Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie trafiona ława

Recommended Posts

Czesc,

Przedprzedwczoraj geodezyjnie wytyczone ławy - zaznaczone osie. 8)

Przedwczoraj wykopane i zalane chudziakiem. 8)

Przy okazji koparkowy machnął się o metr i musial poprawiac na części z wykuszem - w efekcie rozkopał szerzej. :-?

Wczoraj ławy zalane. Poza tą częścią zbyt szeroko rozkopaną nie robili szalunków. Lali w ziemie na szerokości 80 cm. :o

Jakoś przebolalem rachunek za 49 kubikow B20. :cry:

Dzisiaj przyszli geodeci znaczyc osie ścian fundamentowych i jak zobaczylem wynik znaczony gwoździami bitymi w beton, to sie zjeżyłem dość mocno: ława jak smok na 80 cm, a oś ściany wychodzi 15-20 cm od krawędzi... Nosz kurka wodna... :evil:

Na szczęście jest to tylko jedna ława.

Pierwsze pytanie: pozwolić im murować czy co? Dolewanie wchodzi w grę? Nie będą pękać łąwy? Dodatkowo to zazbroić? A może dać sobie spokój, bo na tych ławach i tak ośmiopiętrowy dom wystawisz, a nie takie chuchro z poddaszem użytkowym...

Drugie pytanie: jak dochodzić kto zabił? Mogli geodeci źle zaznaczyc za pierwszym razem, mogli źle rozciagnac sznurki, mogli źle zaznaczyć wapnem, koparkowy mogl kopać na trzeźwo co mu chyba szkodzi.

Pozdrawiamy

U mnie stało sie podobnie tylko że nie z osią był problem tylko jedna ława środkowa na zakręcie jakieś 45stopni zmieniła sie na powiedzmy 25stopni.Dodatkowo powiem że sam kopałem,ręcznie,do sznurka,każdą ławę ze trzy razy sprawdzałem a jak zaczęliśmy murować to k.... wyszło szydło z worka.Nie było wyjścia ściana zmieniła kont złamania ,ale dziś nawet dobrze że sie tak stało,bardziej praktyczniejsze jest mniejsze załamanie :D no ale fakt faktem że sam to zaje.... i do dziś nie wiem jak to sie stało.Jeśli masz jeszcze pierwsze wytyczne geodetów to rozciągnij sznury i sprawdz kto zawalił,jeśli oni to zajmnij się tym, odszkodowanie musisz otrzymać

Przedprzedwczoraj geodezyjnie wytyczone ławy - zaznaczone osie....Dzisiaj przyszli geodeci znaczyc osie ścian fundamentowych

jakiś logiczne powiązanie mi się nie zgadza tych dwóch faktów -

przecież te osie są takie same chyba ???? po co przyszli drugi raz miałeś

je chyba zaznaczone na :

http://www.budowa.mbps.pl/images/rysunki/2.9.jpg

i jak się musieli namęczyć drugi raz wytyczać te osie po wykopach :o

jakiś logiczne powiązanie mi się nie zgadza tych dwóch faktów -

przecież te osie są takie same chyba ???? po co przyszli drugi raz miałeś

je chyba zaznaczone na :

http://www.budowa.mbps.pl/images/rysunki/2.9.jpg

i jak się musieli namęczyć drugi raz wytyczać te osie po wykopach :o

Logiki w tym sam też nie widzę. :( Szło to tak...

Ławy mam w projekcie 70 cm, wykopali łyżką 80 cm. Machnąłęm ręką, niech zalewają, szalowanie 10 cm też by kosztowało. Zbrojenia leżały na chudziaku i pilnowałem podczas wylewania, żeby chłopaki szarpały je w górę coby się beton dookólnie ułożył i mógł związać ze stalą.

Sznurki jak najbardziej były ponaciągane. Ta ława na której im zeszło z linii byłą lekko podejrzana, bo w desce wbite były 2 (dwa!) gwoździe. Na początku nie zwróciłem uwagi.

Dalej: ponieważ do koparki to sznurki trzeba trochę zdjąć to było wysypane wapnem jak należy. Nie byłem przy tym jak znaczyli, ale widziałem ślady.

Budowy pilnuje majster.

Kierownik przyjechał, odebrał zbrojenia i pojechał.

Teraz coś optymistycznego:

Dzisiaj porównałem zdjęcia zbrojeń ułożonych na chudziaku i zaznaczonych na ławach osi ścian. Wygląda, że chłopaki ułożyli zbrojenia mniej więcej na linii ściany - czyli byli świadomi, że wykop jest krzywy.

Za chwilę będę rozmawiał z kierbudem. W zależności od tego co powie będę reagował odpowiednio alergicznie. Ale wolałbym, gdyby się okazało, że może tak być...

Tak swoją drogą - w okolicy są tez inne budowy na podobnym etapie. Obejrzałem fundamenty - jakie kurcze ładniutkie! Wszystkie ładnie zaszalowane, równo 50 cm w każdym miejscu, trzymają osie... Ale inną technologię wybrali - zebrali z całej powierzchni i zaszalowali ławy. U mnie wykopali ławy i zalali.

tu nie chodzi o ilość tego nieszczęsnego betonu tylko o sygnał że na Waszej budowie panuje swoista samowola , ktoś coś.....a w sumie nie wiadomo kto

to bardzo zły sygnał i warto zmienić swoje podejście do ludzi których zatrudniasz

mam wrażenie że to oni rządzą sie Waszymi pieniędzmi i podejmują decyzje które dla nich są wygodne , więc ten nadplanowy tysiąc i błędy mogą być tylko wierzchołkiem przyszłych kłopotów

pamiętasz rozmowe komendanta z Rybą w kilerze ? musisz być jak bulterier :evil: przynajmniej na czas budowy :wink:

tu nie chodzi o ilość tego nieszczęsnego betonu tylko o sygnał że na Waszej budowie panuje swoista samowola , ktoś coś.....a w sumie nie wiadomo kto to bardzo zły sygnał i warto zmienić swoje podejście do ludzi których zatrudniasz mam wrażenie że to oni rządzą sie Waszymi pieniędzmi i podejmują decyzje które dla nich są wygodne , więc ten nadplanowy tysiąc i błędy mogą być tylko wierzchołkiem przyszłych kłopotów.

Tego, że budowlańcy zrobią wszystko żeby sobie choć trochę ułatwić jestem świadomy, ale z tej świadomości jak do tej pory niewiele wyniknęło. :oops:

Niestety, albo i stety wykonawca ma trochę swobody w robieniu tak żeby "będzie Pan zadowolony". Nie ma ludzkiej siły, żeby ktoś z nas cały czas był na budowie i z przejawów inicjatywy jak do tej pory byliśmy zadowoleni. Nawet.

pamiętasz rozmowe komendanta z Rybą w kilerze ? musisz być jak bulterier :evil: przynajmniej na czas budowy :wink:

To jest pierwsza skucha. Zapewne nie ostatnia...

Zapewne mamy problemy osobowościowe jeśli chodzi o kontakty z budowlańcami - nigdy nie lubiłem bulterierów - za bardzo się ślinią! :wink: