Fumfol 10.03.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Witam! Czy forumowicze mogliby mnie poinstrułować jak zamontować włączniki schodowe? Mam taką sytuację, żę jeden włącznik włącza i wyłącza światło na dole schodów a drugi robi to samo na górze. W sypialni sytuacja jest podobna, ale trochę inna: jeden włącznik koło drzwi i dwa koło wyrka. Doczytałem co to są włączniki schodowe i krzyżowe, jednak w praktyce nie bardzo mi to podłączenie wychodzi Gniazda mam, wiem jak korzystać z próbnika, ale patrząc na schematy umieszczone w internecie wymiękam. Ktoś może wyjaśnić temat w sposób łopatologiczny? Znalazłem wątek na ten temat na forum, ale schematy, które ktoś tam podlinkował się nie otwierają. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 10.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Najlepszy sposób, to przekaźnik bistabilny. I żył mało i proste do podłączenia jak drut.,Wkładasz coś takiego do puszki , podłączasz dowolną ilość wyłączników (przycisków dzwonkowych) i tyle. Cena ok 50PLn (do przełknięcia) http://www.eph.pl/product/68.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Czy elektryk wykonujący instalację wiedział, że w sypialni chcesz mieć wyłączniki schodowe i odpowiednio przygotował połączenia w puszkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.03.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Do sypialni potrzebujesz dwa schodowe i jeden krzyżowy. Na schody tylko dwa schodowe Oznaczony styk (przeważnie widać że jest jeden na jednym boku a pozostałe dwa na innym boku włacznika) łaczysz z zasilaniem. Z drugiego włacznika łączysz ten styk z zarówką. Oczywiscie do żarówy idzie też drugi (bezposrednio bez wyłączników) przewód. Dalej pozostaje ci tylko połaczyć ze sobą dwoma przewodami te pozostałe dwa styki z obu włączników. Wersja z krzyżowym identyczna tylko te dwa styki łączysz z pierwszego łacznika do krzyżowego i dalej do trzeciego włącznika. Nie wiem czy bez schematu przed oczami to połaczysz jeśli nie wiesz o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 10.03.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Do sypialni potrzebujesz dwa schodowe i jeden krzyżowy. Na schody tylko dwa schodowe Oznaczony styk (przeważnie widać że jest jeden na jednym boku a pozostałe dwa na innym boku włacznika) łaczysz z zasilaniem. Z drugiego włacznika łączysz ten styk z zarówką. Oczywiscie do żarówy idzie też drugi (bezposrednio bez wyłączników) przewód. Dalej pozostaje ci tylko połaczyć ze sobą dwoma przewodami te pozostałe dwa styki z obu włączników. Wersja z krzyżowym identyczna tylko te dwa styki łączysz z pierwszego łacznika do krzyżowego i dalej do trzeciego włącznika. Nie wiem czy bez schematu przed oczami to połaczysz jeśli nie wiesz o co chodzi Sorry jabko ale Twoje propozycje to przeżytek Nie każdy amator zrobi to jak należy, moja propozycja jest najprostrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.03.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Wydaje mi się że autor ma instalacje juzwykonaną i nawet pisze że właczniki kupił wiec mój "przeżytek" może go poratować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 10.03.2007 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Instalacja oczywiście jest już zamontowana, zatynkowana, itd. Zakładam tylko osprzęt. Prawdę mówiąc nie wiele zrozumiałem z powyższych wyjaśnień...Ale z tego co doczytałem w innych miejscach, muszę najpierw znależć fazę. Jak ją znajdę i jest na jednym przewodzie, to podłączam ten drut we włączniku tam, gdzie są 2 wejścia obok siebie, reszta obojętnie. Jak na 2 przewodach jest faza, to to ten bez fazy do tam gdzie są 2 wejścia obok siebie, a resztę dowolnie.Jak rozumiem fazy nie będzie chyba w obu puszkach, więc rozpoczynam od tej w której fazę znajdę? Potem włączam ten pierwszy podłączony włącznik i szukam fazy w drugim.Nie wiem czy opisałem to w miarę jasno (i co najważniejsze prawidłowo) ale wydaje mi się, że coś zaczynam z tego rozumieć. Za to nie mam pojęcia co w przypadku 3 włączników do jednego oświetlenia. Zaczynam też od poszukania fazy? Co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 11.03.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Instalacja oczywiście jest już zamontowana, zatynkowana, itd. Zakładam tylko osprzęt. Prawdę mówiąc nie wiele zrozumiałem z powyższych wyjaśnień... Ale z tego co doczytałem w innych miejscach, muszę najpierw znależć fazę. Jak ją znajdę i jest na jednym przewodzie, to podłączam ten drut we włączniku tam, gdzie są 2 wejścia obok siebie, reszta obojętnie. Jak na 2 przewodach jest faza, to to ten bez fazy do tam gdzie są 2 wejścia obok siebie, a resztę dowolnie. Jak rozumiem fazy nie będzie chyba w obu puszkach, więc rozpoczynam od tej w której fazę znajdę? Potem włączam ten pierwszy podłączony włącznik i szukam fazy w drugim. Nie wiem czy opisałem to w miarę jasno (i co najważniejsze prawidłowo) ale wydaje mi się, że coś zaczynam z tego rozumieć. Za to nie mam pojęcia co w przypadku 3 włączników do jednego oświetlenia. Zaczynam też od poszukania fazy? Co dalej? Ja niewiele rozumiem z tego co tu piszesz ale nie jestem elektrykiem choć sam robiłem wł.schodowe ale cotam tylko korek ci wyskoczy jak coś zrobisz źle Poszukaj w sieci schematy bo są i jak je zrozumiesz to do pracy Opisz jak to zrobiłeś czy się udało bo jestem ciekaw pewnie jak inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 11.03.