kubaimycha 10.03.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Jest trochę wątków o optymalnej wysokości pomieszczeń, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Mam w projekcie wysokość 2,70 m i chciałabym ją zwiększyć do 2,80m - o 10 cm. Czy w związku z tym powinnam również powiększyć wymiar pionowy okien, jeśli pionowy to może również poziomy, bo zostanie zachwiana pewnie proporcja wys/szer...Proszę o radę wszystkich, którzy taki manewr "samowolki" zastosowali u siebie...Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.03.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 na twoim miejscu proporcjonalnie powiekszylbym wymiar okien, o ile rzecz jasna jest to mozliwe i nie koliduje z innymi elementami budynku (sciany dzialowe itp) lub planowana zabudowa wewn. (meble etc). trzeba jednak pamietac, ze nic za darmo - wieksze okno to wyzsza cena, poza tym najtansze okna jest zawdze drozsze od najdrozszej sciany, no i cieplo zmyka szybciej przez okna niz sciany. podwyzszajac sufit, zwiekszysz kubature, wiec wiecej do ogrzewania, wiec koszt wyzszy .... chyba masz dostep do taniej energii pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts