Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka!

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Ale jak się okazuje niewiele. Właśnie sprawdziłem różnice w oddawaniu mocy grzejnika podłogowego przy izolacji 1cm i 10cm przy parametrach 45/10 i wyszło raptem 6W/m2. Natomiast oddawanie w glebę zmienia się o 15W/m2. Więc widać różnicę. Natomiast w porównaniu Z grubością izolacji 10cm a 20cm różnica jest aż dwukrotna ale zmiana jest w granicach 2,6W/m2 strata przy izolacji 10cm i 1,3W/m2 przy izolacji 20cm. A ponieważ przy zastosowaniu ogrzewania podłogowego nie liczy się strat przez podłogę ponieważ ich nie ma izolacja ma tylko wpływ na stratę energii z instalacji.

Tak wogóle to dzięki za temat - właśnie o to mi chodziło, ale...

hmm... nie ma strat przez podłogę ? żadnych ? Jeśli pod podłogą jest +7st a nad podłogą ( w pomieszczeniu ) +21st to, w którą stronę ciepłu będzie "łatwiej" ? ...gdzie robię błąd w rozumowaniu ?

pozdr

ja dałem 15 styro. na początek 10 potem rurki c.w.u i 5 cm.

ale popełniłem bład bo lepiej dla monterów podłogówki byłoby 5 cm na to c.w.u. i reszte uzupełnic 2x5 (gdzie rurki) oraz 10. Lepiej gdyz powierzchnia pod podłogówke byłaby równa i nie trzeba by było "kleic" ruchomych płyt styro pianką-za głupote sie płaci :-(

Może dokładnie nie wyjaśniłem. Chodzi mi tylko o miejsca skrzyżowań rur od podłogówki z rurami od wody. Rura od wody z otuliną z pianki ma średnicę 5 cm, jak położę na to rurkę od podłogówki do nad rurką od podłogówki (1,5 cm), w miejscu skrzyżowań będzie tylko jakieś 2,5 cm wylewki. Czy to nie jest za płytko?

Na wylewkę i styropian (3 cm) mam jakieś 9 cm.

Może dokładnie nie wyjaśniłem. Chodzi mi tylko o miejsca skrzyżowań rur od podłogówki z rurami od wody. Rura od wody z otuliną z pianki ma średnicę 5 cm, jak położę na to rurkę od podłogówki do nad rurką od podłogówki (1,5 cm), w miejscu skrzyżowań będzie tylko jakieś 2,5 cm wylewki. Czy to nie jest za płytko?

Na wylewkę i styropian (3 cm) mam jakieś 9 cm.

więc pisałem, żeby wode dać w styropianie - wyciąć rowek i wsadzić rure

rurki od podłogówki powinny być w idealnym prawie poziomie