I.W. 25.03.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Biały czy szary? Dla mnie oczywiste było do wczoraj że biały. Ale z powodu braków białego BK na rynku, z tego powodu że nie przyjmują już zamówień do lipca a i wtedy nie wiadomo w jakiej bedzie cenie i kiedy zakupie chyba szary BK z Prefabet Łagisza. Może będzie taka różnica że biały miałbym w grubości 36 cm i sciana jednowarstwowa , tutaj będzie powiedzmy 30cm(lub 24 cm) + 10-15cm styropianu . Kupię ( zamówię ) jutro to co będzie pewne i dostępne Ten z łagiszy nie jest zbyt piękny ale przy ścianie 2 W to bez znaczenia. Tylko że w porównaniu z cennikiem fabrycznym taniej był w markecie. Znam jednego kierowcę który wozi po okolicy z Łagiszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/74036-solbet/page/3/#findComment-1694367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 25.03.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Krzysztofik, śmichy-chichy a okazuje się, że jednak coś jest na rzeczy W ostatnim Muratorze był przegląd wyrobów z BK i moją uwagę zwróciła różnica w ich wytrzymałości. Interesuje mnie klasa gęstości 600 (ściana dwuwarstwowa). Wytrzymałość podana w Mpa u niektórych producentów wynosiła 2,6 czy 3,0 a u Ytonga aż 6,0 Planuję dom ze stropem żelbetowym i dachówkę ceramiczną (karpiówka) a więc ciężki dach. Boję się trochę pękania ścian, więc ten parametr jest dla mnie ważny. Co sądzicie? T. Ściema Ytong ma wytrzymałość na ściskanie od 1,5 do 5 Mpa odpowiednio dla gęstości od 350 - 700 kg/m3. Tylko kto widział 700-tkę Ytonga. Marki dla BK 600 (551-650 kg/m3) to 4-6 Mpa Ytong deklaruje4. Żadna rewelacja. Dla 600 tki deklarują współczynnik l =0,16 W/(mK) a mało reklamowana grupa prefabet l =0,15 W/(mK). Różnica żadna ale ytong wypada przeciętnie co zresztą zrozumiałe bo to identyczny materiał co białe prefabety, solbety itp Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/74036-solbet/page/3/#findComment-1694374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 26.03.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Ściema Ytong ma wytrzymałość na ściskanie od 1,5 do 5 Mpa odpowiednio dla gęstości od 350 - 700 kg/m3. Tylko kto widział 700-tkę Ytonga. Marki dla BK 600 (551-650 kg/m3) to 4-6 Mpa Ytong deklaruje4. Żadna rewelacja. Dla 600 tki deklarują współczynnik l =0,16 W/(mK) a mało reklamowana grupa prefabet l =0,15 W/(mK). Różnica żadna ale ytong wypada przeciętnie co zresztą zrozumiałe bo to identyczny materiał co białe prefabety, solbety itp To dlaczego tak to wygląda w zestawieniu? Widziałeś w Muratorku? Jeśli to ściama to pozostałe firmy powinny zareagować, w końcu wypadają blado. W tym samym numerze jest mowa o tym, że problemem przy budowie z BK może być pękanie ścian (zwłaszcza jeśli jest murowane bez spoin pionowych) a więc wytrzymałość mechaniczna ma znaczenie. Jeśli to ściema to pozostali powinni zareagować Ja zgłupiałem Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/74036-solbet/page/3/#findComment-1694517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.03.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 To dlaczego tak to wygląda w zestawieniu? Widziałeś w Muratorku? Jeśli to ściama to pozostałe firmy powinny zareagować, w końcu wypadają blado. Nie widziałem tego zestawienia ( kto je sponsorował ? ). Przytoczyłem to co znajduje się w oficjalnej dokumentacji Ytonga i Prefabetu którą zapewne można znależć w necie. Inne firmy chyba nie mają interesu w prowadzeniu wojny handlowej na parametry bo i tak im schodzi wszystko od ręki. Ytong nie jest zły - jest porównywalny, ale ma dość natrętny marketing gdzie pewne rzeczy są naginane (np słynne stwierdzenie o akumulacyjności ścian która jest akurat dla najcieplejszych lekkich odmian mniej niż taka sobie wmawianie że jednowarstwowa ściana jest najcieplejsza itp). Możesz być tego pewien że BK o wytrzymałości 6 Mpa z pewnością nie jest ciepły i nie nadaje się na ściany jednowarstwowe ale zapewne w żadnym artykule nie jest to jasno powiedziane i pojęcia są tak wymieszany żeby każdy zapamiętał jedno - markę Ytong że jest ciepła i bardzo mocna. Pogardzany szary suporeks przy tej samej gęstości jest cieplejszy. Nie mam nic do Ytonga szczególnie że cenowo zbliżył się do innych BK. Pamiętaj jednak o wymiarach klocków np dla sciany o grubości 24 cm dla ytonga 20 x 24 x 60 na m2 potrzeba 8,33 bloczka a większość BK ma 24 x 24 x 59 co daje 7,06 bloczka. Po raz kolejny polecam stronę betonkomorkowy.com.pl gdzie w katalogu-poradniku jest chyba wszystko o BK - sporo konkretów. Nie zauważyłem w tym opracowaniu rażącej nieobiektywności choć oczywiście ma ono na celu promowanie BK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/74036-solbet/page/3/#findComment-1696244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 27.03.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Zestawienie jest jak byk i dane w nim również. Nie mam bladego pojęcia jak to się stało, że redakcja Muratora takie dane w nim zawarła? Jedyne logiczne wytłumaczenie jest póki co takie, że jednak są jakieś różnice w produkcji i stąd różnice np w wytrzymałości. Nie jestem fanem Ytonga i też uważam, że ich marketing co-nieco przegina Najbardziej bawi mnie bloczek z zaworem termostatycznym jak na grzejniku Ściana jednowarstwowa też już mnie nie interesuje. Obecne standardy domów energooszczędnych już na to nie pozwalają. W "oddychające" ściany też już przestałem wierzyć Myślę o ścianie 2W o grubości (nośnej) 24 cm. Tak jak pisałem wyżej mam mieć monolityczny strop i dach kryty karpiówką, a więc bodaj najcięższy jaki jest Stąd moje zainteresowanie cięższymi odmianami BK. Stronę betonkomorkowy.com.pl oczywiście znam. Cały czas męczy mnie skąd wzięły się tam takie dane w tym zestawieniu? Jak się trochę obrobię to może pomęczę redakcję o to Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/74036-solbet/page/3/#findComment-1696557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 27.03.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Zadałem pytanie ekspertowi na stronie Muratora.Ciekawy jestem odpowiedzi.T. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/74036-solbet/page/3/#findComment-1697480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts