Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

włączniki schodowe - jak zamontować?

Recommended Posts

Dwa przewody (żyły) dochodzące do wyłącznika krzyżowego pozostaną niepodłączone.

Rozumiem, że dwa przewody z tych 6 są zbędne i są w puszcze tylko dlatego, że kable którymi są robione instalacje sa trzy żyłowe i nie zostały one odcięte przez wykonującego instalację?

Dokładnie tak.

Z obydwu trzyżyłowych kabli dochodzących do wyłącznika krzyżowego wykorzystane będą po dwa przewody (żyły).

Dwa przewody (żyły) dochodzące do wyłącznika krzyżowego pozostaną niepodłączone.

Rozumiem, że dwa przewody z tych 6 są zbędne i są w puszcze tylko dlatego, że kable którymi są robione instalacje sa trzy żyłowe i nie zostały one odcięte przez wykonującego instalację?

Dokładnie tak.

Z obydwu trzyżyłowych kabli dochodzących do wyłącznika krzyżowego wykorzystane będą po dwa przewody (żyły).

U mnie należało te dwa "zbędne" połączyć ze sobą pod włącznikiem krzyżowym :lol:

A w poprawnym podłączeniu wszystkich włączników pomogła mi rozmowa tel. z elektrykiem, który kładł instalację oraz schematy połączeń które znalazłem w katalogu Legranda dostępnym na ich stronie. Oraz 15minut spokojnego myślenia i rysowania, żeby sobie rozrysować układ z dwoma krzyżowymi. I kolejne 15 minut, żeby przekonać się, że kolor przewodu który ma iść od jednego krzyżowego do drugiego krzyżowego może się po drodze zmienić :lol: