Eltom 10.03.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Czesc, Przedprzedwczoraj geodezyjnie wytyczone ławy - zaznaczone osie. Przedwczoraj wykopane i zalane chudziakiem. Przy okazji koparkowy machnął się o metr i musial poprawiac na części z wykuszem - w efekcie rozkopał szerzej. Wczoraj ławy zalane. Poza tą częścią zbyt szeroko rozkopaną nie robili szalunków. Lali w ziemie na szerokości 80 cm. Jakoś przebolalem rachunek za 49 kubikow B20. Dzisiaj przyszli geodeci znaczyc osie ścian fundamentowych i jak zobaczylem wynik znaczony gwoździami bitymi w beton, to sie zjeżyłem dość mocno: ława jak smok na 80 cm, a oś ściany wychodzi 15-20 cm od krawędzi... Nosz kurka wodna... Na szczęście jest to tylko jedna ława. Pierwsze pytanie: pozwolić im murować czy co? Dolewanie wchodzi w grę? Nie będą pękać łąwy? Dodatkowo to zazbroić? A może dać sobie spokój, bo na tych ławach i tak ośmiopiętrowy dom wystawisz, a nie takie chuchro z poddaszem użytkowym... Drugie pytanie: jak dochodzić kto zabił? Mogli geodeci źle zaznaczyc za pierwszym razem, mogli źle rozciagnac sznurki, mogli źle zaznaczyć wapnem, koparkowy mogl kopać na trzeźwo co mu chyba szkodzi. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 10.03.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 a gdzie byl kierownik budowy jak tyczyli osie, a potem kiedy koparkowy kopal ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.03.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 U mnie stało sie podobnie tylko że nie z osią był problem tylko jedna ława środkowa na zakręcie jakieś 45stopni zmieniła sie na powiedzmy 25stopni.Dodatkowo powiem że sam kopałem,ręcznie,do sznurka,każdą ławę ze trzy razy sprawdzałem a jak zaczęliśmy murować to k.... wyszło szydło z worka.Nie było wyjścia ściana zmieniła kont złamania ,ale dziś nawet dobrze że sie tak stało,bardziej praktyczniejsze jest mniejsze załamanie no ale fakt faktem że sam to zaje.... i do dziś nie wiem jak to sie stało.Jeśli masz jeszcze pierwsze wytyczne geodetów to rozciągnij sznury i sprawdz kto zawalił,jeśli oni to zajmnij się tym, odszkodowanie musisz otrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.03.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Przedprzedwczoraj geodezyjnie wytyczone ławy - zaznaczone osie....Dzisiaj przyszli geodeci znaczyc osie ścian fundamentowych jakiś logiczne powiązanie mi się nie zgadza tych dwóch faktów - przecież te osie są takie same chyba ???? po co przyszli drugi raz miałeś je chyba zaznaczone na : http://www.budowa.mbps.pl/images/rysunki/2.9.jpg i jak się musieli namęczyć drugi raz wytyczać te osie po wykopach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 11.03.2007 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 jakiś logiczne powiązanie mi się nie zgadza tych dwóch faktów - przecież te osie są takie same chyba ???? po co przyszli drugi raz miałeś je chyba zaznaczone na : http://www.budowa.mbps.pl/images/rysunki/2.9.jpg i jak się musieli namęczyć drugi raz wytyczać te osie po wykopach Logiki w tym sam też nie widzę. Szło to tak... Ławy mam w projekcie 70 cm, wykopali łyżką 80 cm. Machnąłęm ręką, niech zalewają, szalowanie 10 cm też by kosztowało. Zbrojenia leżały na chudziaku i pilnowałem podczas wylewania, żeby chłopaki szarpały je w górę coby się beton dookólnie ułożył i mógł związać ze stalą. Sznurki jak najbardziej były ponaciągane. Ta ława na której im zeszło z linii byłą lekko podejrzana, bo w desce wbite były 2 (dwa!) gwoździe. Na początku nie zwróciłem uwagi. Dalej: ponieważ do koparki to sznurki trzeba trochę zdjąć to było wysypane wapnem jak należy. Nie byłem przy tym jak znaczyli, ale widziałem ślady. Budowy pilnuje majster. Kierownik przyjechał, odebrał zbrojenia i pojechał. Teraz coś optymistycznego: Dzisiaj porównałem zdjęcia zbrojeń ułożonych na chudziaku i zaznaczonych na ławach osi ścian. Wygląda, że chłopaki ułożyli zbrojenia mniej więcej na linii ściany - czyli byli świadomi, że wykop jest krzywy. Za chwilę będę rozmawiał z kierbudem. W zależności od tego co powie będę reagował odpowiednio alergicznie. Ale wolałbym, gdyby się okazało, że może tak być... Tak swoją drogą - w okolicy są tez inne budowy na podobnym etapie. Obejrzałem fundamenty - jakie kurcze ładniutkie! Wszystkie ładnie zaszalowane, równo 50 cm w każdym miejscu, trzymają osie... Ale inną technologię wybrali - zebrali z całej powierzchni i zaszalowali ławy. U mnie wykopali ławy i zalali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 11.03.2007 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Był kierbud. Podobno wszystko ok. Majstra opierniczyć nie zaszkodzi, ale to tyle. Całą sytuacja skutkuje tylko tym, że betonu niepotrzebnie dużo wlane. Ale ... nie ma co płakać nad rozlanym betonem Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Jakoś przebolalem rachunek za 49 kubikow B20. Może troszke nie na tamat , 49 m3 betonu wylałes na same ławy? Można wiedziec co to budujesz? 49/0,8/0,5 to daje ponad 120 mb ławy (ogromnej ławy) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.03.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 tez mnie to uderzylo, choc nie smialem pytac ) z takiej ilosci to mialbys prawie lawy i sciany podziemia lane na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 12.03.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Może troszke nie na tamat , 49 m3 betonu wylałes na same ławy? Można wiedziec co to budujesz? 49/0,8/0,5 to daje ponad 120 mb ławy (ogromnej ławy) . Normalnie szok. Prawie 50m3 na ławy... przecież tyle to na ławy w 4 domach powinno starczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 12.03.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 .......a potem czytam posty :"300tys na bank ci nie starczy na dom 150m2"....... Podejrzewam,że ławy są "grube" na więcej niż 50cm....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.03.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 tez mnie to uderzylo, choc nie smialem pytac ) z takiej ilosci to mialbys prawie lawy i sciany podziemia lane na mokro ja u siebie zuzylem na lawe i sciane fundamentowa 20 m3 betonu no ale to sporo zalezy od wielkosci domu moze jakis tak ze 300 m2 parterowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andy01 12.03.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 49 m3 po ok 200 = ok. 10 000. SZOK !!! Ładna kasa. Chyba że z piwnicą i płytą na podłodze miast posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.03.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Nie ma to jak zaoszczędzić 600 PLN na deskach i 400 na kopaniu z z szalowaniem co by potem 6000 dodatkowo władować w beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 12.03.2007 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Nie 6000 a wspomniany 1000. Różnica wynosi 12,5% więc rozmawiamy o takich kwotach. A co do iości betonu - cóż ławy są na 80cm a nie 50cm, a dom ma mieć 300m2 a nie 120m2 - i masz tu swoje cztery domy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 12.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 "grube" czyli wysokie na 50cm miałem na myśli... 300m2 w parterze?? czy na dwóch kondygnacjach? jeśli w parterze to o.k. jeśli na dwu kondygnacjach to już mniej o.k. Miałeś jakieś słabonośne grunty pod budynkiem,że trzeba było 70cm ławy dać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 12.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 tu nie chodzi o ilość tego nieszczęsnego betonu tylko o sygnał że na Waszej budowie panuje swoista samowola , ktoś coś.....a w sumie nie wiadomo kto to bardzo zły sygnał i warto zmienić swoje podejście do ludzi których zatrudniasz mam wrażenie że to oni rządzą sie Waszymi pieniędzmi i podejmują decyzje które dla nich są wygodne , więc ten nadplanowy tysiąc i błędy mogą być tylko wierzchołkiem przyszłych kłopotów pamiętasz rozmowe komendanta z Rybą w kilerze ? musisz być jak bulterier przynajmniej na czas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 tu nie chodzi o ilość tego nieszczęsnego betonu tylko o sygnał że na Waszej budowie panuje swoista samowola ... j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 12.03.2007 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 tu nie chodzi o ilość tego nieszczęsnego betonu tylko o sygnał że na Waszej budowie panuje swoista samowola , ktoś coś.....a w sumie nie wiadomo kto to bardzo zły sygnał i warto zmienić swoje podejście do ludzi których zatrudniasz mam wrażenie że to oni rządzą sie Waszymi pieniędzmi i podejmują decyzje które dla nich są wygodne , więc ten nadplanowy tysiąc i błędy mogą być tylko wierzchołkiem przyszłych kłopotów. Tego, że budowlańcy zrobią wszystko żeby sobie choć trochę ułatwić jestem świadomy, ale z tej świadomości jak do tej pory niewiele wyniknęło. Niestety, albo i stety wykonawca ma trochę swobody w robieniu tak żeby "będzie Pan zadowolony". Nie ma ludzkiej siły, żeby ktoś z nas cały czas był na budowie i z przejawów inicjatywy jak do tej pory byliśmy zadowoleni. Nawet. pamiętasz rozmowe komendanta z Rybą w kilerze ? musisz być jak bulterier przynajmniej na czas budowy To jest pierwsza skucha. Zapewne nie ostatnia... Zapewne mamy problemy osobowościowe jeśli chodzi o kontakty z budowlańcami - nigdy nie lubiłem bulterierów - za bardzo się ślinią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts