Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zapodac przepis na dietetyczne muffiny? A masz stevie?

No jak nie, jak tak? :lol:

Stewii nie mam, ale przeciez jak użyję miodu to też chyba zdrowo będzie, nie...?

Elżbieta rację ma - WIOSNA!!!! :wave:

Depsia czy ja wiem czy zdrowo z miodem? Jak dla mnie marnotrastwo i miodku i kasy ;) Miod w temperaturze pieczenia utraci swoje dobre wlasciwosci i zostana tylko kalorie! I po co to nam? To nie piernik, w ktorym miod uzywa sie dla specyficznego aromatu. A Stevie mozna juz teraz kupic w niektorych hipermarketach np. L'eclerc wprowadzil stevie zarowno w tableteczkach do slodzenia napojow, jak i w proszku. Najwazniejsze, ze to jedyna rekomendowana "slodycz" z zawartosci kalorii 0 :-) Mozna tez uzyc ksylitolu, ale to tez kaloryczna slodycz chociaz tylko w polowie taka jak cukier. Tak czy siak wszystkich w rodzinie przestawilam na Stevie. Co wiecej, proszek stevii wymieszany z naturalna wanilia dodany do twarozku idealnie komponuje sie z pelnoziarnistymi nalesnikami. Przyklady mozna mnozyc i teraz gdy stevia jest juz oficjalnie dostepna na naszym rynku jako produkt spozywczy, zniknela ostatnia bariera jaka byla dystrybucja. Pamietam, ze pierwsze zapasy stevii robilam za wielka woda, bo tylko taka byla mozliwosc (i tu "uklony" do lobbingu cukrowniczego :mad:) :(

A przepisik przesle via mail :-)

BTW pamietacie pogawedki o torbach ekologicznych i plastikowych jednorazowkach. Fajne podsumowanie mozna znalezc tutaj http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17027990 . Bawelniana torba, aby rzeczywiscie byla ekologicznie uzywana, musi byc zastosowana co najmniej 131 razy, papierowa torba co najmniej 3 razy, a "bag for life" 4 razy. Warto o tym pamietac, bo przeciez wsztyscy chcemy (i powinnismy) byc eko :yes: Ja wiem teraz jedno! Nie bede kupowac (przy okazji naglych zakupow) toreb papierowych. Uzywam tylko raz i nie jest to na tyle praktyczne pakowanie, aby schowac do torebki i uzywac kolejne razy ...:sick:

No przecie, że wiosna, nawet w tv mówili, że astronomiczna! :D

Ambercia - to ja będę zaglądała na mail. :yes:

Bawełniana siatka jest bardziej ekologiczna, bo nawet jak się ją użyje mniej razy, to jej recykling jest o niebo szybszy niż tych foliowych paskudnych jednorazówek!

Ten plastik cholerski to nas całkiem zaleje, siatki plastikowe, butelki plastikowe, maszyny do szycia plastikowe, wszystko plastikowe, na koniec cycki i mięśnie klaty plastikowe i życie plastikowe, fuj! :mad:

Nie znoszę faktu wszechobecności plastiku, staram się więc ograniczać go wszędzie, gdzie mogę.

Rozrusznik nowy do traktora przyjechał już, jeszcze czekamy na siatkę, żeby ogrodzić na polu część warzywną, bo w zeszłym roku straszliwie nam sarny i zające szkód narobiły, kapustę, buraki, marchew - zeżarły CO DO JEDNEGO. :evil:

W tym roku założymy po całości warzywniaka na polu lesną siatkę, mam nadzieję, że to ograniczy niechciane wizyty, wcale nie gospodarskie.

Nie chce mi się na dwór dzisiaj iść, wiatr u nas wieje, chyba zabiorę się za coś w domu...

To, co musiałam na dzisiaj, już zrobiłam, kolejna część skalniaka odgruzowana, chyba teraz drugie okno sobie umyję... :lol2:

(...)Ten plastik cholerski to nas całkiem zaleje, siatki plastikowe, butelki plastikowe, maszyny do szycia plastikowe, wszystko plastikowe, na koniec cycki i mięśnie klaty plastikowe i życie plastikowe, fuj! :mad:

(...)

Różne rzeczy z plastiku muszę wokół tolerować, ale na cycki i żyć stanowczo się nie zgadzam!!! ranting.gifzly1.gifranting.gif