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Ja niewiele rozumiem z tego co tu piszesz Sam chyba nie wiele rozumiem. Dzisiaj znowu próbowałem i kicha Pierwszy włącza, drugi wyłącza, ale wtedy wracając do pierwszego już nie można włączyć. Chyba zaproszę elektryka, choć miłoby było zrobic to samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszero 11.03.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Ja miałem podobny problem na klatce schodowej. dałem krzyżowy na półpiętrze a na dole i górze schod9owe. czarny kabel połączyłem jako osobny (chyba z napięciem) we wszystkich kontaktach, działa z...ście, nie potrzeba żadnych dodatkowych pierdół- doszedłem do tego metodą prób i błędów- teraz nie mam problemów z takimi połączeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 12.03.2007 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 czarny kabel połączyłem jako osobny (chyba z napięciem) we wszystkich kontaktach Tzn. ten na którym świeci próbnik? Reszta przewodów obojętne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 12.03.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ... W tym miejscu były rysunki kolegi ZBYCHa, które zacytowałem z poniższego wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66413 Przekleiłem z innego wątku. Przydałby się miernik uniwersalny (w zasadzie omomierz) z długimi przewodami aby sprawdzić który kabelek w które miejsce podłączyć. Zauważ, że wyłączniki są podłączone szeregowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.03.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Przekleiłem z innego wątku. Kolego, jak przekleiłeś z innego wątku, to może powinieneś podać autora, a nie wklejać jak swoje? Cały wątek jest tu: schemat oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 25.03.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Przekleiłem z innego wątku. Kolego, jak przekleiłeś z innego wątku, to może powinieneś podać autora, a nie wklejać jak swoje? Cały wątek jest tu: schemat oświetlenia Szanowny kolego, nie napisałem , że są to moje rysunki więc nie rozumiem zarzutu. Jeśli czujesz się urażony to przepraszam za zacytowanie rysunków z Twojego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.03.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Przekleiłem z innego wątku. Kolego, jak przekleiłeś z innego wątku, to może powinieneś podać autora, a nie wklejać jak swoje? Cały wątek jest tu: schemat oświetlenia Szanowny kolego, nie napisałem , że są to moje rysunki więc nie rozumiem zarzutu. Jeśli czujesz się urażony to przepraszam za zacytowanie rysunków z Twojego postu. Napisałem jak swoje, a nie jako swoje - widzisz różnicę? Ja poświęciłem czas na przygotowanie tych rysunków i umieszczenie ich na forum, a Ty bierzesz jak swoje Chyba bardziej na miejscu byłoby podanie linku do postu, w którym temat był szczegółowo opisany, a nie wyrywanie z tego postu tylko rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.03.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Nie ma sprawy, zmieniłem zawartość swojego postu na bardziej odpowiednią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.03.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Ja poświęciłem czas na przygotowanie tych rysunków i umieszczenie ich na forum, a Ty bierzesz jak swoje Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale Twoje rysunki były wklejone po słowie Cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 11.04.2007 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam! Chciałbym odświerzyć temat, który sam zaczałem. W kaxdym razie z włącznikami schodowymi poradziłem sobie. Teraz mam problem z 2 schodowymi i krzyżowym Mam takie kable przewody w puszkach jak na rysunko poniżej: http://images20.fotosik.pl/216/4a9a11bc6309e51f.jpg Domyślam się, że w puszce po prawej i lewej stronie powinien być włącznik schodowy, a w srodkowej krzyżowy. Nie wiem tylko jak podłączyć przewody do włączników. Na elektroinstalacje.info znalazłem takie coś: http://elektroinstalacje.info/images/articles/krzyzowy.gif ale na tym schemacie do środkowej puszki wchodzą 4 przewody, a ja mam ich 6. Ktoś poratuje dobrą rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.04.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Jak wcześniej pisałem potrzebny będzie omomierz z długimi przewodami.Przy jego pomocy sprawdzisz które przewody biegną między puszkami (kolory mogą się nie zgadzać).Dwa przewody (żyły) dochodzące do wyłącznika krzyżowego pozostaną niepodłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 12.04.2007 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Dwa przewody (żyły) dochodzące do wyłącznika krzyżowego pozostaną niepodłączone. Rozumiem, że dwa przewody z tych 6 są zbędne i są w puszcze tylko dlatego, że kable którymi są robione instalacje sa trzy żyłowe i nie zostały one odcięte przez wykonującego instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts