Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa ciep?ochronna w?asnej produkcji?

Recommended Posts

Czytam i nie mogę uwierzyć. Jeżeli ktoś buduje budę dla psa to może tak kombinować. Dodawanie kulek styropianowych, a najlepiej trawy, aby było naturalniej.Ja myślałem, że tu na forum są ludzie poważni i nie doradzają źle innym, no chyba, że ich zazdrość męczy i chcą innym budującym popsuć cały dom. Mam znajomego który tak kombinuje i zawsze kończy się to kłopotami, ale nie potrafi wyciągnąć z tych porażek wniosków. Oszczędzajcie przez nie dawanie się naciągnąć tym, którzy widzą wasz brak wiedzy na temat etapów budowania i to wykorzystują.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Im więcej porów powietrza tymj lepsza izolacyjność i akustyka.

Do dmuu

To ty próbujesz odkrywać amerykę.

Już w starożytnym Egipcie ta metoda była znana - w miejsce styropianu dawano pociętą trzcinę, w Polsce później stosowano mieszaną glinę z sieczką .

I gdzie tu nowatorstwo ?

W zaprawie ciepłochronnej występują małe kuleczki jak myślisz w jakim celu ?

No to porownaj akustyke betonu komorkowego i cegly ceramiczne lub pustaka ceramicznego, albo welny szklanej i styropianu. Przy akustyce raczej chodzi o zwartosc przegrody i jej strukture zewnetrzna i wewnetrzna.

Nie mozna powiedziec ze czym material jest lepszym izolatorem ciepla tym lepiej izoluje przed halasem

Nie potrafię porówać akustyki styopianu do wełny ale w prosty sposób potrafię porównać akustykę cegły i bet. komórkowego uderzając ścianę młotkiem

Jak myślisz na czyją korzyść wypada porównanie - materiału porowatego czy ścisłego ?

Anonimowy. Proponuję zapoznać się z badaniami ITB dotyczącymi ściany docieplanej styropianem (analogią są tutaj pustaki styropianowe). Ściana surowa ma lepszą akustykę od ściany docieplonej.czasmi kompania żołnierzy prędzej zawali most niż czołg(rezonans).tak swoją drogą ciekaw jestem czy wolisz mieć ścianę lepszą akustycznie na dzwięki powietrzne(występujące cały czas) czy uderzeniowe(występujące może kilka razy w roku chyba że twoja ściana to bramka do podwórkowej piłki))

Hej!

• 6 months później...
Drodzy forumowicze. Temat zaprawy termoizolacyjnej jest bardzo ciekawy, a mnie interesuje szczególnie, gdyż obecnie jestem na etapie budowy domu z pustaków Porothem 44 - oczywiście na zaprawie termo. Jak już wcześniej pisałam na łamach forum, gotowa zaprawa ciepłochronna doprowadza nas do ruiny finansowej. Zbiegiem okoliczności nasi wykonawcy (Firma, która przez kilka lat budowała w Niemczech i to właśnie z Porothem'ów na omawianej zaprawie) wyśmiali nas, że w Niemczech nikt nie kupuje do budowy domu zapraw w 20-to kilowych woreczkach, tylko zaprawy takie miesza się bezpośrednio na budowie. A jeśli chodzi o ten STEROPIAN czy STYROPIAN w zaprawie, to dziwię się, że panowie, którzy są za oryginalną zaprawą (Wienerberger) nie przeczytali jeszcze, że te drobinki to PERLIT. Odsyłam do lektury na temat właściwości Perlitu. Jedyny problem jaki się u nas pojawia to dostępność samego perlitu, ale jest, i mi udało się go kupić - bardzo tanio, z jedną różnicą jest w worach - nie jak Niemczech w silosach, ale to chyba nie ma różnicy. Jutro moja ekipa zaczyna z zaprawą tzw. domową - zobaczymy jak wyjdzie.

Witam serdecznie.

Ponieważ budowałem na zaprawę ciepłochronną mogę co nieco dorzucić. Te kuleczki to styropian a nie perlit, a te granulki to rzeczywiście perlit. Są dwa główne rodzaje zapraw ciepłochronnych: oparte na styropianie (bardziej popularne) i oparte na perlicie. Ponoć są też keramzytowe? Ale to tak BTW.

Te na styropianie składają się z worków z zaprawą i worków ze styropianowymi kulkami (np. Termor). Te drugie na perlicie są od razu wymieszane. Ja kupowałem AZ102 z firmy ALPOL opartą na perlicie. Tak naprawdę jak popatrzyłem z bliska to można było też dostrzec kulki styropianowe, więc firma ALPOL trochę "ściemnia" ale do czego zmierzam?

Otóż wcale nie wyszło tak drogo. Za zaprawę na parter zapłaciłem 800PLN (po szczegóły odsyłam na moje strony http://www.artmedia.of.pl dział Budowa).

Zwróćcie uwagę, że na ciepłochronna trzeba murować tylko ściany zewnętrzne, więc wcale nie tak dużo.

Co do pomysłu z mieszaniem kulek styropianowych to powiem tyle, że oryginalne zaprawy na styropianie właśnie tak się robi (patrz "Termor"). Nic nie wypływa na wierzch, bo beton/zaprawa jest wystarczająco gęsty. Trzeba tylko dodać dobrego plastyfikatora. A kulki mozna bez problemu kupić. Mi proponowano identyczne w składzie gdzie kupowałem wkład kominowy (miały być do jego ocieplenia). Kosztowały śmiesznie tanio, ale nie kupilem...

Sebastian.

Sebastian dzięki za wyjaśnienia. Pisząc o zaprawie na bazie perlitu miałam na myśli zaprawę Wienerberga - ona chyba niestety nie ma steropianu, ale nie o to w końcu chodzi. Gratuluję niskich kosztów, mi niestety nie udało się. Może różnica w zaprawie. Obecnie koszt jaki poniosłam na zaprawę na parter (oczywiście tylko ściany zewnętrzne) to 2600 zł - a do zakończenia parteru troszkę jeszcze zostało. Muszę jeszcze dodać, że małżonek załatwił duży rabat, bardzo duży.

Lawio

[ Ta wiadomość była edytowana przez: lawio dnia 2003-01-08 07:47 ]

Witaj Sebastian!

1 worek zaprawy Wien.....a 25 kg kosztuje ok. 25 zł, to jak widać 2x co Alpol. No cóż dla mnie już za późno na zmiany. Wiem jeszcze jedno, gdybym po raz drugi budowała dom to na pewno nie kupowałabym oryginalnej zaprawy. W piątek moja ekipa budowlana murowała już z zaprawy tzw. domowej na bazie perlitu. Zaprawa jest O.K., nie zawacham się powiedzieć, że tak samo dobra, a może nawet lepsza (dużo perlitu, czyli cieplutka, lekka a jednocześnie bardzo wytrzymała. jej dużą zaletą jest cena tzn. około 30% oryginalnej i jedno wiem na pewno nie ma w niej styropianu (steropianu - nigdy nie wiem jak jest poprawnie). A'propo zprawy ciepłochronnej to wczoraj przeczytałam artykuł na ten temat we wrześniowym numerze Ładny ... - polecam.