Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Twój gara? jest w bryle budynku

Czy Twój garaż jest w bryle budynku  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój garaż jest w bryle budynku

• Tak
    • Nie
    • Pytanie nieaktualne, nie mam samochodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W planie mam garaż dwu- stanowiskowy wolnostojący. Rozwiązanie w bryle budynku u nas nie wchodzi w grę, rozbudowujemy już istniejący domek i gdybyśmy chcieli do tego jeszcze dołączyć garaż, albo wyszedłby nam straszny koszmarek, albo stracilibyśmy najbardziej nasłonecznioną stronę domu na garaż.

Wymyśliliśmy z mężem, że z boku garażu od strony działki wydłużymy dach i zrobimy miejsce do grillowania.

Po przeczytaniu wszystkich powyższych postów zastanawiam się jednak czy pomysł z garażem w końcu działki to dobry pomysł - KTO !!! to będzie odśnieżał?? :roll

KTO !!! to będzie odśnieżał?? :roll

No, w moim wypadku to nie jest problem: :D Snieg pada przez moze 10 dni w roku, a jak spadnie, to polezy gora do jutra. Ostatnia zima byla "mocno sniezna", bo chyba ze 3 razy musialem posypac chodnik przed domem, ale i tak cala zime opedzilem polowa worka z sola. :lol:

A co do pytania mbz "jakie argumenty przemawiaja..." - pozwol, ze odezsle Cie w gore niniejszej strony. Zauwazam tez po okolicy, ze te mniejsze i tansze domki maja zaprojektowany garaz w bryle. Wieksze i drozsze rezydencje na ogol maja garaze osobno- calkiem, albo z lacznikiem. Stad moj wniosek, ktory tak Cie wzburzyl.

PZDR

Doki, w gorze strony jest wiecej za garazem w bryle, wiec nie przekonales mnie absolutnie. Chcialabym poznac rzeczywiste powody przemawiajace wedlug ciebie za gorszoscia garazu w bryle.

1. Jak napisalem powyzej: szkoda elewacji (moja patrzy na poludnie). Spojrz na front mojego domu i wyobraz sobie, ze zamiast szerokiego okna znajdziesz tam brame garazowa. Brrrr.... :(

2. Wewnatrz tez sie traci. Na powierzchni, ktora zajmuje garaz, mozna zrobic bardzo ladny pokoj i zostanie jeszcze na mala lazienke.

3. Budowe garazu mozna dzieki temu odroczyc na lepsze finansowo czasy.

Odsniezanie w polskich warunkach to istotnie jest argument, ale do przebicia. Po pierwsze, sypnac sola po podjezdzie to chwila, po drugie, jak zasypie, to zostawie auto na podjezdzie i tyle. A po trzecie: to zdrowo troche sie poruszac.

No coz, zgadzam sie z toba, ze psuloby to twoja elewacje, ale nie mozesz przez pryzmat swojego przypadku, wypowiadac ogolnych sadow, typu ten, ktory napisales:

Garaz w bryle to rozwiazanie gorsze i dla ubogich.

Usunalem wiec ten "ogolny sad". Jednak pomijasz milczeniem argument o zmarnowanych 21 m kw. O zapachach i halasie nie pisalem, bo uwazam, ze to jest jakos do rozwiazania badz do pogodzenia sie z tym.

Doki,jak dla kogo zmarnowanych.

Ja specjalnie dostawiłam garaż tak,aby nie mieć dodatkowej powierzchni na górze.(dlatego pokryliśmy go dachem na wysokości stropu)Mieliśmy założenia,aby dom miał określoną powierzchnię.Dla mnie argumentacja o dodatkowych metrach jest nie za bardzo.Chyba,że rozumiesz przez to przeznaczenie pieniędzy "garażowych" na dodatkowe metry.Ale co przez ten czas zbierania kasy na garaż z kołownią i np. zbiornikiem na olej?

Inna sprawa,że u nas w wzizt miałam wyraźnie przykazane-garaż w bryle-w sensie zespolony z budynkiem,również jako dostawiony.

Poza tym skąpstwo (akt wyboru) jest czym innym niż oszczędność z konieczności.

Pozdrawiam

opal

Wlasnie Doki, tu zgadzam sie z Opal :) , pominelam zmarnowana powierzchnie, bo nie dla kazdego jest ona zmarnowana. Co do zapachow, to i ja i maz wychowalismy sie w domach z garazem w bryle (ja to nawet mialam swoj pokoj nad garazem) i ani razu nie bylo czuc spalinami. Jest to wiec do rozwiazania.

• 2 weeks później...

U nas też w bryle budynku. Ma to swoje plusy jak i minusy.

Plusy to kotłownia, spiżarnia na miejscu i fakt iż nie muszę wnosić zakupów zbyt daleko, no i nie pada nam na głowę. A minusem to to iż nasz budynek bez garażu wyglądałby o wiele lepiej. Ale daję mu szansę gdy już będzie dach... wtedy ocenimy jak to wyglada w całości.

mama

ja też mam w bryle, ale nie musiałem wybierać. Remontuję stary dom w którym...już tak było. Mam zamiar oczywiście ocieplić cały garaż, ale chyba nie będę go ogrzewać. Muszę tylko ocieplić strop garażu, bo nad nim jest pokój i kuchnia.

Taki garaż ma dużo plusów: podatek, samochód w budynku, więc chyba nie ukradną, można (np.:w zimie) zajrzeć do samochodu nie wychodząc na zewnątrz....

A minusy? Zawsze jakieś się znajdą... Ja jednak jestem za opcją w bryle.

Pozdrawiam

Pearl

• 3 weeks później...
Gość t 28
Ja również mam garaż w a raczej pod budynkiem. Co do zalet to jest ich dość dużo: ciepło w garażu zimą a latem chłodno, mniejszy podatek, blisko do samochodu (nie trzeba nawet wychodzić z domu), bezpieczniejsze autko, itd. A co do minusów to również są i one: ograniczona wysokość samochodu (praktycznie tylko osobowe jak u mnie), niewielkie kłopoty z odprowadzeniem deszczówki przed drzwiami.