Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Chciałabym dowiedzieć się z jakich materiałów korzystać by nauczyć się projektować wewnętrzne instalacje wod-kan i c.o. Skończyłam odpwiednie studia, a teraz otrzymałam propozycję pracy, polegającej na wykonywaniu projetów instalacji do domków jednorodzinnych. Proszę o polecenie mi jakichś książek lub stron w internecie, gdzie znajdę wytyczne do projektowania. Problem polega na tym, że mam to robić w domu, więc nie mam możliwości zapytać się o cokolwiek.
https://forum.murator.pl/topic/74070-pytanie-do-instalator%C3%B3w/

W zasadzie projektowania trudno nauczyc się z książek. W książkach, aktach prawnych, normach, poradnikach masz podane wartości graniczne, którymi powinnaś się posługiwać. Ale zwykle nie ma tam informacji - w sensie "krok po kroku" - jak zaprojektować instalację sanitarną.

Projekt instalacji sanitarnej sam w sobie nie jest skomplikowany, natomiast wymaga podjecia najważniejszej decyzji na początku wykonywania tegoż projektu. A decyzja ta to wybór odpowiedniego systemu i graficznego umiejscowienia rurociągów i urządzeń. Jeżlei z tym etapem potrafisz sobie poradzić ,to pozozstałe to w zasadzie czysta technika - liczysz straty, dobierasz średnice, wielkość urządzeń, itd.

Ponieważ obecnie projety wykonuje się już niemal wyłacznie w formie cyfrowej (zresztą np. sezonowego zapotrzebowania na ciepło - jesli ktoś sobie będzie życzyl do projektu - to nie policzysz "ręcznie") i przeważnie w systemach z tworzyw sztucznych - dlatego chyba zacząłbym na Twoim miejscu od ściągniecia sobie z internetu grupy programów komputerowych jednego z producentów systemów (np. KAN: KanCO, KanOZC, KanH2O), łącznie z instrukcjami obsługi, w których zwykle podane są wartości normowe parametrów instalacji (choć zwykle przesadzone są dopuszczalne prędkości przepływu) i próbował "bawiąc się" nimi zaprojektować instalację do jakiegoś niedużego obiektu.

Sama wtedy zauważysz jak wiele pytań zacznie się pojawiać i stworzenie książki do projektowania w stylu "krok po kroku" w zasadzie byłoby bardzo trudne do zrealizowania.

https://forum.murator.pl/topic/74070-pytanie-do-instalator%C3%B3w/#findComment-1659008

Falkon, dzięki serdeczne za rady. Pan, który chce mi zlecać te projekty, dał mi kilka gotowych, żebym zobaczyła o co chodzi. I patrząc na to wydaje się, ze to nie jest bardzo trudne, ale z drugiej strony, nie mam pojęcia, od czego zacząć. Ściągnę te programy, które mi poleciłeś, może coś się rozjaśni. Z drugiej strony koleżanka, która pracuje w biurze projektowym prześle mi odpowiednie normy, tam są m.in. nomogramy do doboru średnic rur. Jakoś może pójdzie.
https://forum.murator.pl/topic/74070-pytanie-do-instalator%C3%B3w/#findComment-1659039

... Z drugiej strony koleżanka, która pracuje w biurze projektowym prześle mi odpowiednie normy, tam są m.in. nomogramy do doboru średnic rur. Jakoś może pójdzie.

Normy normami, ale jesli ma dobrze działać to trzeba do nich trochę ostrożnie podchodzić ;).

Np. w instalacji c.o. z rur stalowych ja przyjmuję max prędkośc przepływu V=Dn/100 [m/s], czyli dla dla średnicy Dn 15 nie więcej niż 0,15, dla 20->0,2...itd. W przypadku rur z tworzyw sztucznych prędkości większe, ale nie aż tak jak podają producenci systemów.

W instalacjach wodociągowych - tak jak było w normie: czyli max 1 i 1,5 m/s - w zależności o jaki fragment instalacji chodzi.

https://forum.murator.pl/topic/74070-pytanie-do-instalator%C3%B3w/#findComment-1659103