Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy okna z PCV

Recommended Posts

http://vekaperfectline.jpg.pl/?390673,16769,396392

Nie jestem pewnien czy ta fotka się wyświetli, wiec jeszcze raz podam link:

http:// http://vekaperfectline.jpg.pl/?390673,16769,396392

To jest moj glos w sporze. Bo myślę że nie każdy wierzy, że profile Veka, m.in Avans z O K ma 4 komory w skrzydle. Cztery... czy oby na pewno nie powiedziane zbyt dobitnie? Bo kiedy mojej zonie pokazałem ten przekrój to naliczyła 3.

Można sprzeczać się o szczegóły, ale tak wygląda zdjęcie przekroju wyprodukowanego w marcu 2007. Jak ma się to zdjęcie do oficjalnych szkiców firmy?

Aha, żeby było jasne - sprzedaję te okna, polecam ich producenta i uważam że są dość dobre by sie ich nie wstydzić.

Ale czuję się zobowiązany by Klienta poinformować o ilości komór w skrzydle.

I m.in dlatego uważam że Schueco jest lepsze.

[/img]

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... ktoś ze wzmocnieniowców zagwarantował wam 1,5mm wzmocnienia bez żadnej tolerancji? Bo ja sie ostatnio boksuje z jednym związkiem, co twierdzi, że tolerancja +/- 0,13mm, którą posługują się wszyscy znani mi wzmocnieniowcy (wynika z tolerancji grubości blachy) jest "nielegalna" w świetle Aprobat. Bo tam jak byk stoi 1,5mm (czyli teoretycznie bez żadnej tolerancji) :-0 Normalnie jak w programie rakiet kosmicznych.

Watpię, aby była taka gwarancja, sprawdze jutro jak mnie skleroza nie opęta. Na wszystko (oprócz rakiet) są jakieś tolerancje. Nie jestem mocarzem w tym temacie, lecz uważam, że najwłaściwsze chyba będą normy na kształt , wymiary i odchyłki wymiarowe kształtowników zimnogietych nr PN-73/H-93460 i PN-76/H-93461-tolerancja grubości kształtownika o gr. 1,5 mm wynosi +- 0,15 mm. Można jeszcze się podeprzeć normą na blachy i inne wynalazki- PN-EN 10143:2006, gdzie są podobne dopuszczalne odchyłki, ale te pierwsze beda lepsze.

Jak pisałem wyżej- wzmocnienia mam dostarczane wedle normy PN-76/H-93461- czyli jest tolerancja grubości stali.

Zapewne dlatego,że nie ma na forum przedstwiciela tej firmy,który wdawalby się w debaty jak wyżej.

My zieloni w tych tematach oczekujemy prostych odpowiedzi(glównie chodzi nam o profil i okucie) o oni się doktoryzują nad cyferkami i symbolami.

Za dziesięć lat się okaże,że najlepsze są dziesięcio komorowe o przenikalności 0,000001 super i hiper.

Panowie czasami zamiast pomóc robicie ludziom wodę z mózgu.

Latwiej uzyskać podpowiedż od użytkowników okien niż od znawców.

:-? może i troche niepotrzebnie wdaliśmy sie aż w takie szczegóły, ale z drugiej strony nawet nie zdajesz sobie sprawy jaki szczegół klient może wynależć, aby dać do zrozumienia, że gdzieś został niedoinformowany (oszukany) i żądać jakiegoś rabatu.Do mnie kiedyś klient miał pretensję, że sprzedałem mu profil 5-komorowy a listwy przyszybowe są jednokomorowe :roll: i ja mu tego nie powiedziałem :evil: a przekrój okna widział. W naszym przypadku- co by było, gdyby klient rozciął okno, zmierzył wzmocnienie i miałoby 1,4mm zamiast deklarowanego 1,5mm???? Wyjazd z budowy z chłamem? Nie- jest norma. :lol:

Poza tym jak odpowiadając na pytanie o profilach nie podeprzeć się szczegółami?

Pozdrawiam wszystkich przedstawicieli swoich firm.

Dzięki wielkie :lol: ... a tak na marginesie to nie przypominam sobie abym kiedykolwiek na forum chwalił swoja firmę, chociaż może i zasługuje :roll: i tylko nieliczni wiedzą gdzie pracuję :wink: Nawet wklejając gdzieś tam na forum wyniki badań wyciąłem dane adresowe :lol:

... a tak na marginesie to nie przypominam sobie abym kiedykolwiek na forum chwalił swoja firmę, chociaż może i zasługuje :roll:

co prawda to prawda Panocku :)

I chwalic Adamsa trzeba :) Dobra firma - to fakt

Tak jak Oknoplast testy przeszla z wynikiem pozytywnym ale szumu wokol tego nie robi - bo i po co?

Dobrzy po prostu siedzą cicho :) :) :) :) takiej durnej (w sumie) reklamy nie potrzebujac

A co tam - kalumnie za reklame Twego chlebodawcy na mnie spada - co mi tam :) - a ja i tak za czarna owce tutaj robie ;)

Orion to nic innego jak Veka Perfectline Półzlicowana (w zakresie profila, bo to co z tym robi dalej OKnoplast to technicznie bardzo pozytywnie).

Dla własnej świadomości - proszę policzyć, ale też wcześniej proszę obejżeć na ich stronie www zdjęcie tego profila i porównać wielkości komór. I troszkę kryttyczniej podejść do marketingu który sprzedaje ta firma.

Zdecydowanie przestrzegam przed MS ze Słupska. Okna może mają dobre ale w okresie gwarancji wychodzi cała prawda o tej firmie.[...].

Niestety potwierdzam! Na reakcję gwarancyjną czekaliśmy 3 miesiące :o a okna były montowane we wrześniu 2006.

Boom budowlany weryfikuje wiele wydawać by się mogło renomowanych firm - na szczęście nie będzie boom trwać wiecznie, a na miejsce nierzetelnych wejdą firmy, które szanuja klienta.

Ja mam zamówione okna 5-komorowe Techniki Okiennej z Elbląga, okna nazywają sie avante, http://www.avante.pl. Montaż za 2 tygonie, z posiadanych infoprmacji i postów innych forumowiczów nie wynika aby ktoś na nie się skarżył.

Ja też tydzień temu zamontowałem okna avante. Jak na razie wszystko jest w porządku i jestem zadowolony.

• 2 weeks później...

Wiekszosc klientow zwraca uwage na firme i ilosc komor w profilu. Ludzie!!! Patrzcie na wspolczynniki U dla calego okna, to bedziecie miec prosta odpowiedz, ktore okna sa najlepsze, tj najbardziej energooszczedne, najbardziej szczelne, itp.

Polecam: aluplasta profil ideal 5000 i 6000 passive-haus oraz schueco corona si 82+. To dwa profile, ktore osiagaja parametry u=0,8 dla calego okna przy zachowaniu walorow estetycznych - moga miec kolor dwustronny.

Ja po dlugich poszukiwaniach zdecyduje sie na jeden z tych profili.

Cena mniej wiecej 2 razy wyzsza od zwyklych okien 5 komorowych (u ramy = 1,4) z szybka u=1,0.

Wiekszosc klientow zwraca uwage na firme i ilosc komor w profilu. Ludzie!!! Patrzcie na wspolczynniki U dla calego okna, to bedziecie miec prosta odpowiedz, ktore okna sa najlepsze, tj najbardziej energooszczedne, najbardziej szczelne, itp.

Ramsey1981 bardzo dobrze że większośc klientów zwraca uwagę na firmę. To 50% sukscesu że okno będzie spełniało oczekiwania klientów. Współczynnik dla całego okna jest wynikiem współczynnika profilu i szyb a sam współczynnik U dla okna nie jest odpowiedzią które okna są najlepsze.

Polecam: aluplasta profil ideal 5000 i 6000 passive-haus oraz schueco corona si 82+. To dwa profile, ktore osiagaja parametry u=0,8 dla calego okna przy zachowaniu walorow estetycznych - moga miec kolor dwustronny.

Jeśli tak jest napisane i powiedziane to pewnie osiągają u=0,8. Tylko czy każde okno osiąga taki współczynnik.

Cena mniej wiecej 2 razy wyzsza od zwyklych okien 5 komorowych (u ramy = 1,4) z szybka u=1,0.

Ja znam inne okna o podobnym wspólczynniku u dla okna tylko róznią się ceną od tych wybranych przez Ciebie.

Pozdrawiam

Ramsey1981 bardzo dobrze że większośc klientów zwraca uwagę na firmę. To 50% sukscesu że okno będzie spełniało oczekiwania klientów. Współczynnik dla całego okna jest wynikiem współczynnika profilu i szyb a sam współczynnik U dla okna nie jest odpowiedzią które okna są najlepsze.

Jeśli tak jest napisane i powiedziane to pewnie osiągają u=0,8. Tylko czy każde okno osiąga taki współczynnik.

Ja znam inne okna o podobnym wspólczynniku u dla okna tylko róznią się ceną od tych wybranych przez Ciebie.

Pozdrawiam

Twoja konkluzja jest jakas nielogiczna. Najpierw zgadzasz sie ze U dla okna jest wynikiem okreslonego u dla profilu oraz u dla szyby, a pozniej negujesz sam fakt istotnosci U dla calego zestawu. O co Ci chodzi?

Co do tego czy kazde okno osiaga u=0,8 - nie kazde, bo zalezy to od stosunku profili do powierzchni calego okna. Jako ze profile na ogol maja troche slabsza izolacyjnosc od szyby w przypadku okien pasywnych, to okna male beda miec gorszy wspolczynnik U.

To pochawal sie, jakie okna znalazles o wspolczynniku zblizonym do 0,8 i duzo tansze..

tak jak napisal ramsey - nie ma stalego wspolczynnika U dla jakiegos tam profila i szyby. Wszystko zalezy od % udzialu szyby w calym oknie. Im jest jej wiecej tym U mozna dla calosci uzyskac nizsze ale.... ale tez nie dajmy sie zwariowac robiac np. okno o szerokosci 1500 jako jednoskrzydlowke tylko i wylacznie biorac pod uwage jego U a nie walory uzytkowe - takie okno pozniej realnie tylko sie uchyla zas otwiera tylko do mycia

Pomne juz kwestie jaka to da prawdziwa oszczednosc w kosztach ogrzewania - czy wogole gra warta swieczki - ale to zupelnie inny watek

Co do tego czy kazde okno osiaga u=0,8 - nie kazde, bo zalezy to od stosunku profili do powierzchni calego okna. Jako ze profile na ogol maja troche slabsza izolacyjnosc od szyby w przypadku okien pasywnych, to okna male beda miec gorszy wspolczynnik U.

To pochawal sie, jakie okna znalazles o wspolczynniku zblizonym do 0,8 i duzo tansze..

Tylko tyle i nic więcej, o to mi chodzi.

Kilka uwag

Ceny wynikają z tendencji na rynku dążących od ograniczeń kosztów energii przez budujących domy oraz z polityki handlowej firm. Bywa tak że inwestor w pogoni za oszczędnościami zagalopuje się tak daleko że później żałuje dokonanego wyboru chociażby ze względów funkcjonalnych. Doskonałym przykładem takiej polityki handlowej jest obecny na tym forum lekomin.

Systemy okienne o których piszesz wyżej wiem że istnieją i tutaj kończy się moje zainteresowanie Aluplastem i Schuco.

Sytemem okiennym o zbliżonym u jest Deceuninick Zendow.

Pozdrawiam

Polecam: aluplasta profil ideal 5000 i 6000 passive-haus oraz schueco corona si 82+

No fajnie... Tylko, że na 82+ nie robi okien nikt w Polsce a AL PH ma kosmiczną cenę. Gdzie więc i co właściwie zamówiłeś?

Na SI 82+ robi Pumar z Ryk. U nich pewnie bede zamawial, jesli ostatecznie wybor padnie na schueco.

Nie znam tej firmy ale wiem, że Jezierski wyraził tu na forum opinie, z których można wywnioskować, że ten system nadaje się tylko do prezentowania jako ciekawostka a nie do produkcji okien. Problemem jest samo zgrzewanie (trzeba usunąć wkładkę alu przy zgrzewie) a także bardzo duże ograniczenie maksymalnych wymiarów.

SI82+ nie nadaje się do niczego. To jest system wysoce eksperymentalny z gigantycznymi ograniczeniami m.in. maksymalnych wymiarów. Polecam Si82 (bez plusika), czyli to samo, minus jedna komora i z NORMALNYMI wzmocnieniami stalowymi. Na przenikalności traci się bardzo mało, wygląda z zewnątrz dokładnie tak samo, a można z niego zrobić wszystko. Poszukaj sobie u nas na stronie http://www.jezierski.com.pl o oknach Exclusive.

pzdr

tez wlasnie w punkcie jezierskiego slyszalem o SI 82+, ze nie zdecydowali sie na ten profil z uwagi na ograniczenia technologiczne. Z kolei w Pumarze twierdza, ze da sie zrobic te okna, ktore chce zamowic i nie bedzie zadnego problemu.

Co teraz wybrac? jezierskiego zwykle si 82 czy pumar SI 82+ i liczyc, ze sie powiedzie. :)

P

Ja mam zamówione okna 5-komorowe Techniki Okiennej z Elbląga, okna nazywają sie avante, http://www.avante.pl. Montaż za 2 tygonie, z posiadanych infoprmacji i postów innych forumowiczów nie wynika aby ktoś na nie się skarżył.

Ja też tydzień temu zamontowałem okna avante. Jak na razie wszystko jest w porządku i jestem zadowolony.

Rowniez bedziemy zamawiac okna avante: http://www.avante.com.pl/avante.html. Oprocz bardzo dobrych parametrow maja bardzo dobra cene :)