Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy okna z PCV

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Że jak? skoro nie ma znaczenia, to czemu tam jednej komory nie robią? Sprawdz sobie proszę przenikalności złożenia skrzydło-rama dla profili Vekowskich w kolorze i białych jeśli łaska.. Mnie wkurza porównywanie cenowe np. naszej Elity o grubości skrzydła bodaj 8 cm, z 7 cm Veka z 4 komorami.. i że niby i to i to są profile "5 komorowe" zgodnie z propagandą.

Przeczytaj dokładnie moją wypowiedź zanim zaczniesz kolejny raz pisać o porównaniu 8cm i 5 komór z 7cm i 4 komorami... Możesz przy okazji podać o ile się różni współczynnik U setu dla 4 i 5 komór bo nie mam niestety dostępu do takich danych?

A dlaczego nie robią tej jednej komory? Z tego co wiem to uważają, że przy oknach kolorowych większa komora zewnętrzna powoduje lepszą cyrkulację powietrza a tym samym odprowadzanie ciepła. Chyba coś w tym prawdy jest. Fizyki się nie oszuka.

bwojtek: jak rozumiem jest fizyka Veki i fizyka wszystkich innych producentów.

Być może to ma coś wspólnego z cyrkulacją [inni producenci jakoś na to nie wpadli] a może ma do czynienia z ilością plastiku używaną w produkcji... i idącymi za to oszczędnościami. Ale co ja tam wiem ;)

Co do danych U: zadzwoń do swojego producenta, i niech ci takie dane udostępni. Jeśli powie, że "to i tak nic nie znaczy", albo "są one niedostępne" to się sam zastanów, czemu nie chce puścić pary z ust. I jeśli nie znasz U, to z łaski swojej nie pisz, że "to nie ma znaczenia".

Co do ilości komór: proponuję wejść na veka.pl albo na stronę OK znaleźć sobie zdjęcie danego profilu [w podwójnym/pełnym kolorze] i policzyć komory w skrzydle.

Edybre: naprawdę wziełaś do ręki wystawkę i policzyłaś samodzielnie ilość komór? Czy może nikt o tym nie wspomniał i usłyszałaś od sprzedawcy "że to ma 5 komór". I czy widziałaś białe okno wystawowe, czy klapkę/trójkąt w pełnym kolorze? Z tego co wiem, to są 5 komorowe skrzydło Veki na nośniku [czyli tym brązowym plastiku] ale nikt ich nie używa..

I jeszcze jedno na koniec: Oknoplast Kraków jest w tej chwili zdecydowanie najlepszym producentem na Vece. Bardzo dobra firma, od której cała branża uczy się wielu zagadnień. Z racji podstawowego materiału, jest to jednak technologicznie średnio-wysoka półka.. cenowo zresztą też. Jeśli szukałbym białych, trwałych i niezawodnych okien do bloku to jak w dym poszedłbym do OK. Gdybym szukał okien w pełnym kolorze do domku, to skierowałbym swoje kroki gdzie indziej.

Że jak? skoro nie ma znaczenia, to czemu tam jednej komory nie robią? Sprawdz sobie proszę przenikalności złożenia skrzydło-rama dla profili Vekowskich w kolorze i białych jeśli łaska.. Mnie wkurza porównywanie cenowe np. naszej Elity o grubości skrzydła bodaj 8 cm, z 7 cm Veka z 4 komorami.. i że niby i to i to są profile "5 komorowe" zgodnie z propagandą.

Przeczytaj dokładnie moją wypowiedź zanim zaczniesz kolejny raz pisać o porównaniu 8cm i 5 komór z 7cm i 4 komorami... Możesz przy okazji podać o ile się różni współczynnik U setu dla 4 i 5 komór bo nie mam niestety dostępu do takich danych?

A dlaczego nie robią tej jednej komory? Z tego co wiem to uważają, że przy oknach kolorowych większa komora zewnętrzna powoduje lepszą cyrkulację powietrza a tym samym odprowadzanie ciepła. Chyba coś w tym prawdy jest. Fizyki się nie oszuka.

:roll: Mała potyczka fachowców??? :wink:

Moi mili

Nie chce mi sie tutaj wklejać cytatów i odpowiadać na każdy pojedynczo, więc tylko rzucę co nieco z grubsza na interesującę was tematy.

Prawdą jest, że Oknoplast (i Veka) daje skrzydło 4 komorowe w przypadku okien kolorowych. Spowodowane to jest tym, że w to skrzydło wkłada znacznie lepsze wzmocnienie przewidując skłonnośc profili kolorowych do deformacji. Małe przykłady:

- w skrzydle białym wzmocnienie o symbolu 113292 ma wartości lx-1,24 cm4, ly-2,47 cm4.

- w skrzydle kolorowym wzmocnienie 113293 - odpowiednio- lx-1,28, ly-3,7 !!! Obydwa wzmocnienia o grubości 1,5 mm.

Co do grubości (głębokości) skrzydła w Vece 5 k- najczęścierj producenci stosują skrzydła o głębokości zabudowy 70 mm- niezlicowane- białe i kolor- głównie ze względu na cenę. Veka ma w asortymencie jednak skrzydła półzlicowane, zaokrąglone i lekko "garbate", które mają głębokośc zabudowy 79 mm- i jedno z takich stosuje np. Oknoplast w swoim Avansie, więc do skrzydła Elity (82 mm) niewiele mu brakuje... :roll:

Chcecie danych z aprobat?

U Jezierskiego w Elicie- rama i skrzydło mają po 5 komór, ale... :roll: .

Parę dni temu zastanawiałem się nad wartością wsp. U dla ram podanych w aprobatach- podając przykłady i moje zdziwienie- i nad tym, kto to wylicza- przecież nie ja.

Otóż złożenie najczęsciej stosowanych profili ramy i skrzydła w Vece Perfectline w kolorze białym, nierozszczelnione, szkle 1,1, - ma wartośc Ur=1,5: w oknach kolorowych i skrzydle 4k- Ur=1,6, czyli troche więcej.

Ale w Schuco 5k (Corona gr.materiałowa A)- najbardziej popularne zespolenia ramy i skrzydeł - białe i kolor- w oknach nierozszczelnionych, szkło1,1- mają Ur=1,78 !!!!! :o :o Dane z aprobat technicznych.

Niech ktoś mądrzejszy wyjaśni zasadę wyliczania tego współczynnika, który większości spać nie daje :roll: :roll:

p.s. lekomin mam nadzieję, że w kolory nie dajecie tego mizernego wzmocnienia do kolorowego skrzydła Elity, które jest na waszej stronie? :roll:

Jak poprzednicy napisali polecam Oknoplast choćby z tego względu, że jako jedyna firma w Polsce przeszli w zeszłym roku testy jakościowe.

Ja , ja naturlich... :roll: I na tym polega właściwy marketing, czy jak to Charlie określa ( cos bym chlapnął z pewnej okazji- zapomniałeś już?) - strzyżenie barana :lol: :lol:

Z tym, że nie w zeszłym a dwa lata temu.. i nie w cłaej Polsce a wśród 10 losowo wybranych z całej Polski do badań w pierwszej turze. Na woisnę 2006 były nastepne badania... i juz Oknoplast nie jest jedyny :wink:

Co do danych U: zadzwoń do swojego producenta, i niech ci takie dane udostępni.

Niestety ale nie sprzedaję VEKI... Myślisz, że jak ktoś stara się pisać o jakimś produkcie obiektywnie to jest związany z danym producentem?

Otóż złożenie najczęsciej stosowanych profili ramy i skrzydła w Vece Perfectline w kolorze białym, nierozszczelnione, szkle 1,1, - ma wartośc Ur=1,5: w oknach kolorowych i skrzydle 4k- Ur=1,6, czyli troche więcej.

Dzięki stary. Aprobatą od VEKI nie dysponuję a jestem z natury leniwy więc szukać mi się nie chciało. Ale to co napisałeś potwierdza moje przypuszczenie, że ilość komór nie ma (prawie) żadnego znaczenia. No chyba, że teraz nagle wszyscy, którzy uważają, że różnica między szkłem 1,0 a 1,1 jest wyłącznie marketingowa stwierdzą, że zmiana z 1,6 na 1,5 spowoduje oszczędności ton węgla rocznie :lol:

Moi mili

Nie chce mi sie tutaj wklejać cytatów i odpowiadać na każdy pojedynczo, więc tylko rzucę co nieco z grubsza na interesującę was tematy.

Prawdą jest, że Oknoplast (i Veka) daje skrzydło 4 komorowe w przypadku okien kolorowych. Spowodowane to jest tym, że w to skrzydło wkłada znacznie lepsze wzmocnienie przewidując skłonnośc profili kolorowych do deformacji. Małe przykłady:

- w skrzydle białym wzmocnienie o symbolu 113292 ma wartości lx-1,24 cm4, ly-2,47 cm4.

- w skrzydle kolorowym wzmocnienie 113293 - odpowiednio- lx-1,28, ly-3,7 !!! Obydwa wzmocnienia o grubości 1,5 mm.

Ale która to jest grupa wzmocnieniowa? U nas najsłabsze wzmocnienie (też 1,5mm) ma lx=1,8 a najmocniejsze 4,3. Różnica pomiędzy białym i nośnikiem jest taka, że już na mniejszych gabarytach "wskakują" w wyższe grupy wzmocnień.

Co do grubości (głębokości) skrzydła w Vece 5 k- najczęścierj producenci stosują skrzydła o głębokości zabudowy 70 mm- niezlicowane- białe i kolor- głównie ze względu na cenę. Veka ma w asortymencie jednak skrzydła półzlicowane, zaokrąglone i lekko "garbate", które mają głębokośc zabudowy 79 mm- i jedno z takich stosuje np. Oknoplast w swoim Avansie, więc do skrzydła Elity (82 mm) niewiele mu brakuje... :roll:

3mm robi wielką różnicę.. no i jedna komora mniej.

Parę dni temu zastanawiałem się nad wartością wsp. U dla ram podanych w aprobatach- podając przykłady i moje zdziwienie- i nad tym, kto to wylicza- przecież nie ja.

Ale w Schuco 5k (Corona gr.materiałowa A)- najbardziej popularne zespolenia ramy i skrzydeł - białe i kolor- w oknach nierozszczelnionych, szkło1,1- mają Ur=1,78 !!!!! :o :o Dane z aprobat technicznych.

Ale jakie to okno? jednokwaterowe, dwukwaterowe.. jaka ramka? Które CT70 (Classic, Rondo, Cava..). Elita to CT70 Cava, i niemieckie "okno standardowe", czli 1230x1480 ma z termoramką i szybą 1,1 (czyli 1,0 zgodnie z polską interpretacją) ma od 1,28 do 1,38 (1,28 dla nieużywanego profilu Ct70 5+1, w granicach 1,3 dla Elity, 1,34 dla Premium)

p.s. lekomin mam nadzieję, że w kolory nie dajecie tego mizernego wzmocnienia do kolorowego skrzydła Elity, które jest na waszej stronie? :roll:

Wzmocnienie do Elity jest sztywniejsze niż do kolorowej Veki.. jeśli nasze jest "mizerne" to jakie jest Vekowskie?

..... że zmiana z 1,6 na 1,5 spowoduje oszczędności ton węgla rocznie :lol:

no tu chyba z lekka przesadziles :lol:

10 ton !!! ;)

marketing....podstawa prania mozgow wsrod nierozeznanych klientow - na tym bazuje Oknoplast juz od tygodnia po ogloszniu wynikow testow - pominmy te testy milczeniem bo np. odrzucenie jednego z producentow tylko dlatego ze nie mial naklejki jak korzystac z klamki..... zenada

A i sam sposob oglaszania wynikow a raczej jego brak....szkoda gadac

Poza tym sadze ze tego rodzaju dysputy zamiast tutaj powinny pojawic sie w oknonecie - tu ludziska szukaja porady a nie wymiany specjalistycznych informacji dla nich nic nie znaczacych

Nie mam czasu na pierdoły, wiec tak szybciutko..

..Co do grubości (głębokości) skrzydła w Vece 5 k- najczęścierj producenci stosują skrzydła o głębokości zabudowy 70 mm- niezlicowane- białe i kolor- głównie ze względu na cenę. Veka ma w asortymencie jednak skrzydła półzlicowane, zaokrąglone i lekko "garbate", które mają głębokośc zabudowy 79 mm- i jedno z takich stosuje np. Oknoplast w swoim Avansie, więc do skrzydła Elity (82 mm) niewiele mu brakuje... :roll:

3mm robi wielką różnicę.. no i jedna komora mniej.

Podałem wymiary w najszerszym miejscu skrzydła i róznicę 3mm, w najwęższym, czyli przy styku z ramą- Veka półzlicowana i Schuco półzlicowane mają tyle samo, czyli po 70 mm- rózne jest "wybrzuszenie" zewnetrzne.

Ale jakie to okno? jednokwaterowe, dwukwaterowe.. jaka ramka? Które CT70 (Classic, Rondo, Cava..). Elita to CT70 Cava, i niemieckie "okno standardowe", czli 1230x1480 ma z termoramką i szybą 1,1 (czyli 1,0 zgodnie z polską interpretacją) ma od 1,28 do 1,38 (1,28 dla nieużywanego profilu Ct70 5+1, w granicach 1,3 dla Elity, 1,34 dla Premium)

podkresliłem przecie :evil: jest to współczynnik dla ramy i skrzydła, a nie dla jakiegoś konkretnego wymiaru okna !!!!!!Porównywaliśmy same ramy a nie okna. Ja mam papier z Rosenheim na dokładnie takie samo oknopięciokomorowe-1230 x 1480- szkło1,0, ale ramka alu na U=1,4 dla całego okna.Na całe okno sześciokomorowe o tych wymiarach U=1,3

Wzmocnienie do Elity jest sztywniejsze niż do kolorowej Veki.. jeśli nasze jest "mizerne" to jakie jest Vekowskie?

Wiem, że dajecie grubsze :lol: , jednak na waszej stronie do kolorowego skrzydła Elity jest włożone wzmocnienie o symbolu 202610, co jak zapewne przyznasz mizernie wygląda...

podkresliłem przecie :evil: jest to współczynnik dla ramy i skrzydła, a nie dla jakiegoś konkretnego wymiaru okna !!!!!!Porównywaliśmy same ramy a nie okna.

No to poco piszesz coś o szybach ;) U złożenia sprawdzę i podam.

Ja mam papier z Rosenheim na dokładnie takie samo oknopięciokomorowe-1230 x 1480- szkło1,0, ale ramka alu na U=1,4 dla całego okna.Na całe okno sześciokomorowe o tych wymiarach U=1,3

Jak pisałem, to jest "typowe" okno niemieckie. Ja mam podobne wskaźniki ale dla szyby 1,1 a nie 1,0 [jak rozumiem 1,0 u Ciebie to wskaźnik niemiecki a nie polskie "1,0"]. Spróbuje od Schuco wyciągnąć kwit na 1,0 bo program, który u siebie wykorzystujemy do takich obliczeń, nie ma tego w bazie.

Wiem, że dajecie grubsze :lol: , jednak na waszej stronie do kolorowego skrzydła Elity jest włożone wzmocnienie o symbolu 202610, co jak zapewne przyznasz mizernie wygląda...

Nee.. tam jest normalna półtoratorówka wstawiona z najniższej grupy.. teoretycznie można tam było coś wstawić np. z IV grupy ale to byłby lekki przekręt ;)

tak swoją drogą, jak rozumiem jesteś z OK: ktoś ze wzmocnieniowców zagwarantował wam 1,5mm wzmocnienia bez żadnej tolerancji? Bo ja sie ostatnio boksuje z jednym związkiem, co twierdzi, że tolerancja +/- 0,13mm, którą posługują się wszyscy znani mi wzmocnieniowcy (wynika z tolerancji grubości blachy) jest "nielegalna" w świetle Aprobat. Bo tam jak byk stoi 1,5mm (czyli teoretycznie bez żadnej tolerancji) :-0 Normalnie jak w programie rakiet kosmicznych.

...tak swoją drogą, jak rozumiem jesteś z OK

Mówiąc nieskromnie- jestem OK :lol: , lecz nie z Ok... ani innej firmy na Vece.

ktoś ze wzmocnieniowców zagwarantował wam 1,5mm wzmocnienia bez żadnej tolerancji? Bo ja sie ostatnio boksuje z jednym związkiem, co twierdzi, że tolerancja +/- 0,13mm, którą posługują się wszyscy znani mi wzmocnieniowcy (wynika z tolerancji grubości blachy) jest "nielegalna" w świetle Aprobat. Bo tam jak byk stoi 1,5mm (czyli teoretycznie bez żadnej tolerancji) :-0 Normalnie jak w programie rakiet kosmicznych.

Watpię, aby była taka gwarancja, sprawdze jutro jak mnie skleroza nie opęta. Na wszystko (oprócz rakiet) są jakieś tolerancje. Nie jestem mocarzem w tym temacie, lecz uważam, że najwłaściwsze chyba będą normy na kształt , wymiary i odchyłki wymiarowe kształtowników zimnogietych nr PN-73/H-93460 i PN-76/H-93461-tolerancja grubości kształtownika o gr. 1,5 mm wynosi +- 0,15 mm. Można jeszcze się podeprzeć normą na blachy i inne wynalazki- PN-EN 10143:2006, gdzie są podobne dopuszczalne odchyłki, ale te pierwsze beda lepsze.

Ja polecam okna z Czeladzi - OKFENS z okuciami Roto 4-komorowka (Elite) + szyba 1,0. Przyzwoite okna za przyzwoita cene. Przykladowo zaplacilem za okno 1,5x1,5 ze szprosami 12 pol + jednostronny kolor =750Pln. z 7% vatem (dodam ze to bylo ok. 30szt. okien i drzwii). Mialem rowniez okna z lukiem, kazda inna firma chciala ze mnie strzasznie zedrzec, a OKFENS policzyl jak za zwykle okno. Nie znalazlem lepszej oferty na rynku (Slask Cieszynski), a zjezdzilem sie niemilosiernie. Nie wiem tylko dlaczego maja taki slaby marketing w Polsce. To podobno naprawde duza fabryka, ktora wiekszosc swojej produkcji eksportuje do Francji i europy srodkowo-wschodniej.

Pozdrawiam z malowniczego Ustronia !

Zapewne dlatego,że nie ma na forum przedstwiciela tej firmy,który wdawalby się w debaty jak wyżej.

My zieloni w tych tematach oczekujemy prostych odpowiedzi(glównie chodzi nam o profil i okucie) o oni się doktoryzują nad cyferkami i symbolami.

Za dziesięć lat się okaże,że najlepsze są dziesięcio komorowe o przenikalności 0,000001 super i hiper.

Panowie czasami zamiast pomóc robicie ludziom wodę z mózgu.

Latwiej uzyskać podpowiedż od użytkowników okien niż od znawców.

Pozdrawiam wszystkich przedstawicieli swoich firm.

Ja polecam okna z Czeladzi - OKFENS z okuciami Roto 4-komorowka (Elite) + szyba 1,0. Przyzwoite okna za przyzwoita cene. Przykladowo zaplacilem za okno 1,5x1,5 ze szprosami 12 pol + jednostronny kolor =750Pln. z 7% vatem (dodam ze to bylo ok. 30szt. okien i drzwii). Mialem rowniez okna z lukiem, kazda inna firma chciala ze mnie strzasznie zedrzec, a OKFENS policzyl jak za zwykle okno. Nie znalazlem lepszej oferty na rynku (Slask Cieszynski), a zjezdzilem sie niemilosiernie. Nie wiem tylko dlaczego maja taki slaby marketing w Polsce. To podobno naprawde duza fabryka, ktora wiekszosc swojej produkcji eksportuje do Francji i europy srodkowo-wschodniej.

Pozdrawiam z malowniczego Ustronia !

Slavus z twojego tekstu wynikają dwie informacje. Dobra dotycząca ceny za okno oraz bardzo dobra to malowniczy Ustroń.

Według cen które podają w oficjalnym cenniku dostałeś około 50% rabatu. Przyznam szczerze że nie znam firmy która udziela takich rabatów. Nawet dealerzy nie mają takich rabatów. Nie sądzę że iine firmy chciały zedrzeć z Ciebie za okno łukowe. Można tak skonstruować ofertę aby kupujący odniósł takie wrażenie jak Ty w przypadku Okfensu. Pewnie jest jakiś powód że w Polsce jest mało przedstawicieli Okfensu pomimo świetnych cen.

Od 10 lat do Ustronia jeżdżę dwa razy w roku. Naprawdę świetne miejsce do wypoczynku.

Pozdrawiam

Okfens był kiedyś chyba największą firmą produkującą okna w Polsce. Do tego sami tłoczą profile. Niestety nawet ich nowe profile wywodzą się w prostej linii profilu panorama a jej świetność przeminęła dawno temu.

W dodatku wg ich cennika okno 2-skrzydłowe 1465x1435 ELITE w jednostronnym kolorze (bez szprosów) kosztuje ponad 1100 netto... Więc skąd ta rewelacyjna cena?

BwWojtek - cenniki a rzeczywistosc to dwa światy. A pomiedzy nimi rabaty.

Okfens jest najstarszym producentem w Polsce, przez lata - kiedy internet sie zaczynal poplularyzowac (mialem go wtedy w pracy i byl to jeden z argumentow za tą pracą:) Okfens sprzedawal gigantyczne ilosci okien w kraju. Ale przemysl okienny poszedl do przodu i troche sie pozmienialo.

Prosze o radę jakiej firmy okna z PCV są najlepsze ( dwustronne- brąz ) .

Mam przestawioną ofertę z firmy Goran - profil Thermo 70, okucie ROTO NT

a druga firma to okna - profil Avantgarde , okucie Aubisigenia -. Druga oferta jest dużo tansza od pierwszej. Może ktoś montował ostatnio i może mi polecić. Budynek jest w Warszawie - Białołęka.

Pozdrawiam

Jeśli miałbym polecić to u mnie (na razie w mieszkaniu zobaczymy jak w domku) sprawdziły i sprawdzają sie okna z REHAU.

Na terenie Polski jest wielu przedstawicieli tych profili.

Zapytaj bo ceny mają przystępne a jakość naprawdę bardzo dobrą. :wink:

-------------------------------------

Pozdrawiam