Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma słońca. :evil:

Do miasta jedziemy. :evil:

Kasy mam mało. :evil:

Z gminy przysłali wymiar podatkowy na ten rok. :evil:

Jak ktoś podejdzie nie w tę stronę albo za blisko dzisiaj, to nie ręczę za siebie!

A tak ,bo niby będzie zdrowiej .....toże należy usuwać z cebuli i czosnku ten żółty kiełek

na poparcie mojej tezy o zdrowotności zapodam przepis na moją ZUPĘ CEBULOWĄ

porcja na 4 zupki

pół kilograma cebuli pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę 2- łyżki z dodatkiem masła (" kuchnia to nie apteka" ) i dusić na średnim ogniu często mieszając by się nie przepaliła ....oj długo ,aż zacznie brązowieć czyli "skarmelizuje się" - odróżnić należy ten stan od zwykłego przypalenia się cebuli ..... pod koniec duszenia dodać posiekany ząbek czosnku ,dodać niecałą szklankę białego wina (można w niej zawrzeć kieliszek koniaku )i gotować to jeszcze na wolnym ogniu póki się płyn nie zredukuje do połowy ....po czym dolać ok litra bulionu listek laurowym i ziele angielskie i gotować jeszcze z półgodziny ...doprawić solą ,świeżo ukręconym pieprzem i tymiankiem na przykład ...zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito ( ja osobiście wolę tę opcję ) nalać do miseczek ,dodać grzanki z chleba lub bułki paryskiej ? i posypać serem startym np gruyère - zapiec do rozpuszczenia sera ( opcja z zapiekaniem niekonieczna ,jak się ser posypie na gorącą zupę - też się rozpuści ...no wybór dowolny )

Ps. jak się kto boi tego karmelizowania ,bo trwa ono do 30 min ...to może tylko zeszklić dobrze cebulę ,też będzie smacznie

To ja dziś podkradłam słońce Depesi

i jeśli nawet zemści się za to okrutnie, to i tak powiem: - warto było :)

Błękitne niebo bez żadnej chmurki za oknem mam, normalnie święto :)

...... dodać niecałą szklankę białego wina (można w niej zawrzeć kieliszek koniaku ) ....

rozumie, że ten kieliszek koniaku dla gotującego, a wina wystarczy pół szklanki,

to co powyżej pół a do niepełnej szklanki też dla gotującego, przecież trzeba

wiedzieć co się do zupy wlewa ..... Chef potwierdzi ;)

Witam wszystkich ....i się cieszę ,że u mnie słońca nie ma ,deszcz nie pada ,bo sobie umyję okna

Jamlesie ,nijak nie mogę zrozumieć Twojego toku rozumowania dotyczącego tematu szklanka.........ja proponuję wprawionemu kucharzowi postawić na kuchennym blacie butelkę zacnego koniaku i....jak cośik na dnie zostanie to do zupy nalać .....a jak ktoś nie lubi w kieliszku sherry oglądać, to zamiast wina ,zamiast koniaku może tego trunku nalać, to wtedy smak tej cebulowej zupy nabierze smaczku lekko słodkawego..... i ja lubię dużo świeżo zmielonego pieprzu w takiej zupie

... aleście się rozgadaliście :)

A tymi gałami co to niby wiedzą, to ..chmmm....wiesz Chefie - bierem se co innego niz sie potem okazuje, że mom w chałpie... jak to się dzieje????

:lol2:

... Wszystkie teraz tak mówiom ... trza się było uważniej przyjrzeć :) ;)

Paweł - nie oszukuj... :lol2:

Toż pełno liści zeschłych, do tego grzyby rosną - Ty tam jesień masz, a nie wiosnę!!! :rotfl:

Powiadasz, korzenia byś w ziemi nie trzymał...

I dlatego nie zostałes ogrodnikiem! :lol2: ...

...

... a co mi tam ? :) ... wiosenna-jesień ... jesienna-wiosna ... mnie się podoba :)

... "korzenia" ? ... w ziemi ? ... a życiu :mad: ... Ciemiężycielka nigdy by mnie tego nie wybaczyła ;)

U Pawła to jakoś nienormalnie... komary zimą, grzyby wiosną... a w dodatku korzenie w ziemi butwieją... ech...
... komarów ni ma (w mej bliskości) ... jakieś UFO jeździ po nocy i prysko - tylko błagam Was ... nie mówcie nic Włodziowi W ... bo mi tutaj zaraz jakąś ze swych "teorii" przyspawa :) ;) ...a grzyby ? ... jak to u grzybów w zwyczaju ... ciepło i wilgno, to i wyleźli :lol:

Na tatarze nie jeździłam ... i nie polecam, strasznie się zapaść można :yes: ...

... Jamles, moje przedszkole czego innego uczyło!!!!

Skąd wisz JEŻELI na Tatarze (lubo tyż na "tatarskim koniku") NIE jeździłaś :confused: :lol: ;)

...

Witam wszystkich ....

...

Witaj "Babo" w "depesiowym grajdołku" :) ... cieszem siem niezmiernie, że Cię tu widzę ... w oczekiwaniu oczywiście na wspomożenie, w "kulinarnej propagandzie" :) Ludziska tutaj zacne zaglądają (prócz mnie - Ciemiężycielka ostatnio stwierdziła, że jadu we mnie przybyło), odżywiający się generalnie zdrowo i ze smakiem - więc bardzo Cię proszę, ...

Ja się tu odezwę ,bo zdrowych zasad mnie mus pilnować ....wszędzie, tu też - ...

...

... pomińmy może "pod Sosnami", "tematy-debaty" pt "o wyższości kupki liści nad 'filet mignon'" :) ... (pomiimo, że czasami Anetka, kiedy jest w jakiejś "maglinie" czy innej gorączce, czasami cóś gada o diecie liściatej) :lol: ;)

... na poparcie mojej tezy o zdrowotności zapodam przepis na moją ZUPĘ CEBULOWĄ

...

Pacz Pani :) ... prawie taka jak moja :)

http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa02.jpg

... Zupa Cebulowa

rozumie, że ten kieliszek koniaku dla gotującego, a wina wystarczy pół szklanki,

to co powyżej pół a do niepełnej szklanki też dla gotującego, przecież trzeba

wiedzieć co się do zupy wlewa ..... Chef potwierdzi ;)

...

Jamlesie ,nijak nie mogę zrozumieć Twojego toku rozumowania dotyczącego tematu szklanka.........ja proponuję wprawionemu kucharzowi postawić na kuchennym blacie butelkę zacnego koniaku i....jak cośik na dnie zostanie to do zupy nalać .....

Kochani, powiem Wam tak:

... kiedy w menu jest "jakakolwiek" zupa (ale nie tylko) zawsze wpisuję na listę ingrediencji przynajmniej jedną (1/2 galona - na przyjęcie tak do 24 osób) butelczynę koniaku :) ... no chyba, że gotowaliśmy z Maciejem (to potrzebna była zawsze podwójna ilość ... straśnie szybko nam się redukował w potrawach) ... a do Zupy Czosnkowej

http://www.chefpaul.net/food/czosnC06.jpg

... to nawet i więcej :)

Nie ma słońca. :evil:

Do miasta jedziemy. :evil:

Kasy mam mało. :evil:

Z gminy przysłali wymiar podatkowy na ten rok. :evil:

Jak ktoś podejdzie nie w tę stronę albo za blisko dzisiaj, to nie ręczę za siebie!

... no by ktoś nadmiarem kasy grzeszył to nie bardzo taklich znam :) ... mnie nie "pokarali" ... nawet dziebko oddali :) ...

... aha ... i jest słońce ... ciepło tyż jezd :) ;)

O Pawle dzięki ,za takie powitanie :) jesteś przeuroczym mężczyzną i nawet mi nie przeszkadza ,iże rodem z Poznania :) :) :)

dzięki tyż za poparcie mojego przepisa zdjęciem wcale apetycznym ...jak ja zrobię ,to podobnie wygląda, a ino miseczka ładniejsza :) :) :)

Edytowane przez relek

Relek - jest przepis na czosnkową pod linkiem! Świetnie mi się to widzi, smakowicie......Nie znałam takowej! W ogóle! Muszę spróbwać..........mmmmmmmmmmm.........

Chefie - co do tych gał znowu - jak się kto umiejętnie maskuje (a znam ja takich:mad: ) a u własciciela gał na nosie różowe okulary som - to co chcieć... czego oczekiwać...:bash:

Edytowane przez Gagata

No jak wypiłeś wszystko prócz tej pozostałej połowy, to i nie dziwota! :lol2:

Relek (dziwnie mi się tak Ciebie tytułuje), a przecie to nie zmywak, ino serwetka papierowa ze wzorkiem! :rotfl:

Po mieście się zlatalim, zmęczeniśmy jak 150.

Kupiłam sobie w końcu pas lędźwiowy.

Okazało się, że ma skutki uboczne, widoczne od razu po założeniu - w trybie natychmiastowym uzyskałam talię osy!

Opiętam jak dawne damy w gorsecie - haaaa, teraz to ja dopiero zacznę żreć połowę, bo nie da się więcej! :cool: :lol:

Że nie wspomnę o magnesach, co to podobno mają mnie cudownie z bólu uzdrowić i usztywnieniach, co to mają kręgosłup wspomagać!

Fakt - łatwiej się poruszać bez bólu, czuje sie to od razu.

I firanki ładne sobie nabyłam w szmaciarni i kupon materiału ładnego i zasłonę dużą też jako kupon materiału i biały piękny cardigan prawie do kolan sięgający!

Wszystko razem w szmaciarni 7 zł kosztowało. :cool:

Taśmę do obszycia firan też kupiłam, więc pewnie na dniach zabiorę się za skończenie tej firany, co to ją przedłużałam ostatnio pracowicie.

No! :lol:

O, takie piękne czerwone kaloszki sobie nabyłam!

http://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/091250/91115.jpg

Banku nie obrabowałam, chociaż zdarli ze mnie 34 złote za te przecudnej urody kaloszki...

Oooo jakie łądne kaloszki!!!!

Chefie, ta zupa czosnkowa ... matko, czego to ludzie nie wymyślą, uwielbiam czosnek, ale czy ten alkohol to mus w niej?? Jakoś nie mam przekonania do tych alkoholowych dodatków w zupach ...

Jutro mogę pokazać, jak fotnę...

Pas jest na kręgosłup, ale ma niespodziewane skutki uboczne - modeluje talię jak u osy i nie mozna żreć dużo, bo człowiek ściśnięty i nie da rady. :lol:

Tralala!!!

Taki:

http://imgx.doz.pl/image/preparaty_zdjecie/97301

Depsia a konsultowalas ten pas z ortopeda? Bo prawda jest taka, ze mozna go uzywac bardzo doraznie np. podczas jakiegos wysilku lub krotko podczas ostrego bolu kregoslupa.

Pas noszony za dlugo i za czesto oslabia miesnie kregoslupa i prowadzi do ich degradacji. Gdy non-stop uzywasz pasa pracuje pas a nie pracuja miesnie, ktore powoli zanikaja a skutek moze byc znacznie gorszy, niz przed uzywaniem tego ustrojstwa.

I jeszcze jedna sprawa. Nie ma bata - podczas wysilku wydziela sie duza ilosc potu, ktory gdy nie jest odprowadzany moze powodowac uczulenia a nawet problemy z nerkami, gdy Cie gdzie "na mokro" zawieje ...