Beithe 10.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Ostatni raz miałam ogródek 24 lata temu. Rósł tam jaśmin, dzikie wino i wierzba. I takie mniej więcej rośliny ogrodowe rozpoznaję Teraz mam skrawek ziemi z dojazdem do garażu, kawałkiem piachu i dwiema sosnami. I nagle zachciało mi się, żeby było ładnie Co więcej robi się coraz cieplej a ja nie wiem czy już coś powinnam zacząć robić czy jeszcze nie. Zaczęłam przeglądać forum, ale strasznie dużo tu fachowych informacji, komponowania dużych ogrodów itp. Czy możecie mi wskazać coś, co powinnam przeczytać, żeby zacząć się w tym wszystkim orientować i od czego zacząć na tym moim piasku? Nie chcę mieć trawnika, myślałam o tym, żeby wysypać pod tymi sosenkami korę i coś posadzić, tylko nie wiem co. Wolałabym, żeby to wyglądało jak las a nie ogródek, ale fajnie by było, gdyby mimo wszystko coś kwitło. Potrzebuję też jakiś większych krzaczorów do posadzenia przy schodach i chętnie czegoś wzdłuż płotu, żeby się odgrodzić od sąsiadów. Tuje i żywopłot jakoś mi nie pasują do tych sosen... Czy ja muszę tam nawieźć jakiejś ziemi? Kiedy zacząć? Byłabym wdzięczna za jakąś pomoc dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beithe 12.03.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 To może jeszcze pokażę, o czym mówię. Tylko się nie śmiejcie http://www.tanzi.pl/ania/wioska/podworko.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 12.03.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam Zdjęcie znam zbyt wiele miejsca nie masz do tego piach hmmm, no cóż może na początek mało wymagające rośliny: po bokach jak chcesz albo szpaler albo nieregularnie posadzone jałowce (są różne odmiany poszukaj w google) trochę bzów, jaśminowców, czerwona odmiana berberysu, igri (też google wybierzesz sobie odmiany wedle gustu) może hortensję ale tylko bukietową lub krzaczastą co byś miała troszkę kwiatków w lecie. Jak lubisz pnącza to polecam odmianę powojnika chyba najmniej kłopotliwą MacKenzie (żółte kwiaty), nie zapomnoj o dereniu co by było na nalewkę tz. dereniówkę Tyle ode mnie, napewno ktoś jeszcze coś dorzuci. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beithe 12.03.2007 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Dzięki za rady, pogooglam sobie W międzyczasie przeczytałam "Klub przekształcających ugory...", wcześniej nie zajrzałam, bo jakoś mi te moje marne resztki nie pasowały do słowa ugór, ale mimo wszystko trochę się dowiedziałam (a przede wszystkim, że trzeba było pytać tam, a nie śmiecić nowym tematem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts