Mroovka 10.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Jak US traktuje spadek jeśli spadkodawca zmarł w 2001 roku, a sprawa spadkowa zakończy się w 2007? Czy sprzedaż pozostawionych w spadku nieruchomości bedzie rozliczana na nowych czy na starych zasadach? Kodeks cywilny traktuje sparwę w ten sposób: Art. 924. Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy. Art. 925. Spadkobierca nabywa spadek z chwilą otwarcia spadku. A co na to przepisy podatkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 10.03.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Dwa lata temu zmarł mój spadkodawca, sprawa o nabycie spadku uprawomocniła się ponad rok po śmierci i tę datę US brał, jako datę nabycia spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 11.03.2007 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 A tego co piszesz US nie kieruje sie kodeksem cywilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 11.03.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Rok temu byłem w temacie, też miałem wątpliwości, szukałem po internecie i znalazłem, że "jeśli nabycie spadku potwierdza postanowienie sądu, to wtedy ta data jest datą nabycia" (nie cytuję dosłownie, tylko z pamięci).Spróbuj przez wyszukiwarkę, na pewno coś znajdziesz.Dla mnie akurat korzystniejsza byla data prawomocności postanowienia, z racji sumowania w okresie pięcioletnim darowizn i spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpazyra 12.03.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Wg wrocławskich US - decyduje data śmierci a nie data wyroku sądu. Kolegi tato zmarł dwa lata temu ale dopiero w tym roku mieli sprawę spadkową w sądzie ale niestety decyzją US będą rozliczani wg starych zasad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts