Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

widziałem tani dom z Indii!? gotowy do montazu

Recommended Posts

Jestem tłumaczem i ostatnio dzieki obowiazkom służbowym mogłem obejrzeć i poznać szczegoły domu w szkielecie stalowym, ok. 87 m2, parter, dach dwuspadowy, zadaszony taras (19m2) przy wejściu (mozna go zabudować i zyskac dodoatkowe pomieszczenie), 3 sypialnie (po ok. 10,50m2) lub ewentualnie dwie ale wieksze, lazienka 7m2, salon + kuchni - ok 38m2. Dom jest prefakbrykowany cena ok 120.000 zl, z dostawą w każde miejsce Polski, bez montazu (montaż ok 10.000 zl). Cena obejmuje ściany wewnętrzne G-K, zewnętrzne, ocieplenie wełną, współczynnik 0.30), dach z pełnym pokryciem (gont bitumiczny), orynnowanie, siding zewnętrzny, sufity, hydraulikę, płytki w lazience na podłodze, zamontowana kabine prysznicową, a nawet proste szafki kuchenne ze zlewozmywakiem. bez fundamentów. Ciekawe czy to się sprzeda. Nawet fajny w srodku. montowali go w 4 dni, 4 osoby. w zasadzie to trzeba zrobic jeszcze tylko podmurowkę + ogrzewanie , pomalować i połozyc panel i mozna mieszkać. Na dostawę czeka się ok 3,5 miesiąca. Ciekawe jak to jest z pozwoleniem na budowę itp?

Nie ja. Tłumaczylem dla klienta w trakcie pokazów i negocjacji między producentem i firma w Polsce która wstępnie mysli o sprowadzaniu takich domków do Polski. A ponieważ sam myslę o czymś tanim i szybkim do zbudowania to temat mnie podójnie zainteresował.

A możesz podać namiary na taką firmę?. W zasadzie to jest 130.000:87m2 = 1495 zł.m2 napisz dokładnie co jest w cenie i czy to jest netto czy brutto itd.

Czy mozna gdzieś zobaczyć jakaś wizualizację? Czy maja tylko jeden projekt? Co mozna tam zmienić??? Mój e-mail to [email protected]. z góry dzieki za odpowiedź.

A możesz podać namiary na taką firmę?. W zasadzie to jest 130.000:87m2 = 1495 zł.m2 napisz dokładnie co jest w cenie i czy to jest netto czy brutto itd.

Czy mozna gdzieś zobaczyć jakaś wizualizację? Czy maja tylko jeden projekt? Co mozna tam zmienić??? Mój e-mail to [email protected]. z góry dzieki za odpowiedź.

Namiary wysyłam na PRV. Wiem że mają jeszcze inne projekty, dostosowują też i wyliczają wartość indywidualnych projektów wybranych przez klienta ale szczegółów nie znam. Cena zawiera to co pisalem - może rzeczywiscie trochę chaotycznie ale bardziej mnie interesuje czy ktos cos wie jak wyglad adaptacja takiego zagrancznego projektu do pozwolenia na budowę w Polsce? Co trzeba zrobić, ile to kosztuje? czy może to byc jakiś duzy problem?

Jest to w zasadzie dom pod klucz (umywlki, okna taras, drzwi, sufity, szafki w kuchni itd.w cenie). nawet jeśli na fundamenty, panele, ogrzewnie dołożę np. 250 zł/m2 to i tak mam 1700/1800 zł.m2. Jak dla mnie to OK.

Prawie prawie prawie :lol:

rzut tego domku (w wersji USA, tu jeszcze bez wiatrołapu) wszystkie ściany można przestawiać wyglada tak:

http://www.oregonflash.com/images/rzut2.gif

http://www.oregonflash.com/images/rzut1.jpg

A to są fotki z budowy pokazowej drugiego domu (12m x 13m pow, pietrowy, 3 sypialnie, salon, spiżarnia, kuchnia jadalnia, 2 lazienki + dodoatowy WC, 1 sypilania z garderobą i wlasna lazienką(jest tez wersja z garażem na dwa samochody dobudowanym do budynku i dodoatkowym 30 m2 pokojem) , podobne wyposażenie i koszt (wersja bez garazu) od ok 197.000 pln z VAT

http://www.oregonflash.com/images/ams1.jpghttp://www.oregonflash.com/images/ams2.jpg

http://www.oregonflash.com/images/ams3.jpghttp://www.oregonflash.com/images/planpietra.gif

Jak z importu, to tylko netto....chyba

Nie ja. Tłumaczylem dla klienta w trakcie pokazów i negocjacji między producentem i firma w Polsce która wstępnie mysli o sprowadzaniu takich domków do Polski. A ponieważ sam myslę o czymś tanim i szybkim do zbudowania to temat mnie podójnie zainteresował.

Albo coś ściemniasz albo właśnie zdradzasz czyjesz tajemnice.Wybacz, ale dwa razy się zastanowię, zamin zatrudnię tłumaczacz............załamka ............i jeszcze wklejazdjątka ! Mam nadzieję, że ta firma Cię upoważniła do takich działań quasi- marketingowych, bo ja na ich miejscu podałabym Cię do sądu.

Albo coś ściemniasz albo właśnie zdradzasz czyjesz tajemnice.Wybacz, ale dwa razy się zastanowię, zamin zatrudnię tłumaczacz............załamka ............i jeszcze wklejazdjątka ! Mam nadzieję, że ta firma Cię upoważniła do takich działań quasi- marketingowych, bo ja na ich miejscu podałabym Cię do sądu.

Ja sądze ze kolega to nie tłumacz a poprostu próbuje tu reklamować swoja dzialanośc handlową. To poprostu wygląda na spam.

OK

1. Jestem tłumaczem i informację, ktore podalem podac moglem ponieważ są one ogólnie dostepną informacja handlową lącznie z rysunkami i zeby było jasne wczesniej zapytałem czy i jakie informacje są wyłączone z poufności. Podane są wyłaczone z poufności. Nie podaję i nie podam zysku, cen na miejscu itd.

2. Nie sprzedaję domów i namiarów na firmę nie dam, żeby nie bylo, ze to spam lub reklama

3. ceny są brutto

4. poza tym myslalem, ze jesli ktoś na fourm chce rozmawiać o tanich domach to dlaczego nie podac takiego info. Takie domy sprowadzają i we Francji i Niemczech i pewnie u nas też będzie - jesli już ich nie ma - sporo takich ofert.

I to na tyle. Kończę więc ten watek i pozdrawiam.

Cóż, IV RP jest wśród Nas :), za każdym postem ukrywa się agent WSI, albo KGB. Tak więc koledzy trzeba ostrożnie :)

Paranoja się udziela nawet zwykłemu człowiekowi. Cóż przykład idzie z góry.

Ale jest to forum o budowaniu domków, więc lepiej wróćmy do tematu.

Koncepcja ciekawa, ceny na dość dobrym poziomie, a termin wykonania dość szybki. Może się przyjąć, kwestia jest innej sprawy - czy mają wybór kształtów budynków bardziej w polskich klimatach. Wiadomo, jak jest ciężko w wydziałach architektury przepchnąć czasami dom o nietypowej bryle. Te wyglądają na typowe "amerykańskie składaki", a znając naszych planistów miejskich, mogą być kłopoty z uzyskaniem pozwoleń. :evil: