Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa ciep?ochronna w?asnej produkcji?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś widziałem opis albo reklamę wytwórcy. Dostarcza Ci woreczki z kuleczkami, a Ty sobie je sypiesz do betoniarki. Masz cieplejszy i lżejszy strop, ale oczywiście trochę mniej wytrzymały. Nie pamiętam dokładnie gdzie to widziałem, ale musiało to być raczej w Muratorze lub jakimś numerze specjalnym.

Myślałem o jej użyciu do murowania Porothermu. Ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo nikt nic nie wie o takiej zaprawie. Gdzie szukać tajemniczych kuleczek? Ponoć zaprawa ciepłochronna do Porothermu jest droga , więc gdyby była możliwość zastąpienia jej czymś podobnym lecz tańszym to byłoby świetnie

Pozdrawiam kris73

gdyby to było takie proste tzn kupić kuleczki i hop to było by świetnie. bardzo ważne oprócz proporcji ilościowych w tym przypadku jest ich rozmieszczenie w masie zaprawy (niech sięzdarzą miejsca ich szczególnej koncentracji i mur się rysuje jak nie wiem co , co zauważysz później po siatce rys na tynku). ja miałem przyjemność oglądania takich ciekawostek, także stanowczo odradzam. rozejrzyj się na rynku zapraw w końcu to nie jest jedyna (ale gdy weźmiesz pod uwagę ile litrów mokrej zaprawy wychodzi z worka to ta nie jest zbyt droga). jak byś jeszcze miał wątpliwości cenowe to muruj na pasy zwykłą zaprawą na fugi do 12 mm grubości, lub....

Mnie te kuleczni nie przekonują. Przecież taka spoina bedzie mało wytzymała cement nie przyklei się do steropianu, bedzie mozna przełamac jak wafelek. Kuleczki i tak będą pewnie pływać na wierzchu w betoniarce. A jestem ciekaw co sie stanie podczas pozaru , kuleczki sie wytopią a budynet sie zawali.

To fak ze zaprawa termoizolacyjna czy ciepłochronna jest droga. Wiekszość ludzi muruje porotherm na zwykłej zaprawie cementowo wapiennej. Na kilku budowach spotkałem się z dwoma technikami. Pierwsza to kładzenie zaprawu w trzech rzędach na skraju i pośrodku pustaka z zostawieniem pustek powietrznych. A druga to kładzenie zaprawy na brzegach pustaka a w srodku 5-7 cm pasek steropianu grub. 1 cm.

Pozdrawiam Pirat

Oj Pirat , Pirat

jeszcze nie miałeś z tym do czynienia - a krytykujesz i jednocześnie sobie zaprzeczasz straszysz pożarem kulek styropianowych i zawaleniem konstrukcji a centymetrowy pasek który stosują na wkładkę to CO - nic - mur się nie zawali - spoko

Mysle ze takiej zaprawy nie zrobisz samodzielnie, zbyt duze kuli styropianowe ( pewnie je bedziesz sam tarl). Jesli zbyt duze kuli to i zaprawa musi miec wieksza grubosc (wtedy nie masz cienkich spoin). No i przez to ze kulki beda wieksze, nierowne ich rozmieszczenie w zaprawie.

Pomysl dobry ale nie widze mozliwosci "uczciwego" wykonania

Proponuje zrobić grilla, zebrać sie przy piwku zaopatrzyć się w tarki i trzeć styropian. Albo za niewielka opłatą wypożyczę moje dwie 1,5 roczne córeczki bliźniaczki, one by raz dwa rozpracowały ten styropian. A poważnie to jak ktoś chce cos takiego używać to niech się popyta i producentów styropianu czy dysponują nim w kuleczkach.

Pozdrawiam Pirat

P.S. do Anonimowego- nie zaprzeczam sobie jak się będzie palić to wytopi mi się wewnątrz a spoiny na krawędziach pustaków będą trzymać (a kulki się wytopią i co powstaną dziury w spoinie jak w szwajcarskim serze) . Ale mam nadzieję ze się nic nie będzie palić ani mi ani wam no chyba tylko ze w kominku :smile: !!!

Nie kombinujcie z tarciem styropianu.Jestproducent gotowej zaprawy cieplochronnej PREFABET KOZIENICE ,jest to zaprawa FELKO

w workach 20kg.Sa to bardzo malutkie kuleczki,+spoiwo(chyba na bazie kleju)oraz plastyfikator w malym woreczku.Koszt 1 worka 16zl.Wydajnosc z worka 11 bloczkow szer.36cm(1.5m2muru)gr. spoiny

do10 mm.Cena 1 bloczka odmiany 400 -9.80zl.Bijcie sie o upust.

Murujac taki mur nie trzeba go niczym docieplac 0.29W.m2.wspomniana zaprawa nie nadaje sie do wylewek.Jesli chodzi o mur to jest to najtanszy jaki mozna wymyslec.Bez obawy z pozarem i utlenianiem styropianu,mur z obydwu stron ma tynk.