slaw79 09.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam po raz pierwszymam pytanie Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 09.03.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Ja jeszcze nie ale mam zamiar. A co zły jest? Czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.03.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 slaw79 napisał: Witam po raz pierwszy mam pytanie Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ??? BK jest o wiele lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Krzysztofik napisał: slaw79 napisał: Witam po raz pierwszy mam pytanie Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ??? BK jest o wiele lepszy Mógłbyś podać różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Janussz napisał: Mógłbyś podać różnice? Ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.03.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 W ten sposób przedstawiciel pewnej firmy został "zniesmaczony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 09.03.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Krzysztofik napisał: BK jest o wiele lepszy BK - czyli beton komórkowy, a solbet to co to nie BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 09.03.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Solbet to beton komórkowy z Solca Kujawskiego. Produkują bloczki, które są bardzo równe i muruje się je nie na zaprawę cementową lecz na zaprawę klejową o grubości 1-2 mm, którą dołączają do każdej palety. Nie daje się spoiny pionowej, bo ma pióro i wpust. Oczywiście takie bloczki są droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 09.03.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 mirkan napisał: Solbet to beton komórkowy z Solca Kujawskiego. Produkują bloczki, które są bardzo równe i muruje się je nie na zaprawę cementową lecz na zaprawę klejową o grubości 1-2 mm, którą dołączają do każdej palety. Nie daje się spoiny pionowej, bo ma pióro i wpust. Oczywiście takie bloczki są droższe. No ale chyba tańsze niż ytong. A ja chce właśnie takie ładne równiutkie murki na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.03.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 mirkan napisał: Solbet to beton komórkowy z Solca Kujawskiego. Produkują bloczki, które są bardzo równe i muruje się je nie na zaprawę cementową lecz na zaprawę klejową o grubości 1-2 mm, którą dołączają do każdej palety. Nie daje się spoiny pionowej, bo ma pióro i wpust. Oczywiście takie bloczki są droższe. Lub z innej firmy o takich samych parametrach lecz tańsze Jednocześnie dziękuje za odkrywcze spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 09.03.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Krzysztofik napisał: Lub z innej firmy o takich samych parametrach lecz tańsze Jednocześnie dziękuje za odkrywcze spostrzeżenia Hm, a pisałeś, że lepsze, a nie tańsze. A jaka jest różnica cenowa między "zwykłym" BK a Solbetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.03.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Twierdzisz że Solbet jest lepszy od zwykłego BK To bardzo ciekawe. Możesz coś dopowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 10.03.2007 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Ja zbudowałem moje ściany zewnętrzne z BK 500 z Solbetu ale na tzw. zaprawę ciepłochronną - czyli na grube na 1-2 cm spoiny. Tak wypadło gdyż moja ekipa bała się technologii klejowej jak ognia! Trochę byłem zniesmaczony na początku, ale teraz, także dzięki tym wspaniałym wymianom doświadczeń na forum jestem przekonany, że o właściwościach "cieplnych" przegrody decyduje warstwa ocieplenia a nie odmiana BK.Tak czy siak samne bloczki BK z Solbetu budzą zaufanie. Płaciłem w czerwcu 2006 coś po 5,3 pln za sztukę (24 cm) wraz z transportem i rozładunkiem na placu budowy.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 10.03.2007 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 romwis napisał: Ja zbudowałem moje ściany zewnętrzne z BK 500 z Solbetu ale na tzw. zaprawę ciepłochronną - czyli na grube na 1-2 cm spoiny. Tak wypadło gdyż moja ekipa bała się technologii klejowej jak ognia! Trochę byłem zniesmaczony na początku, ale teraz, także dzięki tym wspaniałym wymianom doświadczeń na forum jestem przekonany, że o właściwościach "cieplnych" przegrody decyduje warstwa ocieplenia a nie odmiana BK. Tak czy siak samne bloczki BK z Solbetu budzą zaufanie. Płaciłem w czerwcu 2006 coś po 5,3 pln za sztukę (24 cm) wraz z transportem i rozładunkiem na placu budowy. pzdr. -romwisW tej chwili jeden bloczek 24x24x59 kosztuje 9,15 brutto w jenej z hurtowni w szczecinie. Ale solbet na klei bedzie trzymal na lata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 10.03.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 slaw79 napisał: Witam po raz pierwszy mam pytanie Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ??? Pytasz się o SOLBET pewnie jako jedną z odmian Betonu Komórkowego. To jest fabryka z Solca Kujawskiego. Materiał mają dobry, my postawiliśmy dom z BK SOLBET o grubości 30 cm na Pióro-Wpust na klej biały. Chcemy jeszcze ocieplić 12 cm styropianem. Jak chcesz to zobacz zdjęcia w naszym albumie. Dobry materiał, trochę podobny do Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 10.03.2007 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Aga - Żona Facia napisał: slaw79 napisał: Witam po raz pierwszy mam pytanie Czy budowal ktos z was z SOLBET-u ??? Pytasz się o SOLBET pewnie jako jedną z odmian Betonu Komórkowego. To jest fabryka z Solca Kujawskiego. Materiał mają dobry, my postawiliśmy dom z BK SOLBET o grubości 30 cm na Pióro-Wpust na klej biały. Chcemy jeszcze ocieplić 12 cm styropianem. Jak chcesz to zobacz zdjęcia w naszym albumie. Dobry materiał, trochę podobny do Ytonga.czy solbet jest lepszy od ytonga. Ja mam zamiar postawic sciany 24 i dopiero ocieplic steropian 12 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 10.03.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Daj 15 cm tego styropianu i za niewielką kasę dodatkową zrobisz wielki krok w kierunku energooszczędności budynku. A teraz to słowo odmieniane jest na wiele sposobów:-)pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 10.03.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 romwis napisał: Daj 15 cm tego styropianu i za niewielką kasę dodatkową zrobisz wielki krok w kierunku energooszczędności budynku. A teraz to słowo odmieniane jest na wiele sposobów:-) pzdr. -romwisale zwiekszy kubature budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 10.03.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Krzysztofik napisał: Twierdzisz że Solbet jest lepszy od zwykłego BK To bardzo ciekawe. Możesz coś dopowiedzieć? Hm, to ty coś twierdzisz bez uzasadnienia. W trzecim poście od góry napisałeś, że BK jest o wiele lepszy. Nie pisałeś, że tańszy, tylko lepszy. Potem napisałeś, że BK ma tą przewagę, że jest tańszy. Więc się zdecyduj czy BK jest "o wiele lepszy" - jeżeli tak to dlaczego , czy po prostu tańszy. Ja nie pisałem, że solbet jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 10.03.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Trochę "pójdą" rozmiary zewnętrzne domu. W środku nic się nie zmieni pzdr. -romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts