lukaszzzz 11.03.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam, mam następujący problem...Nie wiem jak ustawić krzywą grzewczą w swojej instalacji. Mam kocioł vitodens200 z instalacją pogodową i czujnikiem vitotrol200. Czy lepiej ustawić wyższą krzywą i grzać cieplejszą wodę, wtedy piec wyłączy się szybciej po nagrzaniu pomieszczenia. Czy lepiej jest ustawić krzywą na styk z zapotrzebowaniem budynku na ciepło, wtedy piec będzie chodził dłużej ale z mniejszą mocą. Zauważyłem że jak ustawię niską krzywą rzędu 0.8 to piec włącza się częściej, grzeje wodę tylko przez chwilę i zaraz się wyłącz. czy tu nie ma zbyt dużych strat na rozruch? Dom mam zbudowany z 30 porotermu ocieplony 15 cm styro, podłogi 10 cm styro a na poddaszu 25 cm wełny. Czy jest możliwość żeby w tak ocieplonym domu ustawić jedną krzywą dla grzejników i podłogówki, grzejniki mam obliczone trochę na wyrost. Takie ustawienie byłoby dla mnie optymalne ze względu na prostotę mojej instalacji w której zastosowałem na razie zawór trójdrogowy bez siłownika, regulowany ręcznie. W takim przypadku mógłbym go rozkręcić na maxa i zasilać oba obiegi wodą o tej samej-dosyć niskiej temperaturze.W domu jeszcze nie zamieszkuję, na razie utrzymuję w nim temperaturę 18 st.Proszę o poradę szanownych forumowiczów. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 11.03.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Pomieszkasz, popróbujesz, znajdziesz optymalne rozwiązanie.Ja mam dla podłogówki i grzejników różne krzywe, no bo do podłogówki temperatura wody musi być mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 12.03.2007 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Pewnie, że popróbuję ale póki co chciałem wiedzieć czy lepiej grzać cieplejszą wodę krócej, czy chłodniejsza dłużej ale z mniejszą mocą pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 12.03.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Sprawność kotła kondensacyjnego jest wyższa przy niższej temperaturze, bo więcej się wykrapla. Ja bym zaczynał od dołu i obserwował, czy jest w stanie ogrzać, potem zwiększał do odpowiedniego efektu. Tak zresztą ustawiam u siebie. Tylko sezon grzewczy już się kończy. Ja grzeję drugi sezon to sobie ładnie ustawiłem. Kaloryfery ledwo ciepłe, a w domu przyjemnie. Ale może tu jakiś spec od kotłów ma inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts