Arctica 25.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 No właśnie miałam Nelsa na podagrycznik proponować... ale maliny też wtrąbi:D Fotka... może mi się uda, chociaż na przywitanie Kalina kopnęła Salmę i ugryzła Hanę w ucho... boczą się trochę, ale co się źle zaczyna to się stadem kończy:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak Bazyśka wejdzie w maliny, to i maliny zeźre. No własnie - mogłaby sie tą żarłocznością z Jaśnie Panem Black Princem Łosiowym podzielić... Ja jestem ZA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 25.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Skoro maliny zagrożone to ja dziękuję, jakoś przeżyję tego podagrycznika, a jesienią gdy malinki zaczną zasypiać, kąpiel w roundapie mu zrobię! Mam go powyżej dziurek od nosa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Zanim go zarandapujesz - zrób sałatkę ! Może być też zupa: Zupa z podagrycznikiem - składniki 1/2 kg cielęciny pęczek włoszczyzny 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól pieprz 2 suszone prawdziwki cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki pęczaku 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika Zupa z podagrycznikiem - sposób przygotowania Mięso płuczemy, zalewamy 1,5 l wody. Jarzyny obieramy i wrzucamy do mięsa, razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku. Cebulę przecinamy na pół, przypalamy ok. 3 min na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucamy do zupy. Gotujemy razem ok. 40 min. Po tym czasie odcedzamy wywar i wrzucamy do niego opłukany pęczak. Gotujemy ok. 30 min. Mięso i jarzyny kroimy na drobne kawałki. Do zupy wrzucamy zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik. Już nie gotujemy. SMACZNEGO! Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.04.2012 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Oooo, dziękować, Kochana, to bardzo ciekawy przepis! A próbowałąs już gotować tę zupkę? Smaczna? Taka jestem ciekawa, że chyba ugotuję i sprawdzę - byłaby fajna ciekawostka kulinarna dla gości! Fotele białe ogrodowe wczoraj pojechałam farbą w sprayu, bo już były tak straszliwie czarne, że żadna siła nie była w stanie ich doczyścić. I stał się cud - mam śliczne cztery fotele ogrodowe, wyglądają jak nowe ze sklepu! Przy okazji przestały być białe (właściwie to z prześwitującym spod czarnego białym). Teraz dwa są turkusowe, a dwa błękitnoniebieskie. Jestem zachwycona! No to lecę, ostatnie przygotowania przed przyjęciem gości trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 26.04.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 No właśnie nie próbowałam a brzmi nieźle! tak trochę liczyłam, że może Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 26.04.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 aż pójdę posmakować ten podagrycznik... ma jakiś smak, czy jak zwykłe zielsko??? hmmm... a jak smakuje zwykłe zielsko?, aaa!!!! wiem, jak szpinak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 26.04.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Oooo, dziękować, Kochana, to bardzo ciekawy przepis!(...) byłaby fajna ciekawostka kulinarna dla gości! (...) Tak, tak, wypróbuj na miastowych, oni słabej doopy są. Jeśli przeżyją, to będzie można i rodzinę nakarmić. Przynajmniej pewność będzie, że dobrego chwasta narwałaś, bo: "Zbierając podagrycznik należy uważać, aby nie pomylić go z innymi – niekiedy silnie trującymi – gatunkami roślin z rodziny baldaszkowatych.":p:lol2: Podagrycznik duszony: 80 dag liści podagrycznika, 3 łyżki oleju, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 3 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Liście myjemy, parzymy na sicie wrzątkiem i zostawiamy, żeby odciekły. Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy liście podagrycznika i krótko dusimy. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i śmietanę, solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i ciągle mieszając dusimy aż potrawa stanie się gęsta. Podajemy do mięsa, jaj lub ryby. (wg. Lanskiej) ...a żeby letników zmiękczyć i pozbawić obaw przed spróbowaniem twoich mikstur garkowych, to wcześniej poczęstuj ich tym artykułem (tylko to jedno trefne zdanie jakimś korektorem zamaluj ) Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Yeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 26.04.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Taką zrobimy z Yetkiem reklamę zielonce, że jeszcze wszyscy na tym zarobimy:cool:! Tylko już, widzę, mój Pies Podagrycznikowy będzie zbędny... Chyba, że będzie miał inną funkcję - będzie rwał i zaraz wrzucał do koszyka :yes:. Dobra jest - popracujemy nad tym! Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 26.04.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 aż wygooglowałam ten podagrycznik coby się upewnić, że to na pewno to o czym myślę chyba spróbuję ten duszony... póki szpinak mały:wiggle:... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 26.04.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 ja się tutaj światłch ludzi zapytam czy wiecie może co za menda zjada mi wyłażącą rzodkiewkę a konkretnie listki, które wyglądają jakby je szpilką pokłuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.04.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Fajne i mądre - POCZYTAJCIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.04.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Obejrzałam tego podagrycznika ... nie jestem pewna, czy ja mam to, czy jednak co innego ... Ale mam tego straszliwe ilości, co by to nie było!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 26.04.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Pryskaj na dwuliścienne.... zabijesz gada, ale łatwo nie będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.04.2012 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Wusia - Twój szkodnik to prawdopodobnie pchełka, ale nie przejmowałabym się, rzodkiewka zazwyczaj daje sobie radę i rośnie pomimo powygryzanych dziurek. Najlepiej to po posianiu przykryć rzodkiewki agrowłókniną, wtedy pchełki nie mają dostępu do liści, a rzodkiewki mają cieplej i szybciej rosną. Podagrycznik rzeczywiście bardzo trudno jest wytępić, może to i dobry pomysł, żeby gada zeżreć...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.04.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 ja nie mam tego gada, i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.04.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) za to koniczynka mi sie w trawce pokazala, ale mi nie przeszkadza. za to T. chce ja spryskac Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 27.04.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 DPS-ia mnie już w zeszłym ta menda rzodkiewkę zniszczyła nie wiem czy ze 3 urosły w miarę normalnie:( trudno muszę mordować bo ja chcę zjeść rzodkiewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 27.04.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 .... wyglądają jakby je szpilką pokłuł może to ..... narkomanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 27.04.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Coś Ty! Póki co się bardziej z psicami zestadziła:D Gabaryty podobne to i lepiej się z nimi czuje... Fotka... może mi się uda, chociaż na przywitanie Kalina kopnęła Salmę i ugryzła Hanę w ucho... boczą się trochę, ale co się źle zaczyna to się stadem kończy:rotfl: Wiesz... może na wstępie chciała pokazać kto rządzi... No własnie - mogłaby sie tą żarłocznością z Jaśnie Panem Black Princem Łosiowym podzielić... Ja jestem ZA. Ja też... znów zaraza nie zjadła śniadania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.