Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak i za ile prad

Goral_

Recommended Posts

Przymierzam się do kupna działki (okolice Nadarzyna, a więc chyba teren łowienia jeleni przez sławną energetykę pruszkowską). Prąd mam nie dość że po drugiej stronie drogi dojazdowej, to jeszcze w odległości ok 150 m do słupa z linią drutową.

Jeśli mam się zdecydować na zakup tej działki - musiałbym mieć pewność, że w rozsądnym czasie (od dziś max. 6 miesięcy) miałbym podłączony prąd do domu (na czas budowy wezmę generator, żeby nie komplikować).

Z kolei energetyka ściemnia ( :lol: )że powie mi wszystko co i jak i za ile dopiero jak wystąpię o warunki przyłaczenia - a jak mam o to wystąpić jak na razie nie mam żadnych praw do działki ?!

Czy można by oszacować, czy w takich warunkach da się ten prąd załatwić, i za ile ? I jak ?

Dostaniesz termin podłączenia prowizorki 2 lata ! Zakład Energetyczny Pruszków - ponoć najgorszy pod tym względem (już było na forum). Za to będzie cię to kosztowało tylko oficjalną opłatę przyłączeniową (całą resztę robi i finansuje ZE).

Ja mam ok 100-120 m i bez szans na coś szybciej. Przyłącza tymczasowe robią do 30 -35 m i w terminie 12-14 m-cy! (dokładnie tyle czekał sąsiad mający słup przy działce - prąd brał od innego sąsiada, a ja teraz od niego). To się bardziej opłaca niż agregat

Nie jestem pewien czy możesz dostać warunki przyłączy mediów nie będąc właścicielem - ja musiałem obowiązkowo pokazać: akt własności, mapę projektową i aktualne warunki zabudowy działki z gminy....

Istny koszmar. Ale powodzenia. A w 6 m-cy to chyba nie zamieszkasz, więc się zastanów, czy to jest warunek konieczny zakupu.

My co prawda jesteśmy w obrębie "władania" innego ZE (Wołomin :D ) ale warunki są niestety podobne. 2 LATA!!!! Mam nadzieję, że sąsiedzi pomogą :wink: Można co prawda zrobić samemu projekt (i wyłożyć sporo kasy a potem oddać to ZE) i wtedy podobno będzie trochę szybciej ale nikt nie potrafi powiedzieć ile szybciej. Jak sie potem okaże, że zamiast XII 2004 dadzą termin X 2004 to chyba bym ich pogryzła.. :x

A, jeszcze jedno, w naszym ZE też do wniosku o wydanie warunków potrzebny był akt notarialny.

Za parę piwek ? Terminy 2 letnie to oczywiście zachęta do korupcji co w ZE jest kompletnie nie do skontrolowania dopóki kierownictwo bierze udział w akceptowaniu 2-letnich terminów i jednocześnie wykonywane są przyłączenia przez pracowników ZE za łapówki w terminie kilkudniowym. Różnica w cenie jest prawie żadna, ty też właściwie nic nie tracisz a że fiskus ? Smutne.