Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O, a ja ostatnio kupiłam Somat i szlag mnie trafia, bo nie rozpuszcza się co druga tabletka i gary są jakby nie takie!! Teraz już wiem dlaczego!!!

Ja s grubszych resztek spłukuje, ale to dlatego, że nie chce mi się za często filtra czyścić ...

Ja w żadnym razie nie spłukuję ręcznie naczyń (sens zmywarki to mniej pracy i mniej wody..) i, żadnego zapachu złego ani w ogóle obcego nie ma (nie stosuję żądnych dodatkowyc zapachow - nie lubię) i do niedawna wszystko było super. Teraz tylko.. Ale juz jutro będzie czyszczacz i dowiedziałam się o twardośc wody i ustawiłam jak trzeba. Zobaczymy...

ABSLOUTNIE nie jest lepiej myć ręcznie. Bluźnisz Arnika....

Edytowane przez Gagata

Teraz to spłukuję, bo rzadko piorę naczynia, ale w sezonie, jak codziennie myte te same talerze, to też nie płuczę, myje do czyściutka.

Jagódko, jakiego fajnego masz kocia! :yes:

Co do zmywarek, to tkwi we mnie jakoś granitowe przekonanie, że tylko Bosch albo Siemens, inne to jakieś nieznane i nie wiadomo czy mozna zaufać. :rolleyes:

Wszelkie maszyny z etykietką Bosch budzą w nas niekłamany entuzjazm. :lol2:

Lubie też sprzęty Samsunga, mamy tv, odkurzacz, magnetowid - są naprawdę dobrej jakości i niezawodne.

ja mam zmywarę Siemensa przyznaję z ręką na sercu że to najdroższy sprzęt w mojej kuchni:oops: ale musiała bardzo mało wody używać do mycia i bardzo mało prądu no i mało używa ale wszystko ładnie czyściutkie:) ja używam Calgonitu i tabletek i soli i nabłyszczacza i nie zdażyło mi się póki co tfu tfu tfu żeby mi tabletki nie rozpuściła do końca albo niedopłukała no i uczciwie mówię że kocham tego mojego najlepszego przyjaciela kobiety:lol:

Wioluś ja panel mam schowany a o tym czy myje czy skończył informuje mnie niebieska kropeczka na podłodze w trakcie pracy;)

Filtr sprawdziłam .. czysty był...

Teraz naczynia powkładałam brudne bez płukania pod wodą z kranu i przemywania.. ale nie byłabym sobą gdybym na płukanie w zmywarce nią wcisnęła... No a tera zpierze na ponad 2 godziny w najwyższej temp. Jak skończy wyjmę uprane naczynia i włożę saszetkę do wyprania samej zmywary...

Wcześniej kupowałam jakieś buteleczkę z finisz.. czy coś takiego , kładłam do góry nogami i dalej jak w ulotce.. a pierwszy raz mam woreczek/saszetkę z proszkiem.... kupiłam kiedyś jak była jakaś akcja czystość w lidlu.. nie jest to ich stały produkt , zobaczymy co jest wart..

A może ja z nieumiania nie potrafię właściwie załadować zmywarki... ;)

Jak wy to robicie?

Talerze u góry czy na dole?

Garnki gdzie?

Szklanki/filiżanki gdzie dajecie? Góra czy dół?

W sumie nie było instrukcji gdzie co i jak układać....

Żeby był ładny zapach wystarczy do koszyczka na sztućce włożyć grubszy plasterk cytryny po " praniu " wyrzucić i do następnego zmywania nowy plasterek, naprawdę sposób sprawdzony.

Zawsze przed włączeniem zmywarki sprawdzić ręcznie czy śmigiełka swobodnie się kręca- nie napotykaja no opór.

A może ja z nieumiania nie potrafię właściwie załadować zmywarki... ;)

Jak wy to robicie?

Talerze u góry czy na dole?

Garnki gdzie?

Szklanki/filiżanki gdzie dajecie? Góra czy dół?

W sumie nie było instrukcji gdzie co i jak układać....

gdzie jest miejsce i da się wepchnąć. Czaaasem się zdarza, że napcham ful i niedomywa. Ale rzadko.

Zazwyczaj talerze daję na dół i jakieś większe rzeczy. Gary rzadko bardzo wkładam do zmywarki, ona nie umyje gara jak należy, nie doszoruje osadów z gotowania. :p

Szkło i kubki na górę, standardowo.

Dochodzę do wniosku, że mamy i my, kobiety, swoje "zabawki" - całkiem jak faceci, a jak długo możemy o nich gadać, która jakie ma osiągi, czym czyścić i nabłyszczać, jak ładować... :rotfl:

I nie kpię, mnie to też BARDZO interesuje!

Cieszę się, że wiaterek u nas całkiem znośny, nie ma jakiejś wichury paskudnej, tylko taki zwykły wiatr i deszcz - wytrzymamy! :D

To ja filiżanki/szklanki i kubki u góry, talerze też u góry, a jak się nie mieszczą to na dół.. gary na dole.. zazwyczaj domywają...

Już chyba wiem gdzie problem.. jak załaduję calutki dół szczelnie to duże śmigło nie dojdzie do góry.. stad może moje czasami niedomyte naczynia...

Powiem, ze w nocy załadowałam odwrotnie .. dół talerze, jakiś garnek/ki mniejsze, góra talerze i szklanki, filiżanki, program najdłuższy i najgorętszy.. nic nie opłukałam i domyte jest.. ale włączyłam przed praniem krótki program płukania...

Muszę następnym razem włożyć do zmywary brudne i wyprać w najdłuższym programie.

A jakie Wy używacie tabletki?????

No dobra, ja używam głównie do garów, bo mam mały zlew i nie mam ociekacza, więc nie mam jak zmywać. Domywa, ładuję je gdzie się da, między dopycham talerze a szklanki w dziury :) Tabletki mam teraz dwuskładnikowe Ccoś tam finisch lubpodobnie, do tego dokłdam normalnie sól i nabłyszczacz, bo same tabletki nigdy nie dawały rady. Myję na programie 40 st eko bo typowy tabletkowy coś mi szwankuje i nie chce prać. Jak wstawiam gary i wiem, ze będą stać trochę, to namaczam.. jest taki program do spryskiwania.

o, a ja zawsze somata uzywam, bo calgonity mi sie nie rozpuszczaly i tez mam sol dodatkowo zaladowana, ale nablyszczacza dodatkowego juz nie. i w nocy puszczam program 6 zmysl, bo dluzej ale na 2 taryfie taniej a czasem w nocy program z para.

Ja używam tabletek firmowych z Lidla, seria W5 - jestem bardzo zadowolona, nigdy nie zostały mi jakies nierozpuszczone albo coś.

No i cena jest bardzo przystępna, te najtańsze to chyba coś koło 8 zł za całe pudełko kosztują, a myją bardzo dobrze.

W ogóle to W5 to dobra seria, mają też taki płyn do czyszczenia uniwersalny, na bazie octu.

Znakomicie się nim czyści i chemii praktycznie nie zawiera.

Genialnie zmywa np. plamy po mydle na szkle kabiny, ślady wapnia z tegoż szkła, myje okna też doskonale - polecam! :yes:

Nie pójdę dzisiaj na pole i już!

Pada, wieje i zimno jest - odmawiam!

A w ogóle to nie wiem, gdzie to ma być tak ciepło na święta, ale raczej nie u mnie. :mad:

Na prognozie niemieckiej dla naszych obszarów (polskiej zresztą też) u nas w święta max 11-12*C, deszcz i chmury, tylko czasem przejaśnienia. :cry: :cry: :cry:

Nie ma sprawiedliwości na tym świecie!