Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zanim go zarandapujesz - zrób sałatkę !

Może być też zupa:

Zupa z podagrycznikiem - składniki

• 1/2 kg cielęciny
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 suszone prawdziwki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika

Zupa z podagrycznikiem - sposób przygotowania

Mięso płuczemy, zalewamy 1,5 l wody. Jarzyny obieramy i wrzucamy do mięsa, razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku. Cebulę przecinamy na pół, przypalamy ok. 3 min na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucamy do zupy. Gotujemy razem ok. 40 min. Po tym czasie odcedzamy wywar i wrzucamy do niego opłukany pęczak. Gotujemy ok. 30 min. Mięso i jarzyny kroimy na drobne kawałki. Do zupy wrzucamy zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik. Już nie gotujemy.

SMACZNEGO! ;-)

Edytowane przez Gagata

Oooo, dziękować, Kochana, to bardzo ciekawy przepis!

A próbowałąs już gotować tę zupkę? Smaczna? :rolleyes:

Taka jestem ciekawa, że chyba ugotuję i sprawdzę - byłaby fajna ciekawostka kulinarna dla gości! :)

Fotele białe ogrodowe wczoraj pojechałam farbą w sprayu, bo już były tak straszliwie czarne, że żadna siła nie była w stanie ich doczyścić.

I stał się cud - mam śliczne cztery fotele ogrodowe, wyglądają jak nowe ze sklepu!

Przy okazji przestały być białe (właściwie to z prześwitującym spod czarnego białym).

Teraz dwa są turkusowe, a dwa błękitnoniebieskie.

Jestem zachwycona!

No to lecę, ostatnie przygotowania przed przyjęciem gości trzeba zrobić. :D

Oooo, dziękować, Kochana, to bardzo ciekawy przepis!(...) byłaby fajna ciekawostka kulinarna dla gości! :)(...)

Tak, tak, wypróbuj na miastowych, oni słabej doopy są. Jeśli przeżyją, to będzie można i rodzinę nakarmić. Przynajmniej pewność będzie, że dobrego chwasta narwałaś, bo: "Zbierając podagrycznik należy uważać, aby nie pomylić go z innymi – niekiedy silnie trującymi – gatunkami roślin z rodziny baldaszkowatych.":p:lol2:

Podagrycznik duszony: 80 dag liści podagrycznika, 3 łyżki oleju, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 3 ziemniaki, 3 łyżki śmietany.

Liście myjemy, parzymy na sicie wrzątkiem i zostawiamy, żeby odciekły. Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy liście podagrycznika i krótko dusimy. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i śmietanę, solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i ciągle mieszając dusimy aż potrawa stanie się gęsta. Podajemy do mięsa, jaj lub ryby. (wg. Lanskiej)

...a żeby letników zmiękczyć i pozbawić obaw przed spróbowaniem twoich mikstur garkowych, to wcześniej poczęstuj ich tym artykułem

(tylko to jedno trefne zdanie jakimś korektorem zamaluj :rotfl:)

Edytowane przez Yeti

Taką zrobimy z Yetkiem reklamę zielonce, że jeszcze wszyscy na tym zarobimy:cool:!

Tylko już, widzę, mój Pies Podagrycznikowy będzie zbędny...

Chyba, że będzie miał inną funkcję - będzie rwał i zaraz wrzucał do koszyka :yes::yes:.

Dobra jest - popracujemy nad tym!

Edytowane przez Gagata

Wusia - Twój szkodnik to prawdopodobnie pchełka, ale nie przejmowałabym się, rzodkiewka zazwyczaj daje sobie radę i rośnie pomimo powygryzanych dziurek.

Najlepiej to po posianiu przykryć rzodkiewki agrowłókniną, wtedy pchełki nie mają dostępu do liści, a rzodkiewki mają cieplej i szybciej rosną. ;)

Podagrycznik rzeczywiście bardzo trudno jest wytępić, może to i dobry pomysł, żeby gada zeżreć...? :lol2:

Coś Ty! Póki co się bardziej z psicami zestadziła:D

Gabaryty podobne to i lepiej się z nimi czuje...

Fotka... może mi się uda, chociaż na przywitanie Kalina kopnęła Salmę i ugryzła Hanę w ucho... boczą się trochę, ale co się źle zaczyna to się stadem kończy:rotfl:

Wiesz... może na wstępie chciała pokazać kto rządzi...;)

No własnie - mogłaby sie tą żarłocznością z Jaśnie Panem Black Princem Łosiowym podzielić... Ja jestem ZA.

Ja też... znów zaraza nie zjadła śniadania...:(