Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Depsiu,

Pamietasz moje chwaszczory? Zbliza sie czas konfrontacji z problemem ;) Bylam w ogrodniczym, ale troche sie tam czuje jak dziecko we mgle ... sama wiesz, jak jedyne co sie hodowalo to plesniaka na biologie ;) Mam wiec pytanie: w jakie narzedza sie uzbroic? 8) W garazu mam jedne grabie, jeden szpadel - nowka sztuka i jedna lopate plastikowa do odsniezania ... ale ta chyba sie nie przyda :o :lol: Mam nawet podkaszarke ... jeszcze zafoliowana w pudelku ;)

Co jeszcze kupic, aby bylo latwiej?

Amber

Na pewno to Ty popros swojego , zeby zdjecie Ci zrobil w trakcie 8) :D

Jak nic bedzie ku pamieci ;) Moja mama tez takie sobie zamowila :lol: Dzisiaj stwierdzila, ze i tak sie skonczy na trawniku w rolkach i jakims przystojnym ogrodniku :lol:

Ale poki co musze cos z chwastowym wrzodem na tylku znaczy sie na dzialce zrobic :roll:

Cześć, dziewczęta, spróbuję Wam pomóc. Frosia - to z pewnością wierzba mandżurska. Wsadzić możesz, ale poczekaj i potrzymaj w wazonie, aż będzie miała na tyle duże korzenie, żeby "obsłużyły" tę zieloną górę. Po wsadzeniu podlewaj bez litości, niech ma naprawdę mokro co najmniej przez pół roku, żeby się korzenie dobrze rozwinęły i żeby się wzmocniła. Mam na podwórku śliczne młode drzewko w taki właśnie sposób wyhodowane, z wielkanocnej gałęzi. Potem to już wg uznania, bo wierzba ma tendencję do przewisających długich gałęzi, musisz ją sobie prowadzić cięciem. Ja podcięłam całkiem najniższe gałązki, te wyższe ustawiam pionowo i za[platam o siebie, jak warkocze albo podobnie, żeby mi za wcześnie nie zwisała, bo nie chcę. Ludziom często podobają się jednak takie zwisające, więc to kwestia indywidualna.

Listki załatw, jakoś może się uda je posadzić. :D

Amber - najważniejsze wg mnie narzędzia do ręcznej walki z chwastami to motyczki, tzw. dziabki, czyli metalowy prostokąt jakieś 5 x 10 do 15 cm na kiju i dłuższym ostrzem tego narzędzia doskonale się wycina i wyciąga chwasty. Im dłuższy jest ten dłuższy bok prostokąta, tym większy zasięg rażenia ma się jednorazowo. :lol:

Przydałyby Ci się też zapewne tzw. pazurki - narzędzie o kształcie mini grabek lub kurzej łapki - takie rozcapierzone metalowe pazury, doskonałe do wyciągania z ziemi upartych korzeni, zwłaszcza różnych kłączy, np perzu.

Grabie koniecznie. trzeba przecież potem wyrównać teren.

Warto też nabyć drogą kupna nakolanniki - jak człowiek się zmęczy, to te drobniejsze chwaściory zaczyna wyciągać klęcząc na czterech, to się bardzo źle potem odbija na kolanach, puchną i bolą kilka dni. :roll:

No i w sumie to jest wszystko czego Ci trzeba. :D :D :D

1950 - prawie zgadłeś, do południa pelargonie rozmnażałam i przesadzałam, potem to już jechać musiałam do pracy. 8)

Dzień dobry wszystkim! :lol:

Jak nic bedzie ku pamieci ;)
Ku pamieci lub kupa smiechu.

Miej sie na bacznosci.

Dpsia do nas przyjezdza 8)

:p :p :p

Ano w końcu zwizytuję te warszawskie włości. Ja wiem, że u Was pięknie, to i na zachwyty się szykuję. :D

Kieckę muszę nową kupić a może i do fryzjera pójść. :roll:

No jak ja będę przy Was wyglądała?

Muszę się jak Solejukowa narychtować. :D