Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Komarzyska juz sie niestety pokazaly :( I to w miejskim lesie ;) BTW Muggi, jest bardzo skuteczna, ale sprawdzajcie zawartosc DEET w tych preparatach. A roznice sa okrute. Niektore prepraty np. roll-on ma ok. 50% a inne np. spraye (ta sama nazwa i prawie taka sama cena) a DEET tylko 9%. To duzo mniej niz w Off-ach na komary i meszki. Im wiecej DEET tym lepiej, to znaczy sie gorzej dla much, kleszczy i komarow ;)

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ambercia ten roll on ma 20%DEET ... "Sklad: MUGGA Roll-On ( kulka) ml zawiera 20% substancji czynnej - dwuetylotoluamid ( DEET"...

50% DEET ma spray... Przynajmniej tak było w ubiegłym roku...

Idę po fenistil, bo byłam nie popsikana i mnie zjadły...

Arni roll-ony moga miec zawartosc DEEP zarowno 50% jak i 20%. Spray moze miec 50% jak rowniez 9,4% DEET. Przed zakupem trzeba przeczytac zawartosc DEET w preparacie. Tak samo bylo w ubieglym roku czy piec lat temu. Mugge stosujemy od paru lat i zawsze roll-ony byly w dwoch rodzajach i spraye rowniez w dwoch rodzajach w zaleznosci od zawartosci DEET.

:rolleyes:u mnie jest 900....toż myślałam ,że do tysiąclecia już nie daleko ...ale postawić i tak DePeSia może 451 też okrągła stronka :wiggle:

tak się zastanawiam jak ta mugga na skórę ludzką działa ,że klozet rozpuściła :confused:

u mnie komary pokazują się nieśmiało od dzisiejszego wieczora ....w mieście były już wczoraj :Pale dla mnie ,to nie nowina ,bo one są patryjotki skubane i zawsze się stawiają na majowe święta ....oba :cry: jak ja nie cierpię komarzyc :p

ja w tym roku chcę wypróbować płyn do spryskania ogrodu , ponoć skutecznie działa do ulewnego deszczu

ale jak na razie prowadzę wojnę z moim właścicielem ,bo on twierdzi ,że mu wszystkie żyjątka wybiję oprócz komarów :lol: a sam walczy od kilku dni z mrówkami ...wyjątkowo w tym roku lezą mnie do domu :jawdrop:

a ja tym czasem udam się do pobliskiego lasku nazbierać sosnowych pędów na nalewkę ....bo ściemniło się już ,ale księżyc mi drogę oświetli

Relku ja też kupowałam w ogrodniczym taki baniaczek do podpięcia szlaufa i z psikaniem właśnie na komary i inne pijawki, skład miało naturalny, pryskało się na stałe elementy typu altanki itp i rzeczywiście do dużej ulewy komarów nie było:)

tak sobie pomyślałam, że jeżeli ta moja mugga będzie z tych słabszych, to może nawet dobrze.... zobacze, jak skóra na to draństwo reaguje. Opisy zabijają - nie pryskać plastiku, nie wolno na śluzówki, na zranienia , na syntetyczne materiały :confused:

u mnie komary pokazują się nieśmiało od dzisiejszego wieczora ....w mieście były już wczoraj :Pale dla mnie ,to nie nowina ,bo one są patryjotki skubane i zawsze się stawiają na majowe święta ....oba :cry: jak ja nie cierpię komarzyc :p

ja w tym roku chcę wypróbować płyn do spryskania ogrodu , ponoć skutecznie działa do ulewnego deszczu

i

relek, podaj nazwę specyfiku, bo też mam zamiar czymś spryskać a nie bardzo wiem czym...

Relku ja też kupowałam w ogrodniczym taki baniaczek do podpięcia szlaufa i z psikaniem właśnie na komary i inne pijawki, skład miało naturalny, pryskało się na stałe elementy typu altanki itp i rzeczywiście do dużej ulewy komarów nie było:)

wusia, jak on się zwał???

tak sobie pomyślałam, że jeżeli ta moja mugga będzie z tych słabszych, to może nawet dobrze.... zobacze, jak skóra na to draństwo reaguje. Opisy zabijają - nie pryskać plastiku, nie wolno na śluzówki, na zranienia , na syntetyczne materiały :confused:

jesli bedzie to ta slabsza mugga, to jest ona nawet slabsza i mniej skuteczna niz marketowy Off Active, ktory zawiera 30% DEET, a "srodki ostroznosci" i info, ze "rozpuszcza syntetyki" ma wpisane takim druczkiem, ze tylko sokole oko to wytropi ;)

No coz, taka wlasciwosc tej chemicznej substancji i jakos samemu trzeba rozwazyc czy chcemy byc stolowka dla pasozytow i tym samym narazic sie na rozniaste choroby w tym odkleszczowe, czy tez na to sie nie godzimy i wybieramy, albo polewanie aromatycznymi olejkami, ktore nas moza zabezpiecza od meszek i komarow, ale od kleszczy juz nie, albo polejemy sie DEET ze swiadomoscia, ze to czyta zraca plastik chemia, a moze ostatecznie wybierzemy opcje letniego domatora z moskitiera w oknie i full-bezpieczna rezygnacje z letnich wloczeg, grillowania i innych atrakcji, ktore moga nas zderzyc z latajacymi paskudami ;)

BTW jesli na poczatku lata dziabnie mnie meszka, to odczyn po niej lecze do poznej jesieni, wiec ja raczej wyboru nie mam :(

dziewczyny to jest oficjalna strona muggi, mozna zamawiac przez online. stronki roznia sie com'em

http://www.mugga.pl/produkty/164

no ja wlasnie psiknelam na plastik i deska sie zmatowila ;) , roll-on dla skory jakby lagodniejszy, ja jestem wrazliwiec na takie preparaty wiec wiem po przetestowaniu, ze spraya juz na pewno nie kupie ale po kulce nie mialam zadnego zaczerwienienia wypryskow, rumieni itp.

TAR, ale właśnie oni nie podają tych procentów :). Jedynie g/dl które bez znajomosci c wł na % nie przeliczę. Tacy sprytni ...

To, co ja kupiłam też było bez składu %, jak przyjdzie, to zobaczę

Edytowane przez EZS