Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korzeniowa oczyszczalnia ścieków - budowa, użytkowanie

Gelus

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Otwieram temat, bo chcę usłyszeć głosy praktyków używających tego rodzaju oczyszczalni.

Uważam że to bardzo ciekawe rozwiązanie i planuję (jak się da) wykorzystać je na swojej działce.

Mam nadzieję że ten temat posłuży do popularyzowania tego rodzaju rozwiązań.

Zapraszam praktyków i teoretyków.

Gelus

Witam! W gminie (w Galicji) gdzie stoi moja chałupa owszem dają ale w "mordę" takim jak ja cieniasom obszarowym, czyli poniżej 1ha. Ci którzy mają powyżej mogą się starać o 50% dofinansowanie. A mówią, że nie ma u nas dyskryminacji? JEST, niestety. miejscowe, te z hektarami jednak mają to w" wielkim poważaniu" i dalej eksploatują swoje nieszczelne szamba zatruwając wszystko dookoła w tym własne i sąsiednie studnie, taki to zmyślny jest polski chłop. Dlatego też musiałem wydać niezłą kasę na studnię głębinową bo nie byłoby co pić. Sam zrobiłem w oparciu o zakupiony projekt z certyfikatem( z www. carpathians.pl - "stowarzyszenie dziedzictwa karpat") tzw oczyszczalnię ogrodową gdzie proces oczyszczania odbywa się tak samo, jest to jedna z odmian korzeniowej. Jeszcze nie była eksploatowana. Szukaj na forum wątku - chyba w "zrób to sam"-oczyszczalnia tymi ręcami zrobiona" Powodzenia

ja niestety mam wysoką wodę gruntową (w tej chwili ok 50cm........), na końcu działki rów melioracyjny, ale dalszy spływ (inne działki - zaorany..... ) Zastanawiam się czy w takim wypadku jest to wogóle możliwe? spuszczanie wody do oczka, studni chłonnej.... a w czasie "wysokiej wody" trzymanie rezerwy w odstojniku jak w szambie bezodpływowym....

W temacie jestem lajkonik, stąd prośba o opinie praktyków

Pozdrawiam

Gelus

Witam! Wejdź na stronę http://www.carpathians.pl lub http://ibmer.org.pl czytaj zadaj pytanie, zalecam konsultację z pierwszym adresem. Są tam na tyle fachowi i sympatyczni ludzie, udzielą wszystkich możliwych porad. Myślę, że nie jesteś na straconej pozycji. Rośliny posadzone w poletku zużywają "tą esencję"część odparowuje, oczko obsadzone roślinami wodolubnymi + odparowanie.Ta oczyszczalnia posiada certyfikat. Pisz do nich i przedstaw sytuację! Pozdrawiam.[/url]

• 1 year później...

Witam

Byłem , konsultowałem, podnoszę temat...

Ciekaw jestem opinii praktyków, proszę o opinię tych którzy już użytkują oczyszczalnię korzeniową.

Jaka jest faktyczna czystość wody wypływającej z oczyszczalni? barwa, zapach?

Czy wlewacie tąwodę do oczek wodnych, używacie do podlewania?

Pozdrawiam

Gelus

• 2 months później...
  • 4 years później...
  • 9 months później...