rofmaniak 10.03.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 witam wszystkich !!! mieszkam w okolicach wroclawia i tam wlasnie planuje budowe domu, jednak przerazaja mnie ceny materialow - ktore skacza w gore z dnia na dzien!!!Jak myslicie czy ten BUM na materialy budowlane skonczy sie i ceny sie ustabilizuja czy tez nalezy jak najszybciej wykupywac materialy bo im dluzej bedize sie czekalo tym wieksze ceny beda!!! wypowiedzcie sie na ten temat!!! ja mam nadzieje ze wreszcie to szalenstwo z materialami budowlanymi sie skonczy , ale to tylko nadzieje!!! )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.03.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 dobra rada. jak rano dzwonisz po hurtowniach i pytasz sie o ceny to gdy znajdziesz najtaniej jedz tam od razu i plac zaliczke lub nawet calosc. jak bedziesz jechal jutro na nawet jak ktos ci telefonicznie obiecal ze cena sie nie zmieni to i tak moze byc wyzsza to taka dobra rada z zycia na 1 dni stracilem 450 zeta - beton komorkowyprawie stracilem na 1 dniu 720 zeta - bloczki fundamentowe w tym 2 przypadku poszukalem raz jeszcze i znalazlem po 2,20 bez faktury - pojechalem godzine pozniej i bylulilem 3960 a odbiore za jakies 3 tgodne ze stala mialem podbnie kurde, ze wszystkim jest podobne znajdzesz tanio - jedz, zamawiaj i plac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 10.03.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Potwierdzam to co kolega wyżej opisał takie są realia ceny materiałów budowlanych rosną bardzo szybko i chyba raczej nie spadną. Ja zakupiłem maxa w listopadzie po 2,65zł i niestety za mało obdzwoniłem w okolicy z 10 hurtowni i okazało sie, że nie maja nawet dzwoniłem do producenta "hadykówka" i powiedzieli że 4,7zł i zapisy na wrzesień. Spróbowałem raz jeszcze do tej co brałem poprzednio i udało mi się ostatni transport załatwić po 4 zł. Więc problem jest nie tylko z maxem ale ze wszystkim co dotyczy budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rofmaniak 10.03.2007 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 czyli co zadnych optymistycznych prognoz na przyszlosc ? ciagle ceny beda tylko rosly i rosly? bo sam juz nie wiem , czy kupowac materialy teraz i jakos je magazynowac , czy tez czekac - moze ceny spadna? co o tym myslicie? Bo normalnie zaczynam sie bac ze nawet nie zaczne tej budowy , bo na samym poczatku przeraza mnie koszty!!! Ale znowu co? kupic mieszkanie - to jeszcze drozej wyjdzie!!! Normalnie w glowie sie nie miesci co sie wyrabia - jak tu normalnie zyc? pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 10.03.2007 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 czeeekup na dzień dzisiejszy porotherm 25 cena jaka jest oficjalna to 6,83 bruttoa co się dzieje w składach mają cenniki że cena od marca jest 6.10 netto a od kwietnia 6.8 neto ale i tak brak materjału /mają ale nie spzedaja/ ciekawe co będzie jak sezon ruszy i ci co jeszcze nie kupil będą szukali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 10.03.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 rofmaniaknapewno nielicz że materiały beda tanić dojdą o takiej ceny że budowa dou + zakup działki ograniczą zdolność kredytową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.03.2007 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 nie czekaj i nie licz na cud ze stanieja osiagna pulap +30-50% od cen wyjsciowych na ten rok - to dosc optymistyczny scenariusz na ten rok pesymistyczny mowi ze wzrost cen przekroczy 100% cen z 1 stycznia 2007 i nie dziw sie za bardzo - rozpaskudzeni zostaliscie latami stagnacji i corocznymi realnymi spadkami cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 nie czekaj i nie licz na cud ze stanieja osiagna pulap +30-50% od cen wyjsciowych na ten rok - to dosc optymistyczny scenariusz na ten rok pesymistyczny mowi ze wzrost cen przekroczy 100% cen z 1 stycznia 2007 i nie dziw sie za bardzo - rozpaskudzeni zostaliscie latami stagnacji i corocznymi realnymi spadkami cen Szalejące ceny materialów w Polsce, to obecna koniunktura naszego rynku. Beton w Czechach jest sporo tańszy a np. markową kostkę brukową można kupić za 190 Kc ( gr. 6 cm ) oraz 210 Kc ( 8 cm ). Brutto z naszym podatkiem VAT. Policzyłem, że z transportem, liczac 4 zł za km jestem conajmniej 1 kzł do przodu. Trzaeba tylko upolować dobry kurs korony to i więcej ! Można też kupić u nich z robocizną, a VAT mają 5%. Podobnie panele słoneczne, można dostać o 20-30% taniej. Jeszcze lepsze ceny są w tym asortymencie na Węgrzech. Rynek nie znosi pustki i jeśli będzie się opłacało ludziska pojadą po pustaki nawet do Indii Może też zdarzyć się drugi scenariusz. Podrożeje w Czechach, na Węgrzech i ... w Indiach Przypomina mi się szaleństwo kursu CHF ze 2 lata temu i zdenerwowwanie kredytobiorców, gdy wahał się w granicach 1 CHF=3 zł. Malo komu przyszłoby wówczas do głowy, ze spadnie do 2,36-2,4 Rynek podlega fluktoacjom, a taki jak nasz, nieustabilizowany, czasem gwałtownym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.03.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Dokładnie jest tak, jak pisze gosciu01. W kolejnym wątku już to poruszam. Ceny rosną dlatego, że wszyscy tak przewidują. Wystarczy nie przewidywać i nie będą rosły Jesli dalej będą rosły, to opłacalny się stanie import i po kłopocie. Na szczęscie żyjemy w gospodarce rynkowej i otwartej. Wzrost cen jest reakcją na szok popytowy - ciepła zima, VAT, wzrost cen mieszkań. Nie jest spowodowany wzrostem kosztów produkcji. Po okresie dostosowawczym ceny powinny się ustabilizować na poziomie nieco wyższym od wyjściowego. Tak mówi (o ile dobrze pamiętam) teoria ekonomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 12.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Mnie trafia jedna argumentacja.Przy cenach sprzed 2 lat faktycznie cegielnie zipały i znalazły eksport - naduże ilości i terminy.Do tego zwiększony popyt - no i mamy co mamy.Ceny muszą się ustabilizować (tylko na jakim poziomie) bo już będziesię opłacało importować.A myślę że jesteśmy już przy tych granicach, albo nawet powyżej.Niedługo parę powinny złapac tez małe cegielnie bo to już opłacalnechyba nieżle i te duże też maksymalnie iść zprodukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.03.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 No i przy takim poziomie cen krajowych przestaje sie opłacać eksportować. Podaż na rynku wewnętrznym rośnie i ceny sie stabilizują. Wiwat gospodarka rynkowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 A ja chyba jestem optymista i powiem około czerwca/lipca ceny na materiały budowlane spadną . Bo kto bedzie kupował skoro wszyscy kupują teraz na zapas . Własnie takie postępowanie przyczyniło sie do wzrostu popytu , braku materiałów i wzrostu cen . Stawiam ze w okolicy lipca rynek złapie zadyszkę i nie wytrzyma . Jak ktoś napisał produkcje wznowią mniejsze cegielnie , hurtownie i fabryki które zamkneły w wyniku zastoju na rynku . Rynek nie lubi pustki i jeśli jest miesjce na pojawienie się kolejnego dostawcy licz ze pojawi sie dwóch . Ale kto ma racje czas pokaze , na tym własnie polega spekulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.03.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 No właśnie. To co - futures na cegły w lipcu? Kto wchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 No właśnie. To co - futures na cegły w lipcu? Kto wchodzi? ja jutro zamawiam po 0,93 brutto na cale 2 kominy (2800 sztuk) dobra cena? jakosc podobno ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 12.03.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 nie wiem czy pomoge bo mój dom juz stoi więc przestałem analizować , ale moja wizja była taka stan zerowy póżną jesienią 2005 - zero problemów z betonem bloczkami , a i ceny przyzwoitecała reszta stanu surowego zaraz po odejściu zimy , czyli zawsze byłem do przodu z zamawianymi materiałami nie miałem problemów z jakością czy terminowością w przeciwieństwie do sąsiada który budował powiedzmy w szczycie sezonu czy to jest metoda ? czy można to powielić w tym roku ? nie wiem ale dzięki temu mam mniej siwych włosów a i cenowo bardzo korzystnie wyszedłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 12.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ok Ja to właściwie całkiem zgłupiałam, budowe zaczynam planowo w sierpniu tego roku, miałam budowac z Maxa bo byl doś tanim materialem, teraz zastanawiam sie nad Ytongiem ,bo cena i jednego i drugiego jest porównywalna, ale co z zamówieniem, zamawiać teraz , czy w lipcu?. Ja chciałam teraz zamawiać, bo w lipcu to moge nie dostac materiału na czas, a po za tym ceny ida z dnia na dzien w gore więc lepiej chyba teraz, jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.03.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 jak zaczniesz zamawiać w lipcu, to możesz dostać na wrzesień, chyba że się coś dp tego czasu zmieni. Taniej raczej nie będzie, przynajmniej przed jesienią. Teraz masz czas na spokojnie poszukać czegoś tanszego. Co do max/ytong, to ja osobiście nie lubuę BK. Ale to sprawa gustu. Ma swoich zwolenników. Jeżeli ci wszystko jedno, to weż to co taniej i co ekipa umie postawić (ytong nie każdy umie, szczególnie na klej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.03.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Na pewno cena m2 ściany z MAXa jest porównywalna z Ytongiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts