca się podczas biegunek i innych dolegliwości gastrycznych"Na początku artykułu wychwalają herbatę zieloną. Ty pijesz wyłącznie czarną, więc na dolegliwości gastryczne nie cierpisz, ale cudownego działania zielonej nie zaznasz."Taniny zapobiegają także wchłanianiu metali ciężkich, np. ołowiu. A jeśli już jakaś ilość tych szkodliwych substancji przeniknie do organizmu, to związki zawarte w herbacie działają ochronnie na narządy. Wykazały to eksperymenty na szczurach."To dobre dla mieszkańców zanieczyszczonych regionów, a dla leśnych ludzi chyba nie ma większego znaczenia. No chyba, że masz złoża ołowiu w pobliżu studni albo pijesz wino z ołowianego kielicha."Czarna herbata może być wykorzystana w leczeniu cukrzycy. Te zaskakujące wnioski płyną z badań przeprowadzonych na chińskim Uniwersytecie Nankai w Tianjin. Zawarte w niej polisacharydy sprzyjają opóźnieniu wchłaniania glukozy." To może się przydać każdemu. Fakt."By jednak herbata miała prozdrowotne działanie, trzeba ją pić co najmniej godzinę po jedzeniu. Dotyczy to szczególnie osób cierpiących na niedokrwistość. – Zawarte w herbacie taniny mogą bowiem nawet o 70 proc. osłabić wchłanianie żelaza z pokarmu"No, pamiętaj - nie chlej herbaty na okrągło!"I jeszcze jedno: prozdrowotne właściwości substancji zawartych w aromatycznych listkach maleją, jeśli przyrządzimy napój z dodatkiem mleka czy cukru."A Ty słodzisz i to niemało!"A już absolutnie nie powinno się parzyć herbaty z cytryną. Zakwaszone środowisko sprawi, że obecne w liściach aluminium – krzew herbaciany ma właściwości jego kumulowania – będzie składnikiem naparu. " Przez wiele lat prawie wcale nie piłam herbaty. No czasem, dla smaku jakąś dobrą herbatkę z "Five o'clock" Od zeszłego roku wpadłam w nałóg i od jesieni do wiosny nie mogę przeżyć dnia bez herbatki z imbirem. Czasem kilku dziennie. Latem nie tknę. Po nartach piję bawarkę - i tylko wtedy - albo herbatkę z rumem lub innym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.11.2011 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A skąd u Ciebie takie wiadomości, że ja tylko czarną piję? Pudło, proszę pani... Ja sporo słodzę? Teraz to już w ogóle, a wcześniej płaską łyżeczkę na kubek. No to nie wiem, gdzie tutaj sporo! Z tą cytryną akurat to jakas bzdura piramidalna - cytryna nie zakwasza, bo nie ma kwasnego odczynu, tylko zasadowy. Smak nie oznacza odczynu chemicznego. Kurczę, u nas pogoda, jakby to koniec września był, a nie listopada. Ciekawe, jak w styczniu będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Depsia wraz z Toba dolaczam do herbato-opilcow Ostatnio gramy rooibos z pomarancza i wanilia I oczywiscie z plasterkiem cytryny! Pychota. Nie mniej i tak w kawie gorujemy. Malo znalazlam miejsc, w ktorych kawa i sposob jej parzenia odpowiadalby mi tak jak w domu I pisze to bez przechwalki A poza tym znowu jestem mega zlachana. To efekt jaki pozostawia po sobie moj native Znaczy sie dobrze wybralam i regularnie mozg wietrze Swieta, swieta ... tez czekam z niecierpliwoscia! I na przygotowania i na latanie po sklepach za ozdobami, prezentami i jedzonkiem, a przede wszystkim na nasza Rodzinke, ktora zapowiedziala liczny najazd, co mnie baaardzo cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.11.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 ja na przemian czerwoną z zieloną piję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A skąd u Ciebie takie wiadomości, że ja tylko czarną piję? Pudło, proszę pani... Ja sporo słodzę? Teraz to już w ogóle, a wcześniej płaską łyżeczkę na kubek. No to nie wiem, gdzie tutaj sporo! Z tą cytryną akurat to jakas bzdura piramidalna - cytryna nie zakwasza, bo nie ma kwasnego odczynu, tylko zasadowy. Smak nie oznacza odczynu chemicznego. Kurczę, u nas pogoda, jakby to koniec września był, a nie listopada. Ciekawe, jak w styczniu będzie... Ja Cię widywałam jeno przy czarnej. U nas herbat duży wybór - czarne, zielone, czerwone, rooibos (która herbatą nie jest) - a Wy zawsze czarną do termosu chcieli. Cukru Ci nie liczyłam (zabrakło go zresztą i byliście skazani na cukier puder). A z tą cytryną to mnie zaskoczyłaś. Szkoda, że nie mam papierka lakmusowego, bo zaraz bym poleciała sprawdzać. Jakoś mi ciężko uwierzyć w tę zasadowość cytryny. U nas rano było zimno. Ręce strasznie marzną na rowerze, chyba wyciągnę rękawice narciarskie. Za to w dzień - pięknie! Słoneczko i ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.11.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 No i super, że przynajmniej pogoda fajna. Z tą cytryną jest tak, że surowa - ma odczyn kwaśny. Ale... po "przerobieniu" przez organizm jest zasadowa i tak działa. Tego jestem pewna, bo pamiętam jak Paweł miał reflux żołądkowy i pewna dochtórka zalecała mu, że jak ma objawy nadkwaśności i zgagę, to ma jeść dużo surowej cytryny, bo ta zneutralizuje kwasny odczyn w żołądku. TUTAJ można poczytać i TUTAJ, przy czym w tym drugim artykule mozna wyczytać, że kwaśna herbata (prócz zielonej) jednak zakwasza organizm, więc w sumie teraz nie wiem... Ambercia - to ile Was będzie na tej Wigilii? Będziesz sama gotowała? Jakoś Cię nie widze w roli królowej kuchni dla więcej niż 4 osób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 No ale óna ta cytryna źle działa w herbacie, czyli PRZED przerobieniem przez organizm. No chyba, że Ty wrzucasz do herbaty przerobioną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Jakoś Cię nie widze w roli królowej kuchni dla więcej niż 4 osób... Kochana Ty moja ... czymze jest czlowiek, jesli nie bytem marnym bez wiary w innych no dobra, dobra bez zbednego koloryzowania Moja Mama uszek nawiezie (najlepsiejsze na calym swiecie) , Mama TZ-ta pierogow, inni zadeklarowali sie w kierunku salatek i ryb wszelakich na zimno, a dla mnie pozostana ryby na cieplo, ciasta, slodka chalka co to u nas jest must have na wigilijnym stole Tak licze i licze i chyba w 12 osob + 2 psy bedziemy Wiem, wiem ze to detal porownujac Twoje imprezy, ale ja jakby cholera mniej w organizacji i gotowaniu biegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ambercia na pociechę Ci powiem że ja poprzednią Wigilię na 11 osób szykowałam w słownie 4 garnkach i w sumie sama:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ambercia na pociechę Ci powiem że ja poprzednią Wigilię na 11 osób szykowałam w słownie 4 garnkach i w sumie sama:rotfl: kurcze to ja podziwiam i Ciebie i te cztery gary! I pomyslec, ze dalas rade to i ja tez dam A w tym roku tez sie tak napracujesz???? No wiesz, pytam czy bedzie ktos kto sie ze mna zjednoczy w trudach pichcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Mój rekord to Wigilia na 18 osób. Tymi ręcami! Znaczy z pomocą małża. Ale pierogi lepiliśmy, jak zwykle, z kim się dało. Ciężko by było we dwójkę półtorej tysiąca wyzdajać i usmażyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.11.2011 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Łeee, masz wsparcie w dwóch Mamach i reszcie Gości - dasz radę śpiewająco, w końcu zorganizować to Ty potrafisz znakomicie! Ja najbardziej na świecie to lubię, jak jest święty spokój. Młodsze dziecko sprezentowało mi nawet takiego t-shirta z napisem: I love święty spokój! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 29.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Przepraszam, czy Wy już zaczynacie gotować na Wigilię? Szybko, nie powiem. Postanowiłam w tym roku szybciej dom przyozdobić, od 6 grudnia będą już u mnie świąteczne gadżety, a co!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ambercia jeszcze nie ustalone kto w tym roku padnie Wigilijną ofiarą w zeszłym roku to mnie uratowało tylko to że miałam wolne w Wigilię po kuchni tylko pałętał mi się pan od kuchennych mebli bo montował ostatnie fronty i w gary zaglądał co u nas dobrego na Wigilię się robi:rotfl: ale dwa lata temu to przyszłam z pracy kole 15-ej Wigilia miała być u siory, mama moja miała przygotować ale miała na głowie dwa małe potwory które były wybitnie upierdliwe i w sumie poza zupą grzybową nic nie było wstawione, no kolacja była o 17-ej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 W tym roku będzie nas mało (A czyja to wina? No czyja???!!!) - tylko 8 osób, to i przy gotowaniu się nie narobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Łeee, masz wsparcie w dwóch Mamach i reszcie Gości - dasz radę śpiewająco, w końcu zorganizować to Ty potrafisz znakomicie! Ja najbardziej na świecie to lubię, jak jest święty spokój. Młodsze dziecko sprezentowało mi nawet takiego t-shirta z napisem: I love święty spokój! Umiejetnosci w podziale obowiazkow to rzeczywiscie ode mnie mozna sie uczyc Bo Kochana ma byc czas i na dlugi prysznic i na makijaz i na spacer - mam nadzieje w sniegu - z psami I nie na ostatnich nogach, tylko z pelna energia No i swiety spokoj tez kocham, ale liczne Swieta rowniez Fajowsko bedzie ... juz nie moge sie doczekac Agdus poltora tysiaca czego???? Pierogow??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Wusia to ja mysle, ze ten rok bedzie modelowy!!! Bo TY wiesz ... Rodzina liczy na Ciebie Brazunia a Ty nie wiesz, ze najlepiej podjada sie noca???? No to sobie teoretyzujemy zamiast w lodkach siedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.11.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ambercia teraz mam 8 garnków:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ambercia teraz mam 8 garnków:rotfl: ROZPUSTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts