Gość 07.09.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2002 Powyższe pytanie (o perlit do zaprawy ciepłochronnej) nie było kierowane wyłącznie do "lawio". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.09.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Skacząc po różnych stronach znalazłem przepis na zaprawę ciepłochronną z keramzytu na stronie http://www.optirocgniew.pl ZAPRAWA CIEPŁOCHRONNAReceptura na zaprawę murarską KZ/M4 (na 100 dm3 zaprawy)WAGOWO Cement 32,5 - 17 kg 1 Wapno hydratyzowane - 13 kg Keramzyt (frakcja 0-2 mm) 61 kg - (2 worki 50 dm3) Woda - 26 dm3 Betostat* 0,12 dm3 * BETOSTAT - dodatek napowietrzającyTak przygotowana zaprawa posiada: - gęstość objętościową = 970 kg / m3- współczynnik = lambda 0,23 W/mK W warunkach placu budowy zaprawę wykonujemy zalewając w betoniarce całość keramzytu połową wody zarobowej, po 10 minutach dodajemy cement, wapno i resztę wody, a po wstępnym wymieszaniu dodajemy Betostat i mieszamy dalej do uzyskania właściwej konsystencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2002 Dzięki za przepis na ciepłą zaprawę keramzytową ale interesuje mnie zaprawa murarska z perlitu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 08.10.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 O rany! Ależ mam zaskok. Nie wiem, czy jeszcze kogoś (Łukasza) interesuje mój tajemny przepis na zaprawę z perlitem? Jeśli tak, chętnie podam, choć do końca przepis nie jest mój. Zdradził mi ten sekret pewien miły Forumowicz - jeśli to czyta, wie o kim myślę. Przejdę do sedna sprawy.."Więc proporcję trudno wytłumaczyć nie znając pojemności Twojej betoniarki, konsystencji zaprawy itd. Proporcję ustali Ci najlepiej murarz - dosypując kolejną porcję perlitu do betoniarki do stanu takiego aby nie stała się "za jałowa" tzn. nie zjeżdżała mu z kielni.A im więcej uda się dosypać, bez efektu "jałowości" zaprawy - tym będzie cieplejsza To cała sztuka. " Przepis sprawdzony, zaprawa SUPER!!! Jeszcze jeden dylemacik - skąd perlit? Ja kupiłam w Cieszynie - dla zainteresowanych namiary prześlę na priv. Prawdopodobnie jest też firma w Warszawie, która oferuje również ten cudowny proszek (namiary też mam). PozdrawiamLawio [ Ta wiadomość była edytowana przez: lawio dnia 2003-01-08 07:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Czy taką zaprawę z perlitem można użyć do wykonania tynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 18.12.2002 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Bardzo proszę o namiary na dystrybutorów perlitu. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.12.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Zobacz tutaj:http://zebiec.com.pl/dystrybutorzy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 13.05.2003 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Jak wyszło murowanie na ciepłe zaprawy własnej produkcji?Może pojawiły się jakieś konkretne przepisy? Chętnie je poznam. Sam jestem zainteresowany taką zaprawą. Gotowe są za drogie. Chcę robić ścianę 2-warstwową (30 cm porotherm lub thermopor + 12 docieplenia) i wolałbym coś cieplejszego niż zwykła zaprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 No ja własnie wybudowałem z PTH30 +10 cm styropianu będzie... i nzrobiłem to na zwykłej zaprawie wapiennej. Doszedłem do wniosku że nie warto eksperymentować z czymś czego się tak naprawdę nie zna. Tobie też odradzam. Stosuj stare i sprawdzoen technologie. Hey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Przekonałem się, że zaprawa "własnej produkcji" (na bazie perlitu) jest łatwa do wykonania, bardziej plastyczna i tańsza niż zaprawa gotowa.Podaję przepis: worek - 125 litrów perlitu (drobnej granulacji) + 1,5 małego worka cementu + 4 łopaty piasku + plastyfikator lub wapno oraz woda (w ilości zapewniającej właściwą konsystencję). Zaczynałem od zaprawy gotowej więc mam porównanie - zaprawa własnej roboty jest łatwiejsza do mieszania i murowania niż gotowa, która posiada taką samą zawartość perlitu, cementu i wapna a robiąc zaprawę samemu mamy przynajmniej pewność, że nie jest przeterminowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 16.05.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Dzięki Łukasz, myślę, że poeksperymentuję. Nie wiesz gdzie (najlepiej w okolicach Warszawy) można kupić perlit?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 16.05.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Dzięki Łukasz, myślę, że poeksperymentuję. Nie wiesz gdzie (najlepiej w okolicach Warszawy) można kupić perlit?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 16.05.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 A ja robiłem zaprawę z granulatem styropiwnowym. Na Opolszczyźnie bardzo wielu murarzy buduje Niemcom. Oni przywieźli przepis powszechnie stosowany w tamtym terenie. Na małą typową betoniarkę po wlaniu wody sypali wiaderko ( 8 - 10l) granulatu . To musi się dobrze zmoczyć, potem robi się dalej normalną zaprawę. Na dość rozległy dom wyszło mi ponad 4m3 granulatu chyba po 35zł za metr. Dom stoi, zaprawa trzyma. Myślę że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 17.05.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 A ile poszło tego perlitu na cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 18.05.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Mam dość duży dom. 64m po obwodzie. 11 warstw porothermu 44 do stropu i 3 nad. Granulat dawałem do ścian zewnętrznych. Poszło 4 albo 5 m*3 po 35,98za wór. W jadalni mam wykusz, który jest dość trudnydo wymurowania . Tam murowaliśmy na zaprawie ciepłochronnej. W sumie ciekawe, bo w domu nie jeszcze nie mieszkamy. Parametry ciepłochronne dopiero się ujawnią. Wizualnie to wygląda to lepiej niż u sąsiada, który wszystko wymurował na zaprawie ciepłochronnej i po zimie na ściany wylazła mu jakaś biała substancja, wygląda jak sól ( ale nie jest bo już kosztował). Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 18.05.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Mimo wszystko wolałbym perlit. Styropian na pewno obniży wytrzymałość zaprawy - trochę się obawiam murowania czymś takim (tynk najwyżej zleci, ale ściany lepiej jak będą stać...). Czy znacie jakieś oficjalne normy dotyczące takich zapraw?Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 On 2003-05-18 10:59, grzegorz2 wrote: Mimo wszystko wolałbym perlit. Styropian na pewno obniży wytrzymałość zaprawy - trochę się obawiam murowania czymś takim (tynk najwyżej zleci, ale ściany lepiej jak będą stać...). Czy znacie jakieś oficjalne normy dotyczące takich zapraw? Grzegorz Nie namawiam Cie - grzegorz2 - bo nie ma normy i gwarancji na taka zaprawe - nie wiem co miał na mysli Szadam mówiac "mała betoniarka" na betoniarke 150 l - 20 l mielonego styropianu nie stanowi przesady - to nie norma jakas, a doswiadczenie ludzi - budynki na tej zaprawie wybudowano za jakies 50 lat dowiesz sie czy tak można było robić pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 18.05.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Nikogo do niczego nie namawiam. Dzielę się doświadczeniem i przedstawiam sposób,z którego skorzystałem . Mała betoniarka to 75l lub więcej niz 1,5 taczki zaprawy. Mechanicznie niczego się nie obawiam. Styropian jest w zdecydowanej mniejszcości, a w zaprawie pełni rolę "poryzatora". Proszę zauważyć, że często, nawet na tym forum, przywiązujemy wiele wagi do grubości sciany. 25, 30, 44 itp. Ta sama zaprawa "niesie " dom w murach 25, 30 i 44. Nie dajemy jej więcej, grubiej trzyma i już. Z tego powodu śpię spokojnie. Styropian dodawałem do zaprawy dla sciany 44 cm a nie 25cm. I jeszcze jedno. Robimy teraz CO. Kujemy bruzdy. Tego styropianowego spulchniacza prawie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Szadam - mimo, że tego nie uzgadnialiśmy - Ty na betoniarke 75 l proponujesz 10 l granulatu, ja na 150 l 20 l granulatu - czyli to samo - po zwiekszeniu plastycznosci i urabialności nie obawiam sie dac wiecej - nie neguje zalet perlitu - łatwiej i taniej było mi jednak kupić granulat styropianowy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 18.05.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Brzoza - cieszy mnie, że metoda jest znana w innych częściach świata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts