andre59 12.04.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Dwa przewody (żyły) dochodzące do wyłącznika krzyżowego pozostaną niepodłączone. Rozumiem, że dwa przewody z tych 6 są zbędne i są w puszcze tylko dlatego, że kable którymi są robione instalacje sa trzy żyłowe i nie zostały one odcięte przez wykonującego instalację? Dokładnie tak. Z obydwu trzyżyłowych kabli dochodzących do wyłącznika krzyżowego wykorzystane będą po dwa przewody (żyły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 13.04.2007 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Z obydwu trzyżyłowych kabli dochodzących do wyłącznika krzyżowego wykorzystane będą po dwa przewody (żyły). Zastanawia mnie tylko co tobi tam ten brązowy przewód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 13.04.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Dwa przewody (żyły) dochodzące do wyłącznika krzyżowego pozostaną niepodłączone. Rozumiem, że dwa przewody z tych 6 są zbędne i są w puszcze tylko dlatego, że kable którymi są robione instalacje sa trzy żyłowe i nie zostały one odcięte przez wykonującego instalację? Dokładnie tak. Z obydwu trzyżyłowych kabli dochodzących do wyłącznika krzyżowego wykorzystane będą po dwa przewody (żyły). U mnie należało te dwa "zbędne" połączyć ze sobą pod włącznikiem krzyżowym A w poprawnym podłączeniu wszystkich włączników pomogła mi rozmowa tel. z elektrykiem, który kładł instalację oraz schematy połączeń które znalazłem w katalogu Legranda dostępnym na ich stronie. Oraz 15minut spokojnego myślenia i rysowania, żeby sobie rozrysować układ z dwoma krzyżowymi. I kolejne 15 minut, żeby przekonać się, że kolor przewodu który ma iść od jednego krzyżowego do drugiego krzyżowego może się po drodze zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts