Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

włączniki schodowe - jak zamontować?

Recommended Posts

Witam!

Czy forumowicze mogliby mnie poinstrułować jak zamontować włączniki schodowe? Mam taką sytuację, żę jeden włącznik włącza i wyłącza światło na dole schodów a drugi robi to samo na górze. W sypialni sytuacja jest podobna, ale trochę inna: jeden włącznik koło drzwi i dwa koło wyrka.

Doczytałem co to są włączniki schodowe i krzyżowe, jednak w praktyce nie bardzo mi to podłączenie wychodzi ;)

Gniazda mam, wiem jak korzystać z próbnika, ale patrząc na schematy umieszczone w internecie wymiękam. Ktoś może wyjaśnić temat w sposób łopatologiczny?

Znalazłem wątek na ten temat na forum, ale schematy, które ktoś tam podlinkował się nie otwierają.

Będę wdzięczny za pomoc.

Do sypialni potrzebujesz dwa schodowe i jeden krzyżowy.

Na schody tylko dwa schodowe

Oznaczony styk (przeważnie widać że jest jeden na jednym boku a pozostałe dwa na innym boku włacznika) łaczysz z zasilaniem. Z drugiego włacznika łączysz ten styk z zarówką.

Oczywiscie do żarówy idzie też drugi (bezposrednio bez wyłączników) przewód.

Dalej pozostaje ci tylko połaczyć ze sobą dwoma przewodami te pozostałe dwa styki z obu włączników.

Wersja z krzyżowym identyczna tylko te dwa styki łączysz z pierwszego łacznika do krzyżowego i dalej do trzeciego włącznika.

Nie wiem czy bez schematu przed oczami to połaczysz jeśli nie wiesz o co chodzi :roll:

Do sypialni potrzebujesz dwa schodowe i jeden krzyżowy.

Na schody tylko dwa schodowe

Oznaczony styk (przeważnie widać że jest jeden na jednym boku a pozostałe dwa na innym boku włacznika) łaczysz z zasilaniem. Z drugiego włacznika łączysz ten styk z zarówką.

Oczywiscie do żarówy idzie też drugi (bezposrednio bez wyłączników) przewód.

Dalej pozostaje ci tylko połaczyć ze sobą dwoma przewodami te pozostałe dwa styki z obu włączników.

Wersja z krzyżowym identyczna tylko te dwa styki łączysz z pierwszego łacznika do krzyżowego i dalej do trzeciego włącznika.

Nie wiem czy bez schematu przed oczami to połaczysz jeśli nie wiesz o co chodzi :roll:

Sorry jabko ale Twoje propozycje to przeżytek :wink:

Nie każdy amator zrobi to jak należy, moja propozycja jest najprostrza. :D

Instalacja oczywiście jest już zamontowana, zatynkowana, itd. Zakładam tylko osprzęt.

Prawdę mówiąc nie wiele zrozumiałem z powyższych wyjaśnień...

Ale z tego co doczytałem w innych miejscach, muszę najpierw znależć fazę. Jak ją znajdę i jest na jednym przewodzie, to podłączam ten drut we włączniku tam, gdzie są 2 wejścia obok siebie, reszta obojętnie. Jak na 2 przewodach jest faza, to to ten bez fazy do tam gdzie są 2 wejścia obok siebie, a resztę dowolnie.

Jak rozumiem fazy nie będzie chyba w obu puszkach, więc rozpoczynam od tej w której fazę znajdę? Potem włączam ten pierwszy podłączony włącznik i szukam fazy w drugim.

Nie wiem czy opisałem to w miarę jasno (i co najważniejsze prawidłowo) ale wydaje mi się, że coś zaczynam z tego rozumieć. Za to nie mam pojęcia co w przypadku 3 włączników do jednego oświetlenia. Zaczynam też od poszukania fazy? Co dalej?

Instalacja oczywiście jest już zamontowana, zatynkowana, itd. Zakładam tylko osprzęt.

Prawdę mówiąc nie wiele zrozumiałem z powyższych wyjaśnień...

Ale z tego co doczytałem w innych miejscach, muszę najpierw znależć fazę. Jak ją znajdę i jest na jednym przewodzie, to podłączam ten drut we włączniku tam, gdzie są 2 wejścia obok siebie, reszta obojętnie. Jak na 2 przewodach jest faza, to to ten bez fazy do tam gdzie są 2 wejścia obok siebie, a resztę dowolnie.

Jak rozumiem fazy nie będzie chyba w obu puszkach, więc rozpoczynam od tej w której fazę znajdę? Potem włączam ten pierwszy podłączony włącznik i szukam fazy w drugim.

Nie wiem czy opisałem to w miarę jasno (i co najważniejsze prawidłowo) ale wydaje mi się, że coś zaczynam z tego rozumieć. Za to nie mam pojęcia co w przypadku 3 włączników do jednego oświetlenia. Zaczynam też od poszukania fazy? Co dalej?

Ja niewiele rozumiem z tego co tu piszesz ale nie jestem elektrykiem choć sam robiłem wł.schodowe ale cotam tylko korek ci wyskoczy jak coś zrobisz źle :D

Poszukaj w sieci schematy bo są i jak je zrozumiesz to do pracy

Opisz jak to zrobiłeś czy się udało bo jestem ciekaw pewnie jak inni

Ja miałem podobny problem na klatce schodowej. dałem krzyżowy na półpiętrze a na dole i górze schod9owe. czarny kabel połączyłem jako osobny (chyba z napięciem) we wszystkich kontaktach, działa z...ście, nie potrzeba żadnych dodatkowych pierdół- doszedłem do tego metodą prób i błędów- teraz nie mam problemów z takimi połączeniami.

...

W tym miejscu były rysunki kolegi ZBYCHa, które zacytowałem z poniższego wątku:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66413

Przekleiłem z innego wątku.

Przydałby się miernik uniwersalny (w zasadzie omomierz) z długimi przewodami aby sprawdzić który kabelek w które miejsce podłączyć.

Zauważ, że wyłączniki są podłączone szeregowo.

• 2 weeks później...

Kolego, jak przekleiłeś z innego wątku, to może powinieneś podać autora, a nie wklejać jak swoje? :roll:

Cały wątek jest tu: schemat oświetlenia

Szanowny kolego, nie napisałem , że są to moje rysunki więc nie rozumiem zarzutu.

Jeśli czujesz się urażony to przepraszam za zacytowanie rysunków z Twojego postu.

Kolego, jak przekleiłeś z innego wątku, to może powinieneś podać autora, a nie wklejać jak swoje? :roll:

Cały wątek jest tu: schemat oświetlenia

Szanowny kolego, nie napisałem , że są to moje rysunki więc nie rozumiem zarzutu.

Jeśli czujesz się urażony to przepraszam za zacytowanie rysunków z Twojego postu.

Napisałem jak swoje, a nie jako swoje - widzisz różnicę?

Ja poświęciłem czas na przygotowanie tych rysunków i umieszczenie ich na forum, a Ty bierzesz jak swoje :roll:

Chyba bardziej na miejscu byłoby podanie linku do postu, w którym temat był szczegółowo opisany, a nie wyrywanie z tego postu tylko rysunków.

• 3 weeks później...

Witam!

Chciałbym odświerzyć temat, który sam zaczałem. W kaxdym razie z włącznikami schodowymi poradziłem sobie.

Teraz mam problem z 2 schodowymi i krzyżowym :)

Mam takie kable przewody w puszkach jak na rysunko poniżej:

http://images20.fotosik.pl/216/4a9a11bc6309e51f.jpg

Domyślam się, że w puszce po prawej i lewej stronie powinien być włącznik schodowy, a w srodkowej krzyżowy. Nie wiem tylko jak podłączyć przewody do włączników.

Na elektroinstalacje.info znalazłem takie coś:

http://elektroinstalacje.info/images/articles/krzyzowy.gif

ale na tym schemacie do środkowej puszki wchodzą 4 przewody, a ja mam ich 6.

Ktoś poratuje dobrą rada?