Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLBET

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Solbet to beton komórkowy z Solca Kujawskiego. Produkują bloczki, które są bardzo równe i muruje się je nie na zaprawę cementową lecz na zaprawę klejową o grubości 1-2 mm, którą dołączają do każdej palety. Nie daje się spoiny pionowej, bo ma pióro i wpust. Oczywiście takie bloczki są droższe.

mirkan napisał:
Solbet to beton komórkowy z Solca Kujawskiego. Produkują bloczki, które są bardzo równe i muruje się je nie na zaprawę cementową lecz na zaprawę klejową o grubości 1-2 mm, którą dołączają do każdej palety. Nie daje się spoiny pionowej, bo ma pióro i wpust. Oczywiście takie bloczki są droższe.

No ale chyba tańsze niż ytong. A ja chce właśnie takie ładne równiutkie murki na klej.

mirkan napisał:

Lub z innej firmy o takich samych parametrach lecz tańsze :D

Jednocześnie dziękuje za odkrywcze spostrzeżenia :)

Ja zbudowałem moje ściany zewnętrzne z BK 500 z Solbetu ale na tzw. zaprawę ciepłochronną - czyli na grube na 1-2 cm spoiny. Tak wypadło gdyż moja ekipa bała się technologii klejowej jak ognia! Trochę byłem zniesmaczony na początku, ale teraz, także dzięki tym wspaniałym wymianom doświadczeń na forum jestem przekonany, że o właściwościach "cieplnych" przegrody decyduje warstwa ocieplenia a nie odmiana BK.

Tak czy siak samne bloczki BK z Solbetu budzą zaufanie. Płaciłem w czerwcu 2006 coś po 5,3 pln za sztukę (24 cm) wraz z transportem i rozładunkiem na placu budowy.

pzdr.

-romwis

romwis napisał:
Ja zbudowałem moje ściany zewnętrzne z BK 500 z Solbetu ale na tzw. zaprawę ciepłochronną - czyli na grube na 1-2 cm spoiny. Tak wypadło gdyż moja ekipa bała się technologii klejowej jak ognia! Trochę byłem zniesmaczony na początku, ale teraz, także dzięki tym wspaniałym wymianom doświadczeń na forum jestem przekonany, że o właściwościach "cieplnych" przegrody decyduje warstwa ocieplenia a nie odmiana BK.

Tak czy siak samne bloczki BK z Solbetu budzą zaufanie. Płaciłem w czerwcu 2006 coś po 5,3 pln za sztukę (24 cm) wraz z transportem i rozładunkiem na placu budowy.

pzdr.

-romwis

W tej chwili jeden bloczek 24x24x59 kosztuje 9,15 brutto w jenej z hurtowni w szczecinie.

Ale solbet na klei bedzie trzymal na lata??

slaw79 napisał:
Witam po raz pierwszy

mam pytanie

Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ???

Pytasz się o SOLBET pewnie jako jedną z odmian Betonu Komórkowego. To jest fabryka z Solca Kujawskiego. Materiał mają dobry, my postawiliśmy dom z BK SOLBET o grubości 30 cm na Pióro-Wpust na klej biały. Chcemy jeszcze ocieplić 12 cm styropianem.

Jak chcesz to zobacz zdjęcia w naszym albumie.

Dobry materiał, trochę podobny do Ytonga.

Aga - Żona Facia napisał:
  slaw79 napisał:
Witam po raz pierwszy

mam pytanie

Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ???

Pytasz się o SOLBET pewnie jako jedną z odmian Betonu Komórkowego. To jest fabryka z Solca Kujawskiego. Materiał mają dobry, my postawiliśmy dom z BK SOLBET o grubości 30 cm na Pióro-Wpust na klej biały. Chcemy jeszcze ocieplić 12 cm styropianem.

Jak chcesz to zobacz zdjęcia w naszym albumie.

Dobry materiał, trochę podobny do Ytonga.

czy solbet jest lepszy od ytonga.

Ja mam zamiar postawic sciany 24 i dopiero ocieplic steropian 12

.

Krzysztofik napisał:
Twierdzisz że Solbet jest lepszy od zwykłego BK :-?

To bardzo ciekawe.

Możesz coś dopowiedzieć?

Hm, to ty coś twierdzisz bez uzasadnienia. W trzecim poście od góry napisałeś, że BK jest o wiele lepszy. Nie pisałeś, że tańszy, tylko lepszy. Potem napisałeś, że BK ma tą przewagę, że jest tańszy. Więc się zdecyduj czy BK jest "o wiele lepszy" - jeżeli tak to dlaczego , czy po prostu tańszy. Ja nie pisałem, że solbet jest lepszy.