Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie,doradźcie !!!

Recommended Posts

Chcialabym zapytac o dwie rzeczy nie rozdrabniajac sie na dwa osobne tematy-stad taki tytul :lol:

Pierwsze pytanie dotyczy odleglosci dzialki od lini wysokiego napiecia.Dzialka ktora jestesmy powaznie zainteresowani jest w odleglosci jakichs 150m od takiej lini.Wokol jest duzo domkow i nawet jeden z nich jest pod sama linia.

Czy to jest jakis problem i czy mamy sie czego bac??Mam pewne obawy dlatego wole zapytac osob ktore maja o tym jakies pojecie :)

Drugie pytanie:

Jakie mniej wiecej sa koszty zwiazane z kupnem dzialki tzn notariusz i wszystkie sprawy papierkowe???

Mysle o tym poniewaz mamy mozliwosc albo sami sie wszystkim zajmowac albo przez biuro nieruchomosci-placimy im 1300zl i oni robia wszystko za nas.

Lepiej skorzystac z ich pomocy i nie latac za tym czy lepiej samemu??

Nie wiem jakiego rzedu sa to pieniadze, nie wiem ile zarabia na tym biuro.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc :)

Na temat pierwszego pytania się nie wypowiem, bo nie mam doświadczenia w tej materii.

Natomiast co do kupna działki to z tym wiąże się tylko znalezienie notariusza, który sam załatwi "wszystkie sprawy papierkowe" (podatek, wpis do księgi wieczystej) o których piszesz. Za 1300 złotych to sam Ci to załatwię :wink:

Nie wiem jaki jest statut tej działki. Bo jeśli nie ma warunków zabudowy to wtedy warto byłoby się o nie wcześniej postarać. Podpisujecie umowę przedwstępną ze sprzedającym i staracie się o warunki zabudowy (nie musi się być właścicielem), a macie pewność, że na tej działce możecie postawić dom, jak może być usytuowany, maksymalna pow. zabudowy, rodzaj dachu itp.

Z autopsji wiem, że jest przy tym trochę biegania (warunki przyłączenie mediów) i może biuro nieruchomości, o którym wspomniłaś, w tej cenie to uwzględnia. Ale nawet jeśli tak, to wg mnie 1300 to i tak dużo....

Pozdrawiam i życzę powodzenia.......

nie wiem jak - o ile w ogole - jest szkodliwe zamieszkiwanie w poblizu linii wysokiego napiecia. istnieje cos takiego jak promieniowanie elektromagnetyczne, i zalezy ono np od natezenia pradu.

spojrzalbym jednak na taki problem pod innym, chyba tez waznym katem - mianowicie ewentualnej odsprzedawalnosci takiej dzialki.

roznie to bywa w zyciu i rozne decyzje podejmujemy. ja inwestujac w cos duze kwoty (auto, nieruchomosci) zawsze rozpatruja kwestie zbywalnosci rzeczy.

pozd.

Jacek