JoShi 13.03.2007 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Janussz wierzy w energie piramidek i dzieki temu czuje sie lepiej. Nie mam nic przeciwko temu. Buntuję sie jednak przed pseudonaukowymi próbami opisu tych zjawisk. Joshi a zamiast o ostrzeniu zyzletek mozemy pogadac o salamandrach , regeneracji i sugestii Możemy, ale one to robia bez piramidek, więc chyba nie będziemy w temacie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.03.2007 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Janussz wierzy w energie piramidek i dzieki temu czuje sie lepiej. Nie mam nic przeciwko temu. Buntuję sie jednak przed pseudonaukowymi próbami opisu tych zjawisk. Problem jednak w tym , ze bez tych "naukowych" uzasadnien piramidki w oczach Janussza moga stracic moc. Potraktujmy ten przypadek bardziej indywidualnie. Janussz zreszta w pewnym sensie sam przyznal , ze owe piramidki/wahadelka to niejako druga , kategoria nauki. lekarz stoi na pierwszym miejscu. Podkreśla, że trzeba być idiotą żeby zrezygnować z leczenia z pomocą lekarza. Podkeślam jeszcze raz, nie wiem już który: lekarz to najważniejsza osoba w leczeniu. Odstawianie leków, szczególnie w cięższych chorobach i przechodzenie na leczenie niekonwencjonalne jest zbrodnią!!!!!!!!!!!!! Z drugiej strony rozumiem Cie. Cisnienie mi bardzo podskoczylo jak obejrzalem sobie strony www do ktorych linki podala Sloneczko. Ale prawda jest tez taka , ze takimi rzeczami zajmuje sie/interesuje wielu ludzi. Nie twierdze przez to ze "wiekszosc ma racje". Mam tylko wrazenie , ze pewne sprawy i zjawiska sa lekcewazone/niedoceniane przez srodowiska naukowe ....... Przyklad : Janussz , ktory jak pisze od wielu lat zmaga sie z choroba. Trudno mi tu pisac o szczegolach , bo ich nie znam , zreszta nie miejsce na to , ale nie lekcewazmy tego ze Janusszowi jak twierdzi piramidki jednak pomogly. Oczywiscie daleki jestem od wyciagania wnioskow o energetycznych oddzialywaniach piramid na zdrowie , wg mnie to kwestia sugestii ... itp ...zjawisk i oddzialywan , ktore byc moze powinny zostac opisane w sposob naukowy przez psychologa. I chyba nawet juz to zostalo opisane i wyjasnione , problem jednak w tym ze wiedza ta nie jest powszechnie znana i wykorzystywana ........ i dlatego tylu mamy roznych uzdrowicieli dzialajacych na peryferiach medycyny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Problem jednak w tym , ze bez tych "naukowych" uzasadnien piramidki w oczach Janussza moga stracic moc. 1. Wiem 2. Nie musisz występować w charakterxze adwokata 3. Nadal się nie zgadzam na zaprzęganie zbadanych zjawisk do wytłumaczenia niezbadanych Mam tylko wrazenie , ze pewne sprawy i zjawiska sa lekcewazone/niedoceniane przez srodowiska naukowe ....... Wiadomo dlaczego. Zjawiska sa niepowtarzalne. Nieregularne. nie lekcewazmy tego ze Janusszowi jak twierdzi piramidki jednak pomogly. Wcale tego nie lekceważę. Po prostu nie zgadzam się na nazywanie tego wytwarzaniem energii przez piramidki... Energia jeśli jest w tym przypadku wytwarzana to jedynie przez podświadomość. Możesz mi mówić, że się czepiam. Ja po prostu nie znoszę takiej sztucznej naukowej otoczki. byc moze powinny zostac opisane w sposob naukowy przez psychologa. Prawie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.03.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 .... Po prostu nie zgadzam się na nazywanie tego wytwarzaniem energii przez piramidki... Energia jeśli jest w tym przypadku wytwarzana to jedynie przez podświadomość. Możesz mi mówić, że się czepiam. Ja po prostu nie znoszę takiej sztucznej naukowej otoczki. Wytwarzanie energii przez podswiadomosc to tak samo sliska sprawa jak wytwarzanie energii przez piramidki. Znasz jakies metody pozwalajace zbadac energie wytwarzana przez podswiadomosc? Poza tym jesli juz przyjmujesz , ze energia moze byc wytwarzana przez podswiadomosc to wez pod uwage sekwencje : piramidka -> podswiadomosc-> energia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Wytwarzanie energii przez podswiadomosc to tak samo sliska sprawa jak wytwarzanie energii przez piramidki. To był skrót myślowy podobnie jak w przypadku nieszczęsnej salamandry. Jednakże nasze ciało wytwarza energię i o tym wiadomo. Energia elektryczna w mózgu i w nerwach. Energia mechaniczna w krwiobiegu. Energia termiczna utrzymująca stałą temperaturę ciała. Nie wiadomo natomiast do końca jakie jest jej znaczenie w przypadku poprawy stanu zdrowia wywołane autosugestią. Jednakże samo działanie podświadomości musi być z jakąś energią związane, przynajmniej z elektryczną. Być może następuje również uwalnianie związków chemicznych a wiadomo, że z ich wytworzeniem związana jest energia (każdemu procesowi chemicznemu towarzyszy wydzielanie lub 'pochłanianie' energii), również do tego, żeby pewne związki chemiczne w naszym organizmie zadziałały potrzebna jest energia. Czasem w postaci energii elektrycznej, czasem w postaci energii termicznej czyli miejscowego podniesienia temperatury. Znasz jakies metody pozwalajace zbadac energie wytwarzana przez podswiadomosc? Nasz mózg na okrągło wytwarza energię, bez względu na to czy jest w stanie świadomości czy nie. Można ją mierzyć chociażby za pomocą EEG Poza tym jesli juz przyjmujesz , ze energia moze byc wytwarzana przez podswiadomosc to wez pod uwage sekwencje : piramidka -> podswiadomosc-> energia Biorę, ale wtedy ładowanie baterii, czy ostrzenie żyletek przez piramidki nie ma sensu. Bo niby jak ? Za pomocą podświadomości użytkownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2007 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Energia piramidki i eksperymenty powtarzalne.W 1949r. inż. czeski Karl Drbal na podstawie badań promieniowania piramid francuskich naukowców A.de Belizala, L.Chaumerego i P.A.Morela skonstruował piramidkę do ostrzenia żyletek którą opatentował. Pomimo tego, że to działało, było 100 różnych hipotez popartych badaniami naukowymi, co powoduje to zjawisko.Dopiero w późniejszym okresie zaczęto poważniej analizować pionierskie odkrycie praskiego inzyniera. Przeanalizowano np. dwie połówki tej samej żyletki za pomocą rastrowego mikroskopu elektronowego. Jedna połówka była regenerowana pod piramidą, a druga nie. Okazało się, że różnice w strukturze metalu są wyraźne. Badania wykazały też, że najlepszy efekt następuje, gdy zarówno piramidka, jak i żyletka ukierunkowane są na linii północ- południe. Pojawiły się dalsze próby wyjaśnień naukowych. Wg rosyjskiego fizyka M. Malinowa efekt, który odkrył Drbal, da się wyjaśnić za pomocą pola magnetycznego, jak też tzw. sił Lorentza. To tylko jeden z nielicznych przykładów właściwości energetycznych piramid.Wiedza niestety kosztuje. Chcesz wiedzieć więcej, to niestety, albo zakup literatury, albo biblioteka, albo internet. Nie mam zamiaru przepisywać kilkuset przypisów załączonych do każdej z pozycji książkowej. I nie interesuje mnie to, czy ktoś w to wierzy czy nie. Istnienia Boga też nie potwierdzono naukowo, a ja w niego wierzę. Zdarzające się cuda, nie są powtarzalne. Na allegro za kilkanaście złotych można kupić piramidkę do ostrzenia żyletek.Można sobie do woli przeprowadzać eksperymenty powtarzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Nie mam zamiaru przepisywać kilkuset przypisów załączonych do każdej z pozycji książkowej. No to szkoda... Istnienia Boga też nie potwierdzono naukowo Ale wierzący w niego wcale nie zamierzają tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2007 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Podałem przykład na powtarzalność eksperymentu wyżej.Eksperymentu, który można sobie samemu przeprowadzać. Mało tego. Jesteś ponoć naukowcem, co też biorę na wiarę. Fizykiem, a więc masz dostęp do aparatury niezbędnej, aby przytoczony wyżej eksperyment z żyletką obalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2007 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Wahadełko, a szczególnie te "na kiju" potrafi podnieść adrenalinę. Od tygodnia czekam na dostawę blachy. I zawsze coś dystrybutorowi stało w poprzek. Miał przywieźć dzisiaj. No to wczoraj pytam wahadełka "na kiju": czy jutro zostanie przywieziona blacha-tak, czy o 9-nie, o 10-nie i tak do wieczora co godzina-nie. Zmieniłem pytanie. Czy pomiędzy 7a 8-nie, 8 a 9 -nie,...., pomiędzy 11 a 12-tak. To teraz zacząłem dzielić czas na mniejsze części. 11, a 11.30-nie. Czyli już wiem, że dostawa będzie pomiędzy 11.30, a 12. Nie chcę już przynudzać dalej, a więc w skrócie. Z dokładnością do 5 minut określiłem dostawę. I co się stało? Trafiłem!!!!!!!!! Obecnie już nikt mi nie powie, że wahadło nie jest łącznikiem pomiędzy naszą podświadomością, a naszym świadomym umysłem. Dalej jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Podałem przykład na powtarzalność eksperymentu wyżej. Eksperymentu, który można sobie samemu przeprowadzać. No ja też podałam. Częściowa regeneracja baterii bez użycia piramidki. Jakoś nie ustosunkowałeś się do tego. Nie chciałeś również przeprowadzić eksperymenty z akumulatorkami. Jesteś ponoć naukowcem, co też biorę na wiarę. Nie musisz. Mogę Ci podać wszystkie oficjalne namiary na nie. Tyle, że na PW. Fizykiem, a więc masz dostęp do aparatury niezbędnej, aby przytoczony wyżej eksperyment z żyletką obalić. No mam. Znam aparaturę, która potrafi mierzyć namagnesowanie pojedynczych atomów i jakoś nie wykazuje sygnału w przypadku materiałów niemagnetycznych takich jak jabłka, kasztany i kamienie. Hmmmm... Obalam więc tezę o polaryzacji magnetycznej jabłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.03.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Znasz jakies metody pozwalajace zbadac energie wytwarzana przez podswiadomosc? Nasz mózg na okrągło wytwarza energię, bez względu na to czy jest w stanie świadomości czy nie. Można ją mierzyć chociażby za pomocą EEG Problem w tym , ze nie znamy istoty podswiadomosci. Neuroposychologiczne teorie podswiadomosci sa dalece niedoskonale gdyz interpretacje danych empirycznych ( np EEG) w kontekscie abstrakcyjnej struktury podswiadomosci nie sa tak jednoznaczne jak "ostrzenie zyletek przez piramidki" Piramidka albo ostrzy zyletki albo nie ostrzy ..... latwo to chyba sprawdzic empirycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.03.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 ... Obalam więc tezę o polaryzacji magnetycznej jabłka. Joshi , ale jablka na drzewie czy jablka zerwanego z drzewa? Moze piszecie o roznych jablkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Obecnie już nikt mi nie powie, że wahadło nie jest łącznikiem pomiędzy naszą podświadomością, a naszym świadomym umysłem. Nigdy nie powiedziałam, że tak nie jest. Twierdze natomiast, ze nie ma nic wspólnego z polaryzacja magnetyczną, szczególnie jeśli dotyczyć by ona miała materiałów niemagnetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 moja teściowa stawia pansjansa. Czy będzie pogoda, czy nie. Często też trafia Janusz, rzeczywiście sądzisz, że wahadełko, trzymane w twojej dloni, połączyło się z podświadomością dostawcy blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2007 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Teraz mówimy o żyletce, a nie jabłku.A ładowanie baterii. Przeprowadzano pomiary z figurami innych kształtów. Też są pozytywne wyniki, ale nie aż takie jak z piramidką. Można o tym wszystkim poczytać, łącznie z jabłkiem i kamieniem w przytoczonej wyżej literaturze. Nauka kosztuje, a więc jeżeli skąpisz kasę na książki, to Twoja strata. Ja chcąc dowiedzieć się więcej zakupiłem trochę książek. Też chciałbym dostać za friko informacje, zamiast kupować literaturę. A swoją drogą nie jest to wydatek wielki.Podałem Ci możliwość sprawdzenia piramidki, to nie rozwadniaj tematu i nie przeskakuj z kwiatka na kwiatek.Na tepecie jest teraz tylko i wyłącznie piramida. Jeżeli chodzi o Ciebie.W chwili gdy zmierzysz energię podświadomości, to wszystko inne będzie bajką.Dlatego nie odskakuj od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Piramidka albo ostrzy zyletki albo nie ostrzy ..... latwo to chyba sprawdzic empirycznie Może i tak. O naukowe prace doprosić się nie zdołałam. Sama bez dostępu do mikroskopów elektronowych nie jestem w stanie przeprowadzić doświadczenia. Sprawdzanie na oko czy obie połówki sa tak samo stępione która połówka jest naostrzona po przeprowadzeniu eksperymentów uważam za niepoważne podejście do tematu, więc sie nie podejmuję. Co zas się tyczy związku energii z podświadomością. Wiele czynności wykonujemy podświadomie i nieświadomie i obiektywnie na to patrząc wykonywanie tych czynności jest związane z różnymi formami energii (oddychanie, mruganie, reakcja na feromony, na swiatło i inne takie). Nie rozumiem dlaczego postrzeganie pozazmysłowe, czyli inaczej oddziaływanie na podświadomość miałoby się kierować innymi prawami. I tak samo jak nie możesz ściśle udowodnić, że podświadomość jest związana z określona energią, tak samo nie możesz udowodnić, że tak nie jest. Pozostaje póki co badanie postrzegania pozazmysłowego metodami raczej statystycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Teraz mówimy o żyletce, a nie jabłku. Zaraz zaraz. Mówiłeś o badaniu polaryzacji magnetycznej jabłka za pomocą wahadełka. Mam Ci przypomnieć ? A ładowanie baterii. Przeprowadzano pomiary z figurami innych kształtów. Też są pozytywne wyniki, ale nie aż takie jak z piramidką. Równie dobrze niepodpierając się żadnymi konkretami mogę napisać, że prowadzono badania, które sfalsyfikowały ostrzenie żyletki piramidką. I będę w tym momencie równie gołosłowna jak Ty i autorzy książek, które przytaczasz. Podałem Ci możliwość sprawdzenia piramidki, to nie rozwadniaj tematu i nie przeskakuj z kwiatka na kwiatek. Już zaargumentowałam dlaczego w warunkach domowych uważam takie eksperymenty za niepoważne. Na tepecie jest teraz tylko i wyłącznie piramida. Wycofałeś się z wahadełka i polaryzacji magnetycznej jabłek i kamieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 W chwili gdy zmierzysz energię podświadomości, to wszystko inne będzie bajką. Jest to bardziej prawdopodobne niż Ci sie wydaje. Badania nad informacją przekazywaną przez fale mózgowe trwają nie od dziś i przynoszą wspaniałe efekty. Już dziś polscy naukowcy skonstruowali urządzenie, które analizując fale mózgowe mogą zgodnie z intencją użytkownika wprawiać w ruch urządzenia. Na razie testuje sie działanie myszki komputerowej. Intencje sparaliżowanego użytkownika są tłumaczone na impulsy elektryczne zrozumiałe dla komputera, znacznie ułatwiając mu komunikację z otoczeniem. To oczywiście fale mózgowe wytwarzane w zasadzie świadomie, ale do podświadomości naprawdę niewielki krok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2007 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Polaryzację kamienia, jabłka, sprawdziłem osobiście wahadełkiem. To oczywiście wg Ciebie nie jest żaden dowód. Przeczytałem o tym w literaturze, którą podałem wyżej. Moje zdanie na ten temat jest takie, że np. owoce mają w swoim składzie chemicznym metale, tak samo jak kamienie.Podałem nazwiska kilku naukowców i uczelni w Polsce.Przeoczyłaś to?Mnie to nie interesuje tak dogłębnie jak Ciebie. Kamień wykazuje polaryzację i mnie ta informacja satysfakcjonuje. Biorę to na wiarę i swoje doświadczenia. Nie mam zamiaru Ciebie przekonywać, że tak jest. Włóż trochę pracy swojej.Zrobiłem taki numer. Pod piramidką podładowałem beterię, a potem zmieniłem biegunowość względem stron świata. Rozładowała się. Twoja szuflada też to powinna zrobić, jeżeli faktycznie możesz w niej podładować baterię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2007 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 moja teściowa stawia pansjansa. Czy będzie pogoda, czy nie. Często też trafia Janusz, rzeczywiście sądzisz, że wahadełko, trzymane w twojej dloni, połączyło się z podświadomością dostawcy blachy Uważam Majko, że to moja własna podświadomość dała mi odpowiedź. Ja osobiście nigdy nie spotkałem się z dostawcą blachy. Kierowca też zawsze inny. Najtrafniejsze są zawsze odpowiedzi, które nie powodują w nas jakiś emocji. Uważam, że emocje powodują niemożność trafienia w totka, albo podczas pokazów z publiką. Dlatego kwestionuję zarobkową radiestezję. Ja nie mógłbym tak się wyciszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts