Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z tymi zoltkami to wcale nie jest taki glupi pomysl ;) Kiedys bardzo mocno saturowalo sie ciasto (w szczegolnosci kruche) tluszczem. Taka nasza polska tradycja ;) Zobacz tutaj w przepisie na 300g maki jest az 200g masla :jawdrop: Maslo spokojnie mozna zastapic wieksza iloscia zoltek, ktore generalnie sa zdrowsze i zdecydowanie mniej wysycone tlusciochem, a efekt "kruchosci" bedzie taki sam ;)

Bardzo dobre kruche ciasto mozna uzyskac dodajac na kazde 250g maki (pol na pol z pelnoziarnista) 3 zoltka :-)

o tak, to jej ciasto wychodzi bardzo dobre, tylko troszkę... drogie, bo uzywamy jajka wsiowe :)

Jakoś nijak nie odczuwam depresji, konsumując słodkie pyszne rzeczy. :lol2:

Raczej na odwrót. :lol:

Dzisiaj nadal na niebie szaro, nie wiem, jaka będzie temperatura, ale co tam, byle śniegu i mrozu nie było.

Jutro będą u nas pierwsi goście, więc dzisiaj własciwie mamy ostatni dzień przygotowań.

Zaraz lecę się brać, mam nadzieję, że zdążę.

Jak nie, będą musieli pomóc. :lol:

Ja mam przepis na kruche bez zagniatania, wszystko tylko "kluskujesz" w dłoniach, robisz taki piasek i rozsypujesz po blasze. Super np. pod sernik, szarlotkę. Nie trzeba później wałkować.

Pogoda jakoś mało nastrojowa do pracy na zewnątrz. Poczekam na wiosnę... prawdziwą:p. Idę krochmalić serwety...

http://www.magnoliowo.art.pl/blog/wp-content/uploads/2010/03/DSC_0046.jpg

W te piękne Święta,

gdy Pan Zmartwychwstanie.

Życzę smacznych jajek na śniadanie,

żółtego kurczaczka, białego zająca

i oby te święta trwały bez końca

Tęczowych pisanek, na stole pyszności,

mokrego Dyngusa i wspaniałych gości,

niech to będzie czas uroczy

Życzę miłej Wielkiej Nocy!!!

i już nic tłuszczu?

może to i dobre, bo podobno od mufinek ma się depreche , to taki mazurek to mega deprecha :)

... na samo określenie "WielkaNoc" mam deprechę :mad:

Rany, ale u mnie zimno!!! Wszystkie pory roku poza letnią mam za oknem!!! Do diabła z taką wiosną, Jamlesik rację ma, lenię się na maksa!!
... a u mnie zimno n ie jest ... wręcz przeciwnie :) ... i lenić się nie mam czasu :(