Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Twój gara? jest w bryle budynku

Czy Twój garaż jest w bryle budynku  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój garaż jest w bryle budynku

• Tak
    • Nie
    • Pytanie nieaktualne, nie mam samochodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planuje w bryle. Bo zimą dojście w śniegu do kompletnie zamarzniętego samochodu to średnia przyjemność

Nie odsniezasz obejscia? To jak poranna gimnastyka. Na zamarzniety samochod (jak? przeciez stoi w garazu? :-)) tez jest rada. Umieszczasz w srodku Farelke i pol godziny przed planowanym wyjazdem nagrzewasz wnetrze auta do temperatury pokojowej. Cieplo w aucie, szyby suche.

Nie odsniezasz obejscia? To jak poranna gimnastyka. Na zamarzniety samochod (jak? przeciez stoi w garazu? :-)) tez jest rada. Umieszczasz w srodku Farelke i pol godziny przed planowanym wyjazdem nagrzewasz wnetrze auta do temperatury pokojowej. Cieplo w aucie, szyby suche.

To moj post, tylko przez tego Niemca, co mi wszystko chowa, nie zalogowalem sie.

U mnie garaż (dwustanowiskowy) stanowi oddzielny budynek. Nie chciałam, aby w domu stały samochody (zapachy), kwestie oszczędnościowe, kwestie bezpieczeństwa (najczęściej włamują się przez drzwi garażowe lub okienka w garażu), projekty z dwoma garażami w bryle były ogromne, duży garaż stanowi zarazem pomieszczenie gospodarcze.

Jeśli tylko jest taka możliwość to w bryle. U mnie garaż na dwa samochody przylega do domu i jest z nim połączony poprzez pomieszczenia gospodarcze (kotłownia, spiżarnia). O żadnym zapachu spalin w domu nie ma mowy, za to jaka wygoda kiedy np. wracam z supermarketu, wjeżdżam sobie do garażu i wyładowanie zakupów to "pestka" (nie wyobrażam sobie noszenia siatek np. z drugiego końca działki).

Tylko w bryle. Za garaż wolnostojący płacę dodatkowy podatek jak za pomieszczenie gospodarcze, nie wyobrażam sobie biegania po deszczu czy śniegu z chorym dzieckiem aby pojechać do lekarza. Po drugie nikt nie widzi jak się pakuję i gdzieś wyjeżdżam

Doki, odśnieżanie dla przyjemności, a odśnieżanie z konieczności to dwie rózne rzeczy. Farelka ok ale... zużywa prąd i trzeba wyjść do garażu z 15 min. wcześniej. Ktos może napisać, że można sobie zrobić garaż ogrzewany. Można ale to nie rozsądne bo obrzewamy budynek wolnostojący i trzeba jakoś doprowadzić ogrzewanie do garażu co powoduje kolejne straty ciepła. Ale nie zamierzam nikogo namawiać jaki chce mieć garaż. Mnie się podoba mieć garaż w bryle domu, a o gustach się nie dyskutuje :)

Ja mam (w projekcie ;) ) garaż osobno, bo domek był wymarzony i zaprojektowany jako parterowy, z zachowaniem symetrii na elewacji. garaż w bryle budynku tylko by zepsuł całą koncepcję. Poza tym - nieogrzewany, bo w rodzinie nie ma majsterkowiczów. Przy garażu pod zadaszeniem - miejsce na śmietnik.

Co do pakowania bagaży i wnoszenia zakupów - można podjechać samochodem pod sam ganek.

Jak to się sprawdzi użytkowo - zobaczę za kilka lat.

Pozdrawiam,

gaga